ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Αγανάκτηση για τη σύλληψη των μαθητών

Εντονες αντιδράσεις στο χανιώτικο λαό έχει προκαλέσει η υποτελής στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους Αμερικανούς, που, όπως έδειξε και με την ψήφιση του νόμου για την ετεροδικία, δεν έχει όρια. Γιατί, όχι μόνον επιτρέπει σ' αυτούς να χρησιμοποιούν τη χώρα μας σαν ορμητήριο για τη σφαγή άλλων λαών, αλλά και να δέρνουν Ελληνες πολίτες, να τους ληστεύουν και, τέλος, να σέρνουν στα τμήματα με την κατηγορία του ξυλοδαρμού σε βάρος τους ακόμα και ανήλικους μαθητές.

Ο λόγος γίνεται για το επεισόδιο που συνέβη το Σάββατο το βράδυ, όταν οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν και διενεργούν προανάκριση σε βάρος νεαρών μαθητών, γιατί οι Αμερικανοί στρατιώτες τους υπέδειξαν ότι, τάχα, τους ξυλοκόπησαν οι μαθητές! Κι αυτό όταν η παρέα των νεαρών Χανιωτών δέχτηκε επίθεση από τους μεθυσμένους Αμερικανούς στρατιώτες και, με τη βοήθεια άλλων συμπολιτών, τους απώθησαν.

Η αστυνομία, κατόπιν υποδείξεως των Αμερικανών, έκανε προσαγωγές και τελικά συνέλαβε τους μαθητές με την πραγματικά γελοία κατηγορία του ξυλοδαρμού των Αμερικανών. Η προανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και θα παραδοθεί στον εισαγγελέα.

Χαρακτηριστική για τα αισθήματα των Χανιωτών είναι και η δήλωση του Γιώργου Φραγκιαδάκη, μέλους της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, ο οποίος τονίζει:

«Η ενέργεια των αστυνομικών αρχών της πόλης να συλλάβουν τους Χανιώτες νεολαίους και να αφήσουν τους πραγματικούς δράστες, που είναι οι εγκληματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πρέπει να ξέρουν οι κάθε είδους "υπεύθυνοι" ότι ο χανιώτικος λαός δε δίνει "γην και ύδωρ".

Η πρώτη μας απάντηση ήταν η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της προηγούμενης Τρίτης (3/12/02), ενάντια στην απόβαση στην πόλη μας των πληρωμένων δολοφόνων από το αεροπλανοφόρο "Τζ. Ουάσιγκτον". Και, βεβαίως, θα πάρουν και δεύτερη απάντηση στις 12 του μηνός στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και στα Χανιά.

Ο χανιώτικος λαός και η νεολαία του, συσπειρωμένοι γύρω από τους φορείς τους, αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων, καταδικάζουν το νόμο της ελληνικής κυβέρνησης για την ετεροδικία και την απαράδεκτη απόφαση για την παραμονή των βάσεων στη χώρα μας και στην Κρήτη.

Απαιτούμε να φύγει, τώρα αμέσως, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Τζ. Ουάσιγκτον" από το λιμάνι και την πόλη μας, καθώς και οι βάσεις τους από τη Σούδα. Ακόμα να μην εμπλακεί και να μην παρέχει καμία βοήθεια η χώρα μας στην επικείμενη επίθεση σε βάρος του λαού του Ιράκ».

Πολεμική ζώνη η Σούδα

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ η ευρύτερη περιοχή της, από πλευράς ενεργοποίησης οπλικών συστημάτων και μέτρων ασφάλειας, θυμίζει πολεμική ζώνη. Στα πλαίσια αυτής της προετοιμασίας, εντάσσεται και η προχθεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η συνάντησή του με τον Γ. Παπαντωνίου του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Γκρόσμαν.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί πρώτης προτεραιότητας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών. Ειδικά δε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν, χωρίς καν και τις τυπικές διατυπώσεις που υποτίθεται πως ισχύουν, αφού από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί έγκριση για ελαχιστοποίηση της προειδοποίησης κατάπλου πλοίων και προσγείωσης αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ως προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο υπό τον απόλυτο έλεγχο των Αμερικανών.

Στα μέσα που έχουν εξασφαλίσει οι Αμερικανοί, εντάσσεται και η παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, ως εναλλακτικών για τις προσγειώσεις των πολεμικών που θα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως και η διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων. Μετά από όλα αυτά, περνάει σε δεύτερη μοίρα η διάθεση ελληνικών στρατιωτικών μέσων και προσωπικού, εξάλλου, ήδη, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια ελληνική φρεγάτα και, βέβαια, τα πληρώματα στα ιπτάμενα ραντάρ «AWACS».

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να στρατοπεδεύσουν στη Σούδα Αμερικανοί πεζοναύτες, πέραν αυτών που βρίσκονται εδώ και καιρό για τις ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Ολοι αυτοί έχουν εξασφαλισμένη ετεροδικία, δηλαδή όποια παρανομία, οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν, δε θα κρίνονται από τους ελληνικούς νόμους.

Ομως, η Σούδα συνδέεται με ένα ολόκληρο πλέγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που αφορούν στην αντιαεροπορική προστασία. Για το σκοπό αυτό, έχουν ενεργοποιηθεί και τα συστήματα των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ», που έχει αγοράσει η Ελλάδα πανάκριβα από τις ΗΠΑ για την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική της προστασία. Ομως, οι πύραυλοι αυτοί έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς, στα χέρια των οποίων, ουσιαστικά, βρίσκεται η λειτουργία τους, για τη δημιουργία αντιπυραυλικής - αντιαεροπορικής «ομπρέλας» στη Σούδα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια

Κλιμακώνονται οι αγωνιστικές διεργασίες εργατικών και άλλων μαζικών φορέων για να πάει σε κάθε χώρο δουλιάς και γειτονιά το μήνυμα αντίστασης που στέλνει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενόψει των συλλαλητηρίων στις 12 του Δεκέμβρη (σε ορισμένες πόλεις θα γίνουν μια ή δύο ημέρες νωρίτερα). Τα συλλαλητήρια, που γίνονται κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, στοχεύουν στο να δηλωθεί η αντίθεση των εργαζομένων και του λαού στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η ΕΕ και τα οποία σπεύδει να εφαρμόσει στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω και του κρατικού προϋπολογισμού.

Απόρροια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών είναι, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλία σχεδιάζουν τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού) και ο επικείμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού του Ιράκ. Από την άλλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να εφαρμόσει τις επιλογές της ΕΕ, κάτι που είναι προφανές και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ θα είναι αυτή που θα υλοποιήσει τους στόχους των «15», κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο α΄ εξάμηνο του 2003.

Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από τις Επιτροπές της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν:

- Στις 12 του Δεκέμβρη στην Αθήνα (6.30 μ.μ., Προπύλαια), τη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου), την Αλεξανδρούπολη (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), την Ξάνθη (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), την Κοζάνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), την Κόρινθο (η ώρα και ο τόπος θα καθορίζονταν χτες αργά το βράδυ), το Αγρίνιο (6 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας), τα Χανιά (7.30 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς).

- Στις 11 του Δεκέμβρη θα γίνουν συλλαλητήρια στην Πάτρα (6 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο) και τη Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία). Τη συμμετοχή τους στο παναχαϊκό συλλαλητήριο της Πάτρας αποφάσισαν και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας και Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στο Αίγιο (5 μ.μ., στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών «Βενζινάδικα»).

- Στον Πειραιά (6 μ.μ., πλατεία Κοραή) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 10 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ