Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αρχίζουν, ξανά, οι επιθεωρήσεις

Αλλεπάλληλα εμπόδια και προβλήματα «ανακαλύπτει» η Ουάσιγκτον, διατηρώντας υψηλά την ένταση

Οι επιθεωρητές επιδεικνύουν τα «εργαλεία» της έρευνάς τους στους δημοσιογράφους

Associated Press

Οι επιθεωρητές επιδεικνύουν τα «εργαλεία» της έρευνάς τους στους δημοσιογράφους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αρχίζουν πάλι, σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια διακοπής, οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές που είχε με την ιρακινή ηγεσία, επανέλαβε ότι η Βαγδάτη οφείλει να προσκομίσει «πιστευτές αποδείξεις» για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον επιμένει στην τακτική της όξυνσης με τον υφυπουργό Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, να επαναλαμβάνει την πεποίθηση ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, και τον Αμερικανό πρέσβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας να διαφωνεί με την εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», υποστηρίζοντας ότι θέλει να αναδιαρθρώσει τη λίστα με τα απαγορευμένα, προς εισαγωγή στο Ιράκ, προϊόντα.

Με μια μικρή συνέντευξη Τύπου έκλεισαν οι επιθεωρητές, που βρίσκονται, ήδη, στη Βαγδάτη, την ολιγοήμερη περίοδο προετοιμασίας των ελέγχων τους, που αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα. Ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα βιολογικά και χημικά όπλα, Ελληνας Δημήτρης Περρίκος, απέφυγε επισταμένα να αποκαλύψει από πού θα αρχίσουν οι έλεγχοι και τόνισε ότι «θα ελέγξουμε και τα προεδρικά μέγαρα, όπως οφείλουμε, όταν αποφασίσουμε ότι πρέπει να γίνει». Οι επιθεωρητές, επίσης, έκαναν μια μικρή παρουσίαση των οργάνων που έχουν φέρει μαζί τους για τους ελέγχους και κατέστησαν σαφές ότι στους χώρους που θα πραγματοποιείται επιθεώρηση, απροειδοποίητα πάντα, θα απαγορεύεται η έξοδος ή η είσοδος οχημάτων και προσώπων, αλλά και η παρουσία δημοσιογράφων.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η ομάδα των επιθεωρητών επρόκειτο να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ιρακινού Προγράμματος Ελέγχου, Χουσάν Μοχάμαντ Αμίν, για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Εντούτοις, εντύπωση προκάλεσε στους ανταποκριτές το γεγονός ότι κανένα ιρακινό ΜΜΕ δεν ανέφερε λέξη για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων, ενώ ασχολούνταν με την επιστροφή στη Βαγδάτη ορισμένων μελών της αντιπολιτευτικής Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας, που ανταποκρίθηκαν στην αμνηστία που χορήγησε στους πολιτικούς αυτο-εξόριστους το ιρακινό καθεστώς, και επρόκειτο να έχουν επαφές με Ιρακινούς αξιωματούχους για αλλαγή κυβέρνησης και εκπόνηση Συντάγματος.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επέμεινε στη βεβαιότητα ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Σχετικές δηλώσεις έκανε στο BBC ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, που εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η ιρακινή ηγεσία θα υπαναχωρήσει, για άλλη μια φορά, από τις δεσμεύσεις της και επανέλαβε ότι για την Ουάσιγκτον θα θεωρηθεί παραβίαση της απόφασης 1441 μια διακήρυξη της Βαγδάτης που θα υποστηρίζει ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Διαλλακτικότερος εμφανίστηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Λόρδων, με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. Ο Στρο τόνισε ότι «μόνο πολύ σοβαρά ζητήματα θα θεωρηθούν ρήξη με τον ΟΗΕ» και υποστήριξε ότι «πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους οι επιθεωρητές». Το Βρετανικό Κοινοβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, αν παραβιαστεί η απόφαση του ΟΗΕ και, επίσης, κατά πλειοψηφία, απέρριψε την πρόταση 32 Εργατικών βουλευτών να προηγηθεί νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν εμπλακεί η Βρετανία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εμπλοκή με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα

Στη συμβιβαστική λύση της παράτασης για μόλις 9 ημέρες του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» κατέληξαν μετά από πολύωρη αντιπαράθεση τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε να εισαχθούν επιπλέον προϊόντα στη λίστα όσων απαγορεύεται να εισάγει το Ιράκ υπό το καθεστώς των «έξυπνων κυρώσεων», υποστηρίζοντας ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βαγδάτη προσπαθεί να εισάγει προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρεται το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και για να παρακολουθούνται οι τηλεπικοινωνίες, όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες ατροπίνης, του αντιδότου για τα αέρια νεύρων.

Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν περαιτέρω διαβουλεύσεις για το θέμα και αρνήθηκαν να εγκρίνουν την αμερικανική λίστα. Τελικά, αντίθετα με την αναμενόμενη 6μηνιαία παράταση, αποφασίστηκε 9ήμερη συνέχιση του προγράμματος, προκειμένου να εξευρεθεί μέση λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ