Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις των εργατών της ΦΙΑΤ

ΡΩΜΗ.-- «Θέλουμε απλώς τις δουλιές μας, αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή», Καλότζερο Μανισκάλο, 58χρονος εργαζόμενος εδώ και 30 χρόνια στο εργοστάσιο «Termini Imerese» της ΦΙΑΤ στη Σικελία.

Ηταν ένας από τους 20.000 ανθρώπους, που συγκεντρώθηκαν χτες για μια ακόμη φορά στους δρόμους της Ρώμης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ΦΙΑΤ να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους, εξαιτίας των χρεών που έχει συσσωρεύσει ο αυτοκινητο-κατασκευαστικός τομέας της εταιρίας. Η διαδήλωση διεξήχθη μόλις μια μέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ της διεύθυνσης της ΦΙΑΤ και εκπροσώπων των εργατικών σωματείων (υπό την εποπτεία της κυβέρνησης), κατά τις οποίες η ΦΙΑΤ πρότεινε να ξανανοίξει το «Termini Imerese», όπου απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας και να καθυστερήσει τις απολύσεις χιλιάδων άλλων για λίγες μέρες! Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι κρίνουν τις προτάσεις ανεπαρκείς.

Η ΦΙΑΤ την ίδια ώρα βρίσκεται υπό πίεση να πουλήσει το σύνολο του αυτοκινητο-κατασκευαστικού άξονά της (στον οποίο θα γίνουν οι απολύσεις) στην «General Motors», που κατέχει ήδη το 20%. Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία, η ΦΙΑΤ μπορεί να αναγκάσει την GM να αγοράσει και το υπόλοιπο 80% από το 2004 μέχρι το 2009.

Σε άλλες εξελίξεις στην Ιταλία, η δίκη του Τσέζαρε Πρέβιτι, πρώην υπουργού Αμυνας του Μπερλουσκόνι και προσωπικού του φίλου, στο Μιλάνο (για δωροδοκία τριών δικαστών), αναβλήθηκε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2003, προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων της χώρας να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης για μεταφορά της έδρας της δίκης, εφ' όσον (όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση) υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι οι δικαστές είναι προκατειλημμένοι εναντίον του Πρέβιτι. Τη μεταφορά έδρας σε «περίπτωση προκατάληψης του δικαστηρίου» την προβλέπει πρόσφατος νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι! Η εν λόγω δίκη, μετά από δυόμισι χρόνια, βρισκόταν στο τέλος της και η Εισαγγελία είχε ζητήσει την κάθειρξη του Πρέβιτι για 13 χρόνια.

Παράλληλα, διεξάγεται και άλλη παρόμοια δίκη στο Μιλάνο, στην οποία κατηγορούνται ο Μπερλουσκόνι με τον Πρέβιτι για δωροδοκία δικαστών της Ρώμης τη δεκαετία του '80 (για να αποκτήσουν τον έλεγχο πρώην κρατικής εταιρίας)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ