ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μόνο όσοι έχουν διαβατήριο θα λάβουν άδεια παραμονής

Οποιος μετανάστης δεν έχει διαβατήριο, ακόμη κι αν πληροί τις προϋποθέσεις απόκτησης ετήσιας άδειας παραμονής στη χώρα μας, θα απελαύνεται. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας στους εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης για τις προϋποθέσεις παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Το διαβατήριο θεωρείται απαραίτητο, καθώς πάνω σε αυτό θα επικολλάται η άδεια παραμονής που φέρει τη μορφή ετικέτας. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετεί την πολιτική βούληση φακελώματος των μεταναστών, την οποία συμπληρώνει η ηλεκτρονική τους καταγραφή. Είναι σαφές ότι η ύπαρξη διαβατηρίου ως αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση ετήσιας άδειας παραμονής, αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο για τους μετανάστες. Δίνεται μεν η δυνατότητα σε αυτούς να ταξιδέψουν στις χώρες τους για να εφοδιαστούν με διαβατήρια, όμως είναι αμφίβολο πόσοι θα τα καταφέρουν να το λάβουν ή να επιστρέψουν, δεδομένου ότι η προσωρινή 6άμηνη άδεια παραμονής που είχαν λάβει, λήγει στις 31 του Δεκέμβρη.

Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, ενώ η διανομή της ετήσιας άδειας παραμονής ξεκινά από την 1η Γενάρη 2003. Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό, ο αριθμός των αιτήσεων για απόκτηση ετήσιας άδειας παραμονής είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσωρινών εξάμηνων αδειών. Δεν είναι μόνο το διαβατήριο που μπορεί να μην έχουν οι περισσότεροι, είναι επίσης η σύμβαση εργασίας που αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας. Συνοπτικά, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την απόκτηση της ετήσιας άδειας παραμονής είναι η εξής. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο δήμο κατοικίας του αίτηση για την απόκτησή της ή στη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας για την ανανέωση της προσωρινής άδειας. Ο φάκελος διαβιβάζεται στην Περιφέρεια, αυτή με τη σειρά της μοιράζει τις έτοιμες άδειες στους δήμους όπου θα προσέλθουν στη συνέχεια οι αλλοδαποί με τα διαβατήριά τους στα οποία και θα επικολληθούν.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, από χτες ξεκίνησε η παράδοση των παραχωρητηρίων οικοπέδων στο Λαύριο σε 82 οικογένειες προσφύγων για την απόκτηση στέγης. Αναμένεται να παραδοθούν άλλα 45 παραχωρητήρια σε αντίστοιχες οικογένειες. Οι τελευταίες δεν έχουν πληρώσει ακόμη το τίμημα, το οποίο κυμαίνεται από 300.000 - 450.000 δραχμές. Οι δικαιούχοι είναι οικογένειες προσφύγων που ήρθαν τα έτη 1965-1966 σε έναν προσφυγικό συνοικισμό του Λαυρίου, από Ρωσία, Ρουμανία και Αίγυπτο.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Οχι τα δέντρα στο βωμό του τραμ

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε την Κυριακή

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας απάντησαν την περασμένη Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο κόψιμο 720 δέντρων στο βωμό, όπως καταγγέλλουν, των έργων της ΤΡΑΜ Α.Ε.

Χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 11.30 π.μ. στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και απαίτησαν από το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να διακόψει τις εργασίες για την κατασκευή του τραμ μέχρι να διαπιστωθεί η νομιμότητα της άδεις κοπής των δέντρων. Στη συνέχεια για αρκετή ώρα διέκοψαν και την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Ενταση όμως προκλήθηκε και χτες το πρωί όταν εργολάβοι της κατασκευάστριας εταιρίας προχώρησαν στο ξερίζωμα ενός φοίνικα. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ειδοποίησαν τον Δασάρχη Πειραιά με εντολή του οποίου οι εργολάβοι υποχρεώθηκαν να ξαναφυτέψουν το φοίνικα.

Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, η ΤΡΑΜ Α.Ε. δεν πτοήθηκε από τις καταγγελίες των κατοίκων στην Αστυνομία ότι οι εργασίες που εκτελούνται είναι παράνομες καθώς, ενώ τα σχέδια για την κατασκευή του τραμ έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να εγκριθούν από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, η εταιρία συνεχίζει το κόψιμο των πεζοδρομίων της Λ. Ποσειδώνος από την οδό Εσπέρου ως την οδό Πρωτέως και το ξήλωμα των φοινίκων της κεντρικής νησίδας. Την ίδια στιγμή, τονίζουν, η κυβέρνηση δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που διαμαρτύρονται.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην εγκεκριμένη από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέρεται ρητά: «Στη Λ. Ποσειδώνος από την οδό Αχιλλέως μέχρι το Δέλτα Φαλήρου το έργο κινείται στο νότιο άκρο του οδοστρώματος του παραλιακού ρεύματος κυκλοφορίας σε διπλή γραμμή. Το πράσινο στη διαχωριστική νησίδα της λεωφόρου (μικροί φοίνικες κυρίως) και τα δέντρα (αλμυρίκια) στο νότιο πεζοδρόμιο, δεν επηρεάζονται από το έργο».

Επίσης, στην κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, αναφέρεται ότι «αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τους όρους και περιορισμούς της παρούσας, είναι δυνατή μόνο εφόσον δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και μόνο ύστερα από σχετική έγκριση της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Η συνέχιση των εργασιών όμως, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, θα έχει αποτέλεσμα το κόψιμο 232 δέντρων και τη μεταφύτευση άλλων 488, συνολικά δηλαδή 720 δέντρα.

Για την κοπή αυτών των δέντρων έχει δοθεί άδεια από το Δασαρχείο Πειραιά αλλά, η απώλειά τους, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, συνιστά ουσιαστική διαφοροποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και άρα δε συμβαδίζει με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Γι' αυτό οι εκπρόσωποι των κατοίκων έχουν ήδη ζητήσει από το Δασάρχη Πειραιά την αναστολή της κοπής των δέντρων έως ότου διαπιστωθεί η νομιμότητα της άδειας κοπής.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ισχύει η διάταξη αλλά χωρίς κυρώσεις

Η απόφαση για τους περιορισμούς του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ισχύει αλλά δε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές με τη μορφή των κυρώσεων, δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. «Θέλουμε, είπε ο υπουργός, τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν όχι ως προϊόν επιβολής αλλά ως απόρροια συναίνεσης. Των κυρώσεων θα προηγηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία».

Οσα είπε ο υπουργός παρέπεμπαν στην αγωγή υγείας του πληθυσμού. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η αγωγή υγείας θα γίνει πράξη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας - όπως είχαν υποσχεθεί οι προκάτοχοί του - ο Κ. Στεφανής βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πει ότι δεν μπορεί να απαντήσει με... «θα». Ωστόσο όμως πρόσθεσε: «Θα ενταθεί μια προσπάθεια που πάντα υπήρχε αλλά ποτέ δεν ήταν ικανοποιητική».

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Μαλλιώρη με αφορμή την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για τον «περιορισμό της διαφήμισης και της χορηγίας υπέρ των προϊόντων καπνού».

Ο Κ. Στεφανής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ψήφιση της πρότασης, καθώς οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ατομική και δημόσια υγεία είναι αυτονόητες. Πρόκειται για μια πρόταση που υπακούει σε διοικητικά μέτρα με μεγάλη πολιτική υποκρισία, καθώς δε συνοδεύονται από μια συνολική πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, ηχούν παράταιρα οι διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί δεν έρχονται σε αντίθεση με τις επιδοτήσεις στην καλλιέργεια του καπνού. Πρόκειται για διαβεβαιώσεις που προσπαθούν να απαλύνουν την πολιτική ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών στη χώρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των Βρυξελλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ