ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής

Σήμερα η συγκέντρωση, ώρα 5 μμ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων και πορεία στη Βουλή

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή γιορτάζει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα της χώρας τη σημερινή Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, στην πλατεία Κάνιγγος), απ' όπου και θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων, επισημάνθηκε, βρίσκονται με ευθύνη των κυβερνήσεων κλεισμένοι στα σπίτια τους, ουσιαστικά περιθωριοποιημένοι, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν δομές για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάστασή τους υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στελέχη της Επιτροπής και έδωσαν συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους.

Στη χώρα μας υπάρχουν 500.000 κινητικά ανάπηροι και μόλις 200 κλίνες αποκατάστασης, όλες συγκεντρωμένες στην Αττική. Οι κρατικές δομές για τη φροντίδα και εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων, που υπολογίζονται σε 30.000, αλλά και για τα 250.000 παιδιά με νοητική υστέρηση, καλύπτουν μόλις το 1% των παιδιών. Για το 99% δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση. Η ανεργία σε όλες τις κατηγορίες των αναπήρων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού ακόμα και οι αμφισβητούμενες καταγραφές της κυβέρνησης μιλούν για ποσοστό 74%. Για τους τυφλούς και κωφούς (υπολογίζονται σε 60.000), που υπήρχε ένα σχετικά καλύτερο επίπεδο απασχόλησης, τα ποσοστά ανεργίας είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Δραματική, όπως καταγγέλθηκε, είναι η κατάσταση και στα διάφορα ιδρύματα, η πλειοψηφία των οποίων διοικείται από φιλανθρωπικά σωματεία, ενώ η Ε. Χαλιάσου, μητέρα παιδιού με αυτισμό τόνισε: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Εξαθλιωνόμαστε οικονομικά και ζούμε με την ανασφάλεια για το τι θα γίνουν όταν φύγουμε από τη ζωή αφού δεν υπάρχουν κρατικές δομές για τη φροντίδα τους».

Αναμασήματα της κυβερνητικής πολιτικής

Αναμασήματα της κυβερνητικής πολιτικής περιέχουν τα μηνύματα των συναρμόδιων υπουργών για την 3η Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής αναφέρεται στις υπάρχουσες δομές - που εξαγγέλλονται για κάθε περίσταση - όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης και το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας καμαρώνει για την υλοποίηση του νόμου 2643/98 που ενεργοποιήθηκε μόνο δύο φορές και μάλιστα προεκλογικά.

Απ' την άλλη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ως επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας περιορίζεται στην κατάθεση της ετήσιας έκθεσης στη Βουλή και σε φιέστες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Διαδικασίες μακριά απ' τις απαιτήσεις

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» κέρδισε έδρα στη Διοίκηση

Με συνοπτικές διαδικασίες και μακριά απ' τις απαιτήσεις για απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έγινε την περασμένη Κυριακή (1.12.2002) το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Ενδεικτικό των διαδικασιών ήταν ότι δεν υπήρξε εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης ενώ ο Διοικητικός Απολογισμός δε συζητήθηκε στην ολομέλεια της απερχόμενης Διοίκησης, γιατί -όπως καταγγέλθηκε απ' το βήμα του συνεδρίου - «ήταν κλειδωμένος» στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η μόνη παράταξη που παρουσίασε θέσεις σε προκήρυξη ήταν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚ), ενώ οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της έδωσαν - όσο ήταν δυνατόν βέβαια - έναν τόνο μέσα σε μια διαδικασία, όπου απ' τη μια γίνονταν ομιλίες και απ' την άλλη η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μια απ' τις αποφάσεις του συνεδρίου ήταν να γίνει το συντομότερο δυνατό νέο συνέδριο στο οποίο θα επεξεργαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας.

Από την άποψη των εκλογικών αποτελεσμάτων υπήρξε η εκλογή εκπροσώπου της ΔΠΚ στο ΔΣ (πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα), ενώ υπήρξε «ανακατανομή» των ομάδων μέσα στην παράταξη που είχε την πλειοψηφία και υποστηρίχτηκε απ' τη ΝΔ. Αυτή τη φορά υπήρξαν δυο ψηφοδέλτια: Της Συμπαράταξης ΔΑΚΕ-ΔΑΚΙ-ΔΗΚΙ, που πήρε 56 ψήφους και 11 έδρες και της ΔΑΚΕ-Γιατρών ΙΚΑ που πήρε 22 ψήφους και 4 έδρες.

Η ΠΑΣΚ-Γιατρών πήρε 23 ψήφους και 5 έδρες και η «Αυτόνομη Συσπείρωση Ιατρών» πήρε 3 ψήφους χωρίς καμιά έδρα.

Στο προηγούμενο ΔΣ η ενωμένη ΔΑΚΕ είχε 17 έδρες και η ΠΑΣΚ 4 έδρες, ενώ η ΔΠΚ δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων διαδικασιών.

Οι διεκδικήσεις της Πανεπιστημονικής

Η ΔΠΚ καταψήφισε τον απολογισμό ενώ ψήφισε λευκό στην απόφαση του συνεδρίου.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΠΚ στις ομιλίες τους υπογράμμισαν ότι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ με την εκχώρηση τομέων στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συντελούνται με φόντο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας και της ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών. Ο μόνος δρόμος, τόνισαν, που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό τέλμα δεν μπορεί να είναι άλλος απ' τη διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, τη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου με την αξιοποίηση και των μονάδων του ΙΚΑ, τη στελέχωση με γιατρούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
Μακριά από τους ναυτεργάτες, πιο κοντά σε κυβέρνηση - εφοπλιστές

Το ρόλο του εντολοδόχου της κυβέρνησης και των εφοπλιστών φρόντισαν να επιβεβαιώσουν οι ...συνδικαλιστές, που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στήνοντας σήμερα ένα συνέδριο που μόνον οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στους ναυτεργάτες. Αυτοί οι ...συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, που κατέχουν τις καρέκλες της Ομοσπονδίας ελέω Βασιλικών Διαταγμάτων και του νομοθετικού εκτρώματος 330, αποφάσισαν χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, να ...προσκαλέσουν στο συνέδριο, του οποίου οι εργασίες θα αρχίσουν σήμερα στις 9 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΥΕΝ, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, παράγοντες του υπουργείου και εφοπλιστές! Δηλαδή, όλους αυτούς που στις 29 Μάη λιάνισαν τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά! Αυτούς, που στις 21 Ιούνη έφτασαν στο σημείο να επιβάλουν στους ναυτεργάτες ακόμα και το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για να ανακόψουν τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών!

Τη σημερινή ...παρέλαση, από το βήμα του συνεδρίου, των κυβερνητικών εκπροσώπων και των εφοπλιστών κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο οι συνδικαλιστές της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», στη διάρκεια της Εκτελεστικής, ενώ κατέθεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο, που έχει συνταχθεί από τους ίδιους τους ναυτεργάτες με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, το οποίο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, απορρίφθηκε ασυζητητί από τους εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Τόσο η παρουσία στο συνέδριο των εφοπλιστών και των κυβερνητικών εκπροσώπων, όσο και οι ίδιες οι διαδικασίες του, αλλά και η εισήγηση που θα παρουσιαστεί προδιαγράφουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Θα είναι αποφάσεις, που θα υπονομεύουν τα συμφέροντα των ναυτεργατών, καθώς θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το συνέδριο συνέρχεται με βάση το αναχρονιστικό και άκρως αντιδημοκρατικό καταστατικό της Ομοσπονδίας. Ετσι, το ίδιο το σώμα του συνεδρίου θα είναι νόθο, αφού άλλοι αντιπρόσωποι θα είναι εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Ακόμα, το συνέδριο θα υπόκειται στον περιορισμό του ενός δεκάτου, με το οποίο περιορίζεται αυθαίρετα ο αριθμός των αντιπροσώπων των μεγάλων ναυτεργατικών οργανώσεων. Ετσι, η ΠΕΜΕΝ, για παράδειγμα, ενώ εκλέγει 23 αντιπροσώπους, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 13! Ακόμα, το συνέδριο συνέρχεται για να εκλέξει μόνον τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, καθώς τη διοίκηση αποτελούν ex offitcio οι πρόεδροι των ναυτεργατικών οργανώσεων. Και, το κυριότερο, αυτό το νόθο σώμα θα εκλέξει ...αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ΓΣΕΕ!

Β' ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Στάσεις εργασίας των εργαζομένων

Με τρίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας άρχισαν από χτες το πρωί τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Β' Νοσοκομείο του ΙΚΑ «Παναγία» και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Βασικό τους αίτημα που διατυπώθηκε και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε μπροστά στο νοσοκομείο είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

«Φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε, ειδικά σε μερικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα έχουμε ελλείψεις σε νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, τηλεφωνητές», δηλώνει ο Παναγιώτης Φραγκίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παναγία».

Σύσκεψη Λογιστών

Σύσκεψη με θέμα την επικείμενη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών Αθήνας, οργανώνει για αύριο Τετάρτη στις 7 μμ, η ΕΣΑΚ Λογιστών. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ