Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και κατοχή μέχρι νεωτέρας

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί στρατιώτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΤΕΪΡ ΑΛ ΜΠΑΛΑΧ.--

Νέα εισβολή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός. Ταυτόχρονα, κήρυξε τη Βηθλεέμ «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και συνέχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση την πόλη της Ιεριχούς. Από την άλλη πλευρά, η παλαιστινιακή ηγεσία δήλωνε αποφασισμένη να επιμείνει «στο δρόμο της ειρήνης» και να επιδιώξει «αναβίωση» των διαπραγματεύσεων με όσους από την πολιτική σκηνή του Ισραήλ «επιθυμούν την ειρήνη».

Ισραηλινά τανκς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν, λίγο πριν τα ξημερώματα, χτες, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ και στο ομώνυμο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που διήρκεσε αρκετές ώρες, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, ανατινάχτηκε ένα 4όροφο κτίριο και έγιναν αρκετές συλλήψεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός είχε πληροφορίες για αποθήκες πυρομαχικών.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη, ανακοινώθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 25 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους και της Βηθλεέμ. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες είναι πολύ περισσότεροι και ότι ανατινάχτηκε το σπίτι ενός καταζητούμενου από το Ισραήλ στο χωριό Κουφρ Κχαλίλ. Χτες, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή η Βηθλεέμ είναι «κλειστή στρατιωτική ζώνη», στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος δημοσιογράφων και θα επιτρέπεται, ανά περίπτωση και κατά βούληση του στρατού, η μετακίνηση των πολιτών. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 30 Δεκέμβρη.

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες
Την ίδια ώρα, έντονες διεθνείς επικρίσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση περιστατικού εξευτελισμού ενός 25χρονου Παλαιστινίου, στο κέντρο της Νάμπλους τη Δευτέρα. Ο νεαρός Παλαιστίνιος, ενώ κατευθυνόταν προς ιατρική κλινική, ακινητοποιήθηκε από στρατιώτες, οι οποίοι τον υποχρέωσαν να γδυθεί και να σταθεί επί τουλάχιστον μία ώρα γυμνός στα τέσσερα στη μέση του λασπωμένου δρόμου υπό βροχή. Το πρόσχημα του ισραηλινού στρατού ήταν ότι «ήλεγχε αν φέρει εκρηκτικά», αλλά αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες γελούσαν εις βάρος του και τον διέταζαν να μιμείται ήχους ζώων.

Επιπλέον, διογκώνεται ο θόρυβος σχετικά με τη δολοφονία του Βρετανού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων, Ιαν Τζον Χουκ, στην Τζενίν, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής. Χτες, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Ρενέ Ακουαρόνε, ανακοίνωνε ότι ο Χουκ σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχτηκε στην πλάτη και ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό.

«Στρατηγικός στόχος η ειρήνη»

Ετοιμη να «αναβιώσει και να εντείνει το διάλογο με τους φιλειρηνιστές της ισραηλινής πολιτικής σκηνής» δήλωνε, διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Γκχασάν αλ Κχατίμπ, η Π. Αρχή, η οποία τονίζει ότι «δεν έχει υπαναχωρήσει από το στρατηγικό στόχο της ειρήνης». Παραλλήλως, ο νούμερο 2 στην ιεραρχία της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς ή Αμπού Μάζεν, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από τον ισραηλινό στρατό για να διαπράττει εγκλήματα και βλάπτουν τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε και έχει τακτικές επαφές με τον νυν ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, και οι δηλώσεις του, όπως και η ανακοίνωση της Π. Αρχής, χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως προσπάθεια της παλαιστινιακής πλευράς να «δώσει περισσότερα περιθώρια κινήσεων στους φιλειρηνιστές της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ ενόψει των πρόωρων εκλογών». Στο πλαίσιο, μάλλον, των ίδιων προσπαθειών, σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, με τον ομόλογό του της Κνέσσετ, Αβραάμ Μπουργκ, γνωστό πολέμιο της πολιτικής του Σαρόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προειδοποιήσεις Αμπάς προς «Χαμάς» (2006-04-26 00:00:00.0)
Ελιγμοί Αμπάς υπό ισραηλινή πίεση (2005-06-24 00:00:00.0)
Νέα εισβολή - αιματοκύλισμα στη Γάζα (2003-02-20 00:00:00.0)
Επιθέσεις, εισβολές, ανακαταλήψεις (2002-05-28 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη βία και τακτικοί ελιγμοί από τον Σαρόν (2002-03-12 00:00:00.0)
Φονικό «πρώτο μήνυμα» Σαρόν (2001-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ