ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σχέδια στις πλάτες των ανέργων

Με αφορμή το πρόβλημα της διογκούμενης ανεργίας στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται τελευταία μια επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης των εργαζομένων, καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα», ο δεύτερος (με 9 μέλη) συνδυασμός στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

Ενόψει της συνάντησης του προέδρου του ΕΚΘ με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης - καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» - κυκλοφορεί κάποιο «σχέδιο - πρόταση για την Απασχόληση» με την υπογραφή του ΕΚΘ και του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ). Το «σχέδιο» αυτό ουδέποτε συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα των φορέων αυτών, οπότε δεν μπορεί να αποτελεί πρότασή τους. Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα ενδεικτική της αντίληψης των εμπνευστών της για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι η ίδια αντίληψη, τονίζει η «Εργατική Ενότητα», που επί χρόνια τώρα, απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα, το αποσπά από την εργατική τάξη, από τα άμεσα προβλήματά της και την ταξική συγκρότησή της. Το «δένει» στην πολιτική του «μαύρου μετώπου» κυβέρνησης, εργοδοτών, Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ενσωματώνει στη λογική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ορίζοντα την κοινωνική βαρβαρότητα της μαζικής ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της συρρίκνωσης του εισοδήματος και διευρυνόμενης φτώχειας, της αφαίρεσης εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της υποβάθμισης - εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών Υγείας και Παιδείας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το «σχέδιο» που κυκλοφορεί δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, ούτε με συγκρότηση ταξικής πολιτικής του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε καν με την κοινή λογική των εργαζόμενων, των ανέργων, της πόλης μας αλλά και της χώρας ολόκληρης. Οι προτάσεις - προκάλυμμα του σχεδίου δεν μπορούν να αποκρύψουν την ουσία και το στόχο αυτής της πρωτοβουλίας, που δεν είναι άλλος από την άμεση εμπλοκή των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος στις διαδικασίες διανομής εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με πρόφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας. Την παραπέρα μετατροπή του συνδικαλιστικού κινήματος από κίνημα διεκδίκησης και προβολής της πολιτικής της εργατικής τάξης σε συνέταιρο της αντιλαϊκής πολιτικής, σε ενεργό κομμάτι του κρατικού και κομματικού μηχανισμού χειραγώγησης των εργαζόμενων. Αλλωστε οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για αλλαγές στο καταστατικό της, στο πρόσφατο συνέδριο, καταδεικνύουν την τάση αυτή.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι, όλο και περισσότερο πείθονται, καταλήγει η ανακοίνωση της «Εργατικής Ενότητας», ότι η ανεργία δε λύνεται με χάπια «ταξικής συνεργασίας», αλλά με ταξικό αγώνα και αντιπαράθεση, με ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης, οι «προτάσεις» του σχεδίου μόνο σαν πολιτική εξαπάτηση μπορούν να χαρακτηριστούν. Και βέβαια δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και της τάξης τους.

Απάντηση της ΓΣΕΕ

Με επιστολή της στην εφημερίδα μας, η ΓΣΕΕ απαντά στο χτεσινό δημοσίευμά μας, σύμφωνα με το οποίο ο δικηγόρος Χ. Ν. που ανήκει στο Νομικό Τμήμα της Συνομοσπονδίας απαιτεί αμοιβή από τους εργαζόμενους στο ΤΕΟ, για την επαναπρόσληψή τους, αν και δεν έγινε δίκη. Η απάντηση της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει την ουσία του ρεπορτάζ, ενώ διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση δεν ήταν τότε σύμβουλος της ΓΣΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να αξιοποιεί τη θέση του νομικού συμβούλου της ΓΣΕΕ, για να αποκομίζει προσωπικό όφελος και, μάλιστα, σε βάρος εργαζομένων.

Ολόκληρη η επιστολή της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Σε σχόλιο της εφημερίδας σας της 6.12.02 με τίτλο "Τι λέει η ΓΣΕΕ" αναφέρεστε στο ζήτημα των συμβασιούχων του ΤΕΟ και στην οικονομική αίτηση δικηγόρου - ο οποίος έχει την ιδιότητα του νομ. συμβούλου της ΓΣΕΕ - έναντι 60 εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.

Γνωρίζετε βεβαίως ότι η ΓΣΕΕ βρέθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΤΕΟ, υποστηρίζοντας τον αγώνα τους και παρεμβαίνοντας στους κυβερνητικούς φορείς, μέχρι που δόθηκε ικανοποιητική νομοθετική λύση στο δίκαιο αίτημά τους.

Η επίλυση, λοιπόν, του προβλήματος είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Κάποιοι εκ των εργαζομένων κινήθηκαν και δικαστικά, αναθέτοντας την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο. Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση δεν ήταν τότε σύμβουλος της ΓΣΕΕ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η ΓΣΕΕ δεν ευθύνεται για τις όποιες ατομικές επιλογές, καθώς είχε ξεκαθαρίσει ότι προσδοκούσε λύση νομοθετική μέσα από τις παρεμβάσεις και τους αγώνες.

Ως εκ τούτου η ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν ευθύνεται, αλλά ούτε και αιτιολογείται με την έννοια ότι δεν έχει τίποτα να "πει", για συμφωνίες που άλλοι έχουν συνάψει ερήμην της ως έχουν δικαίωμα, οι μεν ως πολίτες και οι δε ως επαγγελματίες, που εκ του νόμου έχουν αυτό το δικαίωμα».

Ψηφίζουν

Ψηφίζουν από τη Δευτέρα 9, μέχρι και την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Σωματείου τους (Σοφοκλέους 102) οι Συνταξιούχοι Καλλιθέας και Γύρω Δήμων.

Συνέλευση Λογιστών

Γενική συνέλευση διοργανώνει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας, την Κυριακή, 8 του Δεκέμβρη, στις 9.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ». Το θέμα που θα απασχολήσει τη συνέλευση είναι οι αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στην Ενωση, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 12 του Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 16 του μήνα.

«ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ»
Ανησυχία για τις θέσεις εργασίας

Την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του ομίλου της «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ» εκφράζουν οι εργαζόμενοι της τσιμεντοβιομηχανίας, καθώς διαπιστώνουν ότι η πολυεθνική LAFARGE - κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο - σχεδιάζει και νέα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.

Οι διοικήσεις των σωματείων του ομίλου που συνεδρίασαν πρόσφατα, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας αφού η διοίκηση της εταιρίας, τους ξεκαθάρισε πως πρόκειται να προβεί σε διάλυση, πώληση ή συρρίκνωση θυγατρικών εταιριών και εκτιμούν ότι μπορεί και να προχωρήσει στην πώληση εργοστασίων τσιμέντου.

Στην κοινή ανακοίνωση όλων των σωματείων καλούνται τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η τοποθέτησή τους, για έναν «ανταγωνιστικότερο ΗΡΑΚΛΗ», όταν είναι καθαρό, ότι ακριβώς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας η LAFARGE, σχεδιάζει τη συγκεκριμένη συρρίκνωση.

Αυθαιρεσίες στις προσλήψεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Τ. Τσιόγκα, Αντ. Σκυλλάκου και Ν. Γκατζή προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή την απόλυση εκπαιδευτικού στη Λάρισα.

Ο λόγος για τη Γλυκερία Χασιώτου, η οποία, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσελήφθη ως ωρομίσθια προκειμένου να διδάξει σε πέντε δημοτικά σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ολοήμερα σχολεία». Μετά από 15 μέρες και ενώ η εκπαιδευτικός είχε αναλάβει υπηρεσία, της ανακοινώθηκε η απόλυση της επειδή όπως ισχυρίζεται η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, δεν είχε τα τυπικά προσόντα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η παραπάνω απόφαση γεννά πολλά ερωτηματικά.

«Το συγκεκριμένο γεγονός αποκαλύπτει πλήρη αδιαφάνεια και δυνατότητα αυθαιρεσίας, όσον αφορά στις προσλήψεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αλλά δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα στην εκπαιδευτικό η οποία, με ευθύνη της Διεύθυνσης ΠΕ Λάρισας, βρέθηκε άνεργη και με ασφυκτικά περιορισμένη τη δυνατότητα ανεύρεσης εργασίας στην εκπαίδευση, αφού βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου τριμήνου», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ρωτούν τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο έλεγχος των προσλήψεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και η αντιμετώπιση τυχόν αυθαιρεσιών, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάκληση της παράνομης, από ό,τι φαίνεται, απόλυσης και επαναπρόσληψη της εκπαιδευτικού. Ρωτούν επίσης τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς και την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ