ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και κατοχή μέχρι νεωτέρας

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί στρατιώτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΤΕΪΡ ΑΛ ΜΠΑΛΑΧ.--

Νέα εισβολή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός. Ταυτόχρονα, κήρυξε τη Βηθλεέμ «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και συνέχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση την πόλη της Ιεριχούς. Από την άλλη πλευρά, η παλαιστινιακή ηγεσία δήλωνε αποφασισμένη να επιμείνει «στο δρόμο της ειρήνης» και να επιδιώξει «αναβίωση» των διαπραγματεύσεων με όσους από την πολιτική σκηνή του Ισραήλ «επιθυμούν την ειρήνη».

Ισραηλινά τανκς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν, λίγο πριν τα ξημερώματα, χτες, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ και στο ομώνυμο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που διήρκεσε αρκετές ώρες, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, ανατινάχτηκε ένα 4όροφο κτίριο και έγιναν αρκετές συλλήψεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός είχε πληροφορίες για αποθήκες πυρομαχικών.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη, ανακοινώθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 25 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους και της Βηθλεέμ. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες είναι πολύ περισσότεροι και ότι ανατινάχτηκε το σπίτι ενός καταζητούμενου από το Ισραήλ στο χωριό Κουφρ Κχαλίλ. Χτες, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή η Βηθλεέμ είναι «κλειστή στρατιωτική ζώνη», στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος δημοσιογράφων και θα επιτρέπεται, ανά περίπτωση και κατά βούληση του στρατού, η μετακίνηση των πολιτών. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 30 Δεκέμβρη.

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες
Την ίδια ώρα, έντονες διεθνείς επικρίσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση περιστατικού εξευτελισμού ενός 25χρονου Παλαιστινίου, στο κέντρο της Νάμπλους τη Δευτέρα. Ο νεαρός Παλαιστίνιος, ενώ κατευθυνόταν προς ιατρική κλινική, ακινητοποιήθηκε από στρατιώτες, οι οποίοι τον υποχρέωσαν να γδυθεί και να σταθεί επί τουλάχιστον μία ώρα γυμνός στα τέσσερα στη μέση του λασπωμένου δρόμου υπό βροχή. Το πρόσχημα του ισραηλινού στρατού ήταν ότι «ήλεγχε αν φέρει εκρηκτικά», αλλά αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες γελούσαν εις βάρος του και τον διέταζαν να μιμείται ήχους ζώων.

Επιπλέον, διογκώνεται ο θόρυβος σχετικά με τη δολοφονία του Βρετανού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων, Ιαν Τζον Χουκ, στην Τζενίν, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής. Χτες, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Ρενέ Ακουαρόνε, ανακοίνωνε ότι ο Χουκ σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχτηκε στην πλάτη και ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό.

«Στρατηγικός στόχος η ειρήνη»

Ετοιμη να «αναβιώσει και να εντείνει το διάλογο με τους φιλειρηνιστές της ισραηλινής πολιτικής σκηνής» δήλωνε, διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Γκχασάν αλ Κχατίμπ, η Π. Αρχή, η οποία τονίζει ότι «δεν έχει υπαναχωρήσει από το στρατηγικό στόχο της ειρήνης». Παραλλήλως, ο νούμερο 2 στην ιεραρχία της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς ή Αμπού Μάζεν, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από τον ισραηλινό στρατό για να διαπράττει εγκλήματα και βλάπτουν τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε και έχει τακτικές επαφές με τον νυν ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, και οι δηλώσεις του, όπως και η ανακοίνωση της Π. Αρχής, χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως προσπάθεια της παλαιστινιακής πλευράς να «δώσει περισσότερα περιθώρια κινήσεων στους φιλειρηνιστές της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ ενόψει των πρόωρων εκλογών». Στο πλαίσιο, μάλλον, των ίδιων προσπαθειών, σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, με τον ομόλογό του της Κνέσσετ, Αβραάμ Μπουργκ, γνωστό πολέμιο της πολιτικής του Σαρόν.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αρχίζουν, ξανά, οι επιθεωρήσεις

Αλλεπάλληλα εμπόδια και προβλήματα «ανακαλύπτει» η Ουάσιγκτον, διατηρώντας υψηλά την ένταση

Οι επιθεωρητές επιδεικνύουν τα «εργαλεία» της έρευνάς τους στους δημοσιογράφους

Associated Press

Οι επιθεωρητές επιδεικνύουν τα «εργαλεία» της έρευνάς τους στους δημοσιογράφους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αρχίζουν πάλι, σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια διακοπής, οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές που είχε με την ιρακινή ηγεσία, επανέλαβε ότι η Βαγδάτη οφείλει να προσκομίσει «πιστευτές αποδείξεις» για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον επιμένει στην τακτική της όξυνσης με τον υφυπουργό Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, να επαναλαμβάνει την πεποίθηση ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, και τον Αμερικανό πρέσβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας να διαφωνεί με την εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», υποστηρίζοντας ότι θέλει να αναδιαρθρώσει τη λίστα με τα απαγορευμένα, προς εισαγωγή στο Ιράκ, προϊόντα.

Με μια μικρή συνέντευξη Τύπου έκλεισαν οι επιθεωρητές, που βρίσκονται, ήδη, στη Βαγδάτη, την ολιγοήμερη περίοδο προετοιμασίας των ελέγχων τους, που αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα. Ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα βιολογικά και χημικά όπλα, Ελληνας Δημήτρης Περρίκος, απέφυγε επισταμένα να αποκαλύψει από πού θα αρχίσουν οι έλεγχοι και τόνισε ότι «θα ελέγξουμε και τα προεδρικά μέγαρα, όπως οφείλουμε, όταν αποφασίσουμε ότι πρέπει να γίνει». Οι επιθεωρητές, επίσης, έκαναν μια μικρή παρουσίαση των οργάνων που έχουν φέρει μαζί τους για τους ελέγχους και κατέστησαν σαφές ότι στους χώρους που θα πραγματοποιείται επιθεώρηση, απροειδοποίητα πάντα, θα απαγορεύεται η έξοδος ή η είσοδος οχημάτων και προσώπων, αλλά και η παρουσία δημοσιογράφων.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η ομάδα των επιθεωρητών επρόκειτο να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ιρακινού Προγράμματος Ελέγχου, Χουσάν Μοχάμαντ Αμίν, για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Εντούτοις, εντύπωση προκάλεσε στους ανταποκριτές το γεγονός ότι κανένα ιρακινό ΜΜΕ δεν ανέφερε λέξη για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων, ενώ ασχολούνταν με την επιστροφή στη Βαγδάτη ορισμένων μελών της αντιπολιτευτικής Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας, που ανταποκρίθηκαν στην αμνηστία που χορήγησε στους πολιτικούς αυτο-εξόριστους το ιρακινό καθεστώς, και επρόκειτο να έχουν επαφές με Ιρακινούς αξιωματούχους για αλλαγή κυβέρνησης και εκπόνηση Συντάγματος.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επέμεινε στη βεβαιότητα ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Σχετικές δηλώσεις έκανε στο BBC ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, που εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η ιρακινή ηγεσία θα υπαναχωρήσει, για άλλη μια φορά, από τις δεσμεύσεις της και επανέλαβε ότι για την Ουάσιγκτον θα θεωρηθεί παραβίαση της απόφασης 1441 μια διακήρυξη της Βαγδάτης που θα υποστηρίζει ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Διαλλακτικότερος εμφανίστηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Λόρδων, με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. Ο Στρο τόνισε ότι «μόνο πολύ σοβαρά ζητήματα θα θεωρηθούν ρήξη με τον ΟΗΕ» και υποστήριξε ότι «πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους οι επιθεωρητές». Το Βρετανικό Κοινοβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, αν παραβιαστεί η απόφαση του ΟΗΕ και, επίσης, κατά πλειοψηφία, απέρριψε την πρόταση 32 Εργατικών βουλευτών να προηγηθεί νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν εμπλακεί η Βρετανία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εμπλοκή με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα

Στη συμβιβαστική λύση της παράτασης για μόλις 9 ημέρες του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» κατέληξαν μετά από πολύωρη αντιπαράθεση τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε να εισαχθούν επιπλέον προϊόντα στη λίστα όσων απαγορεύεται να εισάγει το Ιράκ υπό το καθεστώς των «έξυπνων κυρώσεων», υποστηρίζοντας ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βαγδάτη προσπαθεί να εισάγει προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρεται το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και για να παρακολουθούνται οι τηλεπικοινωνίες, όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες ατροπίνης, του αντιδότου για τα αέρια νεύρων.

Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν περαιτέρω διαβουλεύσεις για το θέμα και αρνήθηκαν να εγκρίνουν την αμερικανική λίστα. Τελικά, αντίθετα με την αναμενόμενη 6μηνιαία παράταση, αποφασίστηκε 9ήμερη συνέχιση του προγράμματος, προκειμένου να εξευρεθεί μέση λύση.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Ετοιμο και το υπερυπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση του υπερυπουργείου «Εσωτερικής Ασφάλειας» των ΗΠΑ διαθέτει από χτες τη βούλα και την υπογραφή του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Το εδώ και καιρό «μυστήριο» για το εάν θα ηγηθεί του υπερυπουργείου ο έως σήμερα διευθυντής του Γραφείου Εσωτερικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τομ Ριτζ, λύθηκε καθώς ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε πως θα ηγηθεί ο τελευταίος, θεωρώντας τον σαν «τον καλύτερο άνθρωπο για αυτή τη νέα και μείζονα ευθύνη»... Ομως, αυτό που για τον Τζ. Ου. Μπους θεωρείται ως η ναυαρχίδα αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής στο εσωτερικό, θεωρείται από άλλους ως το υπερκινητικό χταπόδι υπερσυγκέντρωσης της κρατικής εξουσίας, καθώς «ενσωματώνει» εν είδει συντονισμού και επίβλεψης της λειτουργίας νευραλγικών υπουργείων (π.χ. Μεταφορών, Επικοινωνιών, ακόμη και την υπηρεσία Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Ακτοφυλακής, Εθνοφρουράς) και υπηρεσιών επιβολής του νόμου, απασχολώντας 170.000 υπαλλήλους (των οποίων πολλά εργασιακά δικαιώματα εξανεμίστηκαν στο βωμό ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας απανταχού!)...

Ως επικρατέστερος για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας θεωρείται ο Γκόρντον Ιγκλαντ, ενώ ο Ασα Χάτσινσον, που έως σήμερα έχει τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), θεωρείται πως θα αναλάβει υφυπουργός με αρμοδιότητες «Συνόρων και Ασφάλειας των Μεταφορών»...

Ο υπερδραστήριος - όσον αφορά τις υπογραφές νομοσχεδίων - Μπους έβαλε χτες τη σφραγίδα του και στο νομοσχέδιο Καταβολής Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο νόμος - που δε θα έχει αναδρομική ισχύ... - αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα παρέχονται στις ομοσπονδιακές αρχές ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τρομοκρατικά πλήγματα σε ποσοστό έως και 90% των εκτιμούμενων ζημιών.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις των εργατών της ΦΙΑΤ

ΡΩΜΗ.-- «Θέλουμε απλώς τις δουλιές μας, αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή», Καλότζερο Μανισκάλο, 58χρονος εργαζόμενος εδώ και 30 χρόνια στο εργοστάσιο «Termini Imerese» της ΦΙΑΤ στη Σικελία.

Ηταν ένας από τους 20.000 ανθρώπους, που συγκεντρώθηκαν χτες για μια ακόμη φορά στους δρόμους της Ρώμης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ΦΙΑΤ να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους, εξαιτίας των χρεών που έχει συσσωρεύσει ο αυτοκινητο-κατασκευαστικός τομέας της εταιρίας. Η διαδήλωση διεξήχθη μόλις μια μέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ της διεύθυνσης της ΦΙΑΤ και εκπροσώπων των εργατικών σωματείων (υπό την εποπτεία της κυβέρνησης), κατά τις οποίες η ΦΙΑΤ πρότεινε να ξανανοίξει το «Termini Imerese», όπου απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας και να καθυστερήσει τις απολύσεις χιλιάδων άλλων για λίγες μέρες! Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι κρίνουν τις προτάσεις ανεπαρκείς.

Η ΦΙΑΤ την ίδια ώρα βρίσκεται υπό πίεση να πουλήσει το σύνολο του αυτοκινητο-κατασκευαστικού άξονά της (στον οποίο θα γίνουν οι απολύσεις) στην «General Motors», που κατέχει ήδη το 20%. Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία, η ΦΙΑΤ μπορεί να αναγκάσει την GM να αγοράσει και το υπόλοιπο 80% από το 2004 μέχρι το 2009.

Σε άλλες εξελίξεις στην Ιταλία, η δίκη του Τσέζαρε Πρέβιτι, πρώην υπουργού Αμυνας του Μπερλουσκόνι και προσωπικού του φίλου, στο Μιλάνο (για δωροδοκία τριών δικαστών), αναβλήθηκε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2003, προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων της χώρας να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης για μεταφορά της έδρας της δίκης, εφ' όσον (όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση) υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι οι δικαστές είναι προκατειλημμένοι εναντίον του Πρέβιτι. Τη μεταφορά έδρας σε «περίπτωση προκατάληψης του δικαστηρίου» την προβλέπει πρόσφατος νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι! Η εν λόγω δίκη, μετά από δυόμισι χρόνια, βρισκόταν στο τέλος της και η Εισαγγελία είχε ζητήσει την κάθειρξη του Πρέβιτι για 13 χρόνια.

Παράλληλα, διεξάγεται και άλλη παρόμοια δίκη στο Μιλάνο, στην οποία κατηγορούνται ο Μπερλουσκόνι με τον Πρέβιτι για δωροδοκία δικαστών της Ρώμης τη δεκαετία του '80 (για να αποκτήσουν τον έλεγχο πρώην κρατικής εταιρίας)...

ΝΙΓΗΡΙΑ
«Ακυρο» το θρησκευτικό διάταγμα θανάτου...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Η νιγηριανή κυβέρνηση απέρριψε ως «άκυρο και μη εκδοθέν» το θρησκευτικό διάταγμα θανατικής ποινής που εξέδωσε, νωρίτερα χτες, το θρησκευτικό δικαστήριο του βόρειου κρατιδίου Ζαμφάρα σε βάρος της δημοσιογράφου Ισιόμα Ντάνιελ της εφημερίδας «The Day». Η Ντάνιελ θεωρείται συντάκτρια του «εμπρηστικού» άρθρου που ανέφερε πως ο προφήτης Μωάμεθ θα έπρεπε να διαλέξει ως σύζυγο μεταξύ των υποψηφίων κοριτσιών που συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό καλλιστείων και το οποίο θεωρήθηκε αφορμή για τις πολύνεκρες συγκρούσεις στην Καντούνα την περασμένη βδομάδα.

Ο Νιγηριανός υπουργός Πληροφόρησης, Τζέρι Γκάνα, ακύρωσε τη φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) χαρακτηρίζοντάς το «άκυρο», δηλώνοντας: «Δε θα δώσουμε άδεια για την εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης... Η ομοσπονδιακή δημοκρατία κυβερνάται από κράτος δικαίου».

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διογκώνεται η υπόγεια αντιπαράθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευδαν, χτες, το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον έχει δώσει τελεσίγραφο 90 ημερών στο Ριάντ να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και σε περίπτωση που δεν το πράξει, «η Ουάσιγκτον να λάβει μονομερώς μέτρα». Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριζε ότι ανάμεσα στους 9 βαθύπλουτους, που η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι είναι ο πυρήνας χρηματοδότησης της «Αλ Κάιντα», οι 7 είναι Σαουδάραβες. Αδιάψευστες παρέμεναν οι πληροφορίες του ABC ότι η CIA υποπτεύεται 12 Σαουδάραβες τραπεζίτες που χρηματοδοτούν ακόμη και σήμερα την Αλ Κάιντα.

Βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν τη λήψη σκληρότερων μέτρων απέναντι στη Σαουδική Αραβία και τη σταδιακή «απεξάρτηση των ΗΠΑ από το σαουδαραβικό πετρέλαιο» (κάτι που απέχει πολύ ακόμη για να γίνει όπως υποστήριζε, χτες, η «Νιου Γιορκ Τάιμς»). Το ABC μετέδιδε ότι η CIA υποπτεύεται 12 Σαουδάραβες τραπεζίτες, χρηματοδοτούν ακόμη και σήμερα την «Αλ Κάιντα». Εντούτοις, ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εμφανίστηκε σιβυλλικός τονίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία είναι καλός εταίρος στην πάταξη της τρομοκρατίας αλλά ακόμη και οι καλοί εταίροι μπορούν να κάνουν περισσότερα».

ΗΠΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πρόταση - βόμβα για κατάργηση των δασμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την εξάλειψη όλων των δασμών σε βιομηχανοποιημένα και καταναλωτικά προϊόντα στις 144 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας έως το 2015 πρότεινε χτες ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, και ο υπουργός Εμπορίου Ντόναλντ Εβανς. Η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε αρχικά τις θετικές αντιδράσεις χωρών με βιομηχανοποιημένη οικονομία (π.χ., πολλές απ' τις χώρες της ΕΕ), αλλά δημιούργησε μούδιασμα έως και έντονες αντιρρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες με αγροτική οικονομία (π.χ., Ινδία, Βραζιλία).

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους, που προτείνει τη σταδιακή έως και 8% μείωση δασμών και φόρων σε όλα τα μη αγροτικά προϊόντα μέχρι το 2010 έως την πλήρη κατάργησή τους το 2015, θα παρουσιαστεί προσεχώς στα 144 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη.

Ηλεκτρονικές κλοπές ταυτότητας και ληστείες ολκής!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκλεψαν απόρρητα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία ταυτότητας τουλάχιστον 30.000 Αμερικανών, έχοντας πρόσβαση στις τεράστιες τράπεζες δεδομένων που τηρούν και πωλούν μερικές απ' τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας προσωπικών δεδομένων στον κόσμο. Εχοντας βάλει χέρι στις ηλεκτρονικές ταυτότητες των θυμάτων τους και εκμεταλλευόμενοι τα κενά ασφαλείας στο Ιντερνετ και στις ηλεκτρονικές τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές κατάφεραν να εξαπατήσουν επί χρόνια(!) χιλιάδες, υπεξαιρώντας ή κάνοντας αγορές εν ονόματι των θυμάτων τους ύψους τουλάχιστον 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων! Μόλις, χτες, αξιωματούχοι του FBI στη Ν.Υόρκη απήγγειλαν κατηγορίες σε τρία άτομα -εκ των οποίων ο 33χρονος Βρετανός πολίτης Φίλιπ Κάμινγκς, που εργαζόταν στην πολυεθνική εταιρία εμπορίας προσωπικών δεδομένων ΕΞΠΙΡΙΑΝ- για εμπλοκή στο μεγαλύτερο έως σήμερα γνωστότερο σκάνδαλο πλαστογράφησης και υπεξαίρεσης ταυτότητας στην ιστορία των ΗΠΑ...

Οι τρεις απ' τους συλληφθέντες -εκ των οποίων ο Βρετανός, υπάλληλος της ΕΞΠΙΡΙΑΝ, που αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων σε δικαστήριο του Μανχάταν!-κατηγορούνται για «κλοπή προσωπικών δεδομένων ταυτότητας τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων», τα οποία χρησιμοποίησαν για να γδάρουν οικονομικώς τα θύματά τους, εξανεμίζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και υπερχρεώνοντας τις πιστωτικές τους κάρτες...

Ο υποδιευθυντής του FBI Κέβιν Ντόνοβαν είπε σε δημοσιογράφους πως οι συλλήψεις των τριών έγιναν μετά από έρευνες τουλάχιστον τριών ετών και πως υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη τουλάχιστον ακόμη είκοσι ατόμων, που εμπλέκονται στη σπείρα ηλεκτρονικής απάτης ολκής.

Ομως, ακόμη και εάν συλληφθούν οι εγκέφαλοι και τα μέλη της σπείρας, άγνωστο παραμένει εάν και πώς θα αποζημιωθούν οι τουλάχιστον 30.000 που εξαπατήθηκαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ