Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Ευρωατλαντικά παιχνίδια και ελληνική αμηχανία

Μετά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη του ευρωαμερικανικού παιχνιδιού για τον καθορισμό ή όχι ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς είναι σαφές ότι αυτά τα δύο θέματα είναι στενά συνδεδεμένα στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων. Η Αθήνα, πρέπει να σημειωθεί, έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των αμερικανικών θέσεων, που υποστηρίζουν την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου, έστω και χωρίς την επίλυση του προβλήματος, στην Ενωση.

Η Γερμανία και η Γαλλία, μετά από τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, εμφάνισαν χτες μια φόρμουλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ από τη Γερμανία, η γαλλογερμανική φόρμουλα προβλέπει δύο σταθμούς. Τα μέσα του 2004 ως όριο για την τελική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και την 1η του Ιούλη του 2005 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη «φόρμουλα» αυτή - που είναι μία παραλλαγή της «φόρμουλας» που συζητούνταν ως «ημερομηνία για την ημερομηνία» - συνέπεσαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, και ο Γάλλος ομόλογός του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής στο Στόρκο του Βραδεμβούργου, και την οποία ανέλαβαν να «ζυμώσουν» με τους συναδέλφους τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης σε μία βδομάδα.

Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφόρησαν στο Βερολίνο, ύστερα από μία «εμπιστευτική» ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών, επισήμως όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από καμία πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γαλλογερμανική πρόταση για τη σχετική απόφαση, που θα κληθούν να λάβουν οι «15» στην πρωτεύουσα της Δανίας, προβλέπει την επιβεβαίωση του «επί της αρχής "ναι"» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που διατυπώθηκε πριν τρία χρόνια στο Ελσίνκι με την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς και δύο ημερομηνίες: Στα μέσα του 2004 θα πρέπει να υπάρξει μία εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης και, υπό την προϋπόθεση ότι η εισήγηση θα είναι θετική, τότε προτείνεται η 1η του Ιούλη 2005 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ασαφής, ως προς το «υποκείμενο» που θα λάβει την απόφαση για το πέρασμα από το πρώτο βήμα στο δεύτερο, είναι πάντως η πρώτη ημερομηνία - τα μέσα του 2004 - δεδομένου ότι, αν τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης που θα αποφασιστεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μέχρι και την επικύρωσή της από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των «παλιών» χωρών-μελών, από 1η του Μάη 2004 οι «15» θα είναι πλέον «25».

Πάντως, η Αγκυρα δε φαίνεται προς το παρόν να ικανοποιείται από τη γαλλογερμανική πρόταση, διεκδικώντας κάτι περισσότερο. Ετσι, λοιπόν, εμφανίζεται να αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, καθώς θα αντιμετωπίσει «εξαιρετικές δυσκολίες» να πείσει την κοινή της γνώμη να αποδεχτεί την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ