Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμική ζώνη η Σούδα

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ η ευρύτερη περιοχή της, από πλευράς ενεργοποίησης οπλικών συστημάτων και μέτρων ασφάλειας, θυμίζει πολεμική ζώνη. Στα πλαίσια αυτής της προετοιμασίας, εντάσσεται και η προχθεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η συνάντησή του με τον Γ. Παπαντωνίου του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Γκρόσμαν.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί πρώτης προτεραιότητας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών. Ειδικά δε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν, χωρίς καν και τις τυπικές διατυπώσεις που υποτίθεται πως ισχύουν, αφού από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί έγκριση για ελαχιστοποίηση της προειδοποίησης κατάπλου πλοίων και προσγείωσης αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ως προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο υπό τον απόλυτο έλεγχο των Αμερικανών.

Στα μέσα που έχουν εξασφαλίσει οι Αμερικανοί, εντάσσεται και η παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, ως εναλλακτικών για τις προσγειώσεις των πολεμικών που θα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως και η διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων. Μετά από όλα αυτά, περνάει σε δεύτερη μοίρα η διάθεση ελληνικών στρατιωτικών μέσων και προσωπικού, εξάλλου, ήδη, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια ελληνική φρεγάτα και, βέβαια, τα πληρώματα στα ιπτάμενα ραντάρ «AWACS».

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να στρατοπεδεύσουν στη Σούδα Αμερικανοί πεζοναύτες, πέραν αυτών που βρίσκονται εδώ και καιρό για τις ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Ολοι αυτοί έχουν εξασφαλισμένη ετεροδικία, δηλαδή όποια παρανομία, οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν, δε θα κρίνονται από τους ελληνικούς νόμους.

Ομως, η Σούδα συνδέεται με ένα ολόκληρο πλέγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που αφορούν στην αντιαεροπορική προστασία. Για το σκοπό αυτό, έχουν ενεργοποιηθεί και τα συστήματα των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ», που έχει αγοράσει η Ελλάδα πανάκριβα από τις ΗΠΑ για την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική της προστασία. Ομως, οι πύραυλοι αυτοί έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς, στα χέρια των οποίων, ουσιαστικά, βρίσκεται η λειτουργία τους, για τη δημιουργία αντιπυραυλικής - αντιαεροπορικής «ομπρέλας» στη Σούδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ