ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Τιμές ... «φλούδες» δίνουν οι έμποροι

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί πληρώνουν τα σπασμένα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές υποχρεώνονται φέτος οι πορτοκαλοπαραγωγοί να πουλήσουν τη σοδειά τους, στους εμπόρους - εξαγωγείς. Με το ξεκίνημα της συλλογής της κύριας παραγωγής πορτοκαλιών, ξεκίνησε ένα ενορχηστρωμένο «παιχνίδι» κατρακύλας των τιμών στα επιτραπέζια πορτοκάλια και αύξησης της κερδοσκοπίας των εμπορομεσαζόντων - εξαγωγέων. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, από εκπροσώπους του συνδέσμου εξαγωγέων νωπών οπωροκηπευτικών, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στους διαδρόμους του υπουργείου Γεωργίας, και όχι μόνο, ότι οι παραγωγοί δε δίνουν τα πορτοκάλια τους, ζητούν τιμές που δεν είναι ανταγωνιστικές, χάνονται οι αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, μπαίνουν φτηνά ισπανικά πορτοκάλια στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα τα πορτοκάλια και άλλα διάφορα. Εκτός των άλλων, όλα αυτά γίνονται για ευνόητους λόγους... Δηλαδή, να ξαναπληρώσουν τα σπασμένα οι πορτοκαλοπαραγωγοί!

Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών πανελλαδικώς εκτιμάται ότι θα είναι καλή και αρκετά μεγαλύτερη από την περσινή. Προβλέπεται να ξεπεράσει τους 1.100.000 τόνους, αλλά αυτό δε σημαίνει κάποιο όφελος για τους παραγωγούς και δε δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης του εισοδήματός τους. Οπως πάνε τα πράγματα, το οδυνηρό δίλημμα που τίθεται στους παραγωγούς επιτραπέζιων πορτοκαλιών σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι αν θα διαλέξουν τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι - εξαγωγείς, ή τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι βιομήχανοι - χυμοποιοί. Από κοντά υπάρχει και η πιο καταστροφική επιλογή: Να τα αφήσουν να πέσουν κάτω! Πάντως, όπως αναφέρουν πορτοκαλοπαραγωγοί από πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι τώρα υπάρχει ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων - εξαγωγέων, ενώ κάποιοι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να αγοράζουν πορτοκάλια.

Μπορεί, πράγματι, οι εξαγωγές να πηγαίνουν μέχρι τώρα χειρότερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, (έως τις 6 Δεκέμβρη είχαν εξαχθεί 13.878 τόνοι πορτοκάλια έναντι 19.976 τόνοι πέρσι) αλλά δεν ευθύνονται γι' αυτό οι παραγωγοί. Και τελικά όταν οι εμπορο-βιομήχανοι και όποιοι άλλοι, μιλάνε για ελεύθερη αγορά και διεθνή ανταγωνισμό, δεν εννοούν τίποτα άλλο παρά τους αδυσώπητους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (πρώην ΓΚΑΤΤ), που καταληστεύουν τον κόπο των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και όλου του κόσμου των παραγωγών, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οσο για την άλλη μεγάλη υποκρισία, δηλαδή την ποιότητα, εδώ τίθεται και το εξής ερώτημα: Πόσο κοστίζει να παραχθεί ένα κιλό ποιοτικά πορτοκάλια και πόσο το αγοράζουν από τον παραγωγό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας; Τι μένει στον παραγωγό να ζήσει και να καλλιεργήσει;

Στους βασικούς πορτοκαλοπαραγωγούς νομούς της χώρας, οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και απογοητευμένοι. Οι τιμές παραγωγού μέρα με τη μέρα κατρακυλούν και οι έμποροι - εξαγωγείς, είτε σφυρίζουν αδιάφορα είτε ζητούν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Με βάση τα λεγόμενα παραγωγών, στην Αργολίδα, οι τιμές στα «Μέρλιν» από 80 δραχμές το κιλό έπεσαν στις 53 δραχμές και στις «Ναβαλίνες» από τις 80 δραχμές στις 55 δραχμές, ενώ οι έμποροι εξακολουθούν να κάνουν σκέρτσα... Στην Αρτα τα «Μέρλιν» έπεσαν στις 50 δραχμές και είναι σχεδόν στα αζήτητα. Τα ίδια περίπου ισχύουν και στη Λακωνία, όπου παραγωγός οικολογικών πορτοκαλιών ανέφερε πως οι έμποροι του ζητούν να πουλήσει μόλις με 70 δραχμές το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στα Χανιά, επίσης, όπου η παραγωγή είναι πιο όψιμη οι τιμές στα «Μέρλιν» ήδη διαμορφώνονται καθοδικά και όπως αναφέρεται από παραγωγούς οι έμποροι, επιδιώκουν να αγοράσουν με 40 δραχμές το κιλό.

Αν, όμως, από τις παραπάνω τιμές, αφαιρεθούν, τα συλλεκτικά, τα ραντιστικά και οι λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες, δηλαδή το κόστος παραγωγής, δε μένει παρά ένα ελάχιστο ποσό ως καθαρή τιμή στους παραγωγούς. Κι όπως αναφέρουν παραγωγοί του νομού Χανίων, ήδη, οι χαμηλές τιμές των τελευταίων χρόνων, εξανάγκασαν πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν τα περιβόλια τους. «Γέμισαν οι πορτοκαλιές με βάτα», μάς είπε ένας από αυτούς και συμπλήρωσε, πως μεγάλος αριθμός των παραγωγών, ελλείψει χρημάτων και στην απέλπιδα προσπάθειά τους να βγούνε πέρα, σταμάτησαν, πλέον, αναγκαστικά, να ραντίζουν και να ασκούν χρηματοβόρες καλλιεργητικές φροντίδες. Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της πολιτικής κοροϊδίας της κυβέρνησης κι από κοντά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί μείωσης του κόστους παραγωγής και αύξησης του εισοδήματός τους και περί ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Η πικρή αλήθεια είναι εδώ!

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Αιτήματα με υπογραφή

Υπόμνημα με τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, διακινεί τις τελευταίες μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) αγροτών του νησιού, μέλη της οποίας περιοδεύουν τα χωριά και καλούν τους ελαιοπαραγωγούς να υπογράψουν μαζικά, ώστε στη συνέχεια το υπόμνημα με τις υπογραφές να σταλεί στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, καλούν τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να συμμετάσχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, καθώς και στη σύσκεψη αγροτών και φορέων του νησιού, που γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Βασικό και κυρίαρχο αίτημα, στο υπόμνημα, είναι να στηριχτεί η τιμή του λαδιού, που σήμερα βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, αφού δεν καλύπτει ούτε το 50% του κόστους παραγωγής. Επίσης ζητείται: Η επαναλειτουργία της παρέμβασης, η κατάργηση της οποίας άνοιξε τα τελευταία χρόνια, το δρόμο για την καταλήστευση των παραγωγών από τους εμποροβιομηχάνους. Να καθοριστεί τιμή ασφαλείας 3 ευρώ το κιλό για τον άσο (παρθένο λάδι) και το ανώτατο ποσοστό κέδρους σε όλο το εμπορικό κύκλωμα να μην υπερβαίνει το 30%, ώστε να μην καταληστεύεται ο καταναλωτής. Να μην καταβληθεί από τον παραγωγό η εισφορά για τη δακοκτονία και να δοθεί για τα υψηλόβαθμα λάδια που προκάλεσε η δακοπροσβολή. Η αποζημίωση να καλύπτει τη διαφορά τιμής ανάμεσα στο βιομηχανικό και στο παρθένο ελαιόλαδο.

Ακόμα ζητούν να ανακληθούν οι αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, που αφορούν στην απαγόρευση της διακίνησης του λαδιού σε 16κιλα δοχεία και την αποποινικοποίηση της νοθείας του και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κάθε ελαιοπαραγωγός θα πάρει το σύνολο της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής. «Εκφράζουμε την εμμονή μας - καταλήγει το κείμενο του υπομνήματος - στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις και με όλους τους τρόπους, αφού το λάδι και η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για μας και τον τόπο μας αναντικατάστατη πηγή άντλησης εισοδήματος».

ΜΕΣΣΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί της περιοχής Τυμπακίου στο Νομό Ηρακλείου, μετά τις καταστροφές από τη σφοδρή και πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπεσε στην περιοχή τους τις προηγούμενες μέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή 2 χιλιάδων στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ζημιές της τάξης του 40% σε 3 χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών. Το τεράστιο μέγεθος των ζημιών διαπιστώθηκε και από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην πληγείσα περιοχή του Τυμπακίου, με επικεφαλής, τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

«Η φυσική αυτή καταστροφή ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση που ζουν οι αγρότες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ που συνεχίζει, ανάμεσα στα άλλα: «... Οι αγρότες της Μεσσαράς δεν πρέπει να πιστέψουν στα ψεύτικα λόγια του υπουργείου και τις ανέξοδες υποσχέσεις διαφόρων παραγόντων της περιοχής σε ρόλο πυροσβέστη. Αλλά να οργανώσουν από κάτω τον αγώνα τους, με επιτροπές αγώνα να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται».

Καταλήγοντας η Νομαρχιακή Επιτροπή, καλεί τους αγρότες να συμβάλουν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, στην εγκαθίδρυση και στήριξη της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας, για μια αγροτική πολιτική με βασικούς άξονες την ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

«Ευρω-χιόνι» ... στο αγροκάναλο

Αλλη μια «επικοινωνιακή απάτη» της κυβέρνησης φαίνεται πως πάει στράφι... Το περίφημο δορυφορικό αγροκάναλο και οι χιλιάδες δωρεάν αποκωδικοποιητές, που έταζε πέρσι στους αγρότες η κυβέρνηση, «στραπατσαρίστηκαν» τελικά από τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας - σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη - προκύπτει ότι επειδή η κυβέρνηση και άργησε να κάνει πράξη και δεν προγραμμάτισε σωστά, στα πλαίσια του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, το προπαγανδιστικό της σχέδιο, που ήθελε να χρηματοδοτήσει η ΕΕ, το σχετικό πρόγραμμα αποσύρεται. Πάντως, από σχετική ανακοίνωση της ΝΔ υπονοείται πως ο επίτροπος θα το ξανασκεφτεί, αν του σταλεί νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης τηλεοπτικής και δορυφορικής προπαγάνδας... Μάλιστα, ο επίτροπος Γεωργίας εμφανίζεται να δήλωσε, επίσης, πως θα ελεγχθούν και τα προκαταρκτικά έξοδα, που έγιναν στην πρώτη κυβερνητική απόπειρα δορυφορικής εξαπάτησης των αγροτών. Τις τέσσερις τελευταίες λέξεις, βέβαια, δεν τις λέει ούτε ο Φίσλερ, ούτε η ΝΔ. Προφανώς η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή της κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος των αγροτών. Αλλά και η ΝΔ, που «σκάλισε» το όλο θέμα, φαίνεται να το έκανε μόνο για τους δικούς της αντιπολιτευτικούς λόγους, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Τελικά, μήπως η ΝΔ ευελπιστεί ότι θα στείλει αυτή στην ΕΕ το επόμενο «σωστό» πρόγραμμα, για το «γαλάζιο» δορυφορικό κανάλι αποχαύνωσης των αγροτών, αν γίνει κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ