ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΚΥΠΡΟΣ
Εκβιασμοί και πιέσεις

Επιδόθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, ενώ ο Ντενκτάς αρρώστησε πάλι και δεν πάει στην Κοπεγχάγη, ωστόσο τοποθετείται αρνητικά στο αναθεωρημένο σχέδιο

Ο Αλβάρο Ντε Σότο με το φάκελο στα χέρια, πηγαίνει στη συνάντηση με τον Γ. Κληρίδη

Associated Press

Ο Αλβάρο Ντε Σότο με το φάκελο στα χέρια, πηγαίνει στη συνάντηση με τον Γ. Κληρίδη
Στην τελική ευθεία μπαίνουν στη Λευκωσία οι διαβουλεύσεις και οι εκβιασμοί, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη και με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοιχτά. Χθες το πρωί επιδόθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν από τον εκπρόσωπο στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο που ζήτησε από τους Κληρίδη και Ντενκτάς, αν χρειαστεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Κοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα. Πάντως η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίστηκε κατ' αρχήν αρνητική, ενώ λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η υγεία του Ρ. Ντενκτάς επιδεινώθηκε και επρόκειτο να εισαχθεί σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο μελετούσε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ από τις 6 μ.μ. οργανώθηκε μπροστά στην κύρια είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, εκδήλωση από αρκετές δεκάδες άτομα, με συνθήματα εναντίον του σχεδίου. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν». Αρκετοί διαδηλωτές δήλωναν ότι είναι αποφασισμένοι να κατέβουν σε απεργία πείνας μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν προβλέπει:

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των προσφύγων στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές να ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια αντί σε 20. Επιστροφή του 28% των προσφύγων αντί 33% του αρχικού σχεδίου. Μορατόριουμ με βάση το οποίο τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι πρόσφυγες θα δικαιούνται μόνο τρεις διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα ενώ από τα 4 έως τα 9 χρόνια θα μπορεί να επιστρέψει το 8% των προσφύγων, από τα 9 έως 15 χρόνια το 18% και μετά τα 15 χρόνια το 28%. Οσον αφορά τη συμπροεδρία, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο θα αλλάξει στα δυόμισι χρόνια αντί στα τρία, όπως προέβλεπε το προηγούμενο. Οσον αφορά τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούν να διατηρούν από δυόμισι έως επτάμισι χιλιάδες αντί 1000 έως 9999. Για τους εποίκους προβλέπεται ότι όσοι έχουν κλείσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν συνάψει γάμο με Τουρκοκύπριους μπορούν να παραμείνουν. Μπορούν επίσης να παραμείνουν άλλες 35,5 χιλιάδες.

Σχολιάζοντας το αναθεωρημένο σχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι θα ετοιμαστεί σχετικό σημείωμα το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός μόνο χάρτη. Υποστήριξε επίσης, ότι δεν έχει τεθεί τελεσιγραφικά και δεν έχει τη μορφή του «πάρτε το ή αφήστε το».

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, σχολίασε ότι το νέο κείμενο δε διαφέρει από το προηγούμενο. «Μας έδωσαν ένα δήθεν νέο έγγραφο, αλλά αυτό δε διαφέρει από το παλαιότερο» και συμπλήρωσε ότι και στο αναθεωρημένο κείμενο εξακολουθούν να υπάρχουν τα σημεία που ενοχλούν την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Εξακολουθούμε, είπε, να έχουμε επιφυλάξεις όσον αφορά την κυριαρχία, την ισότητα και το καθεστώς μας». Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην ανησυχούν και είπε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για διασφάλιση του ξεχωριστού του κράτους και της λεγόμενης κυριαρχίας του.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
«Στήριξη» Μπους στον Ερντογάν

Απο την συνάντηση Μπους με Ερντογάν

Associated Press

Απο την συνάντηση Μπους με Ερντογάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους επιχειρούσε χτες να αποσπάσει πιο «στέρεες» δεσμεύσεις στήριξης από την Τουρκία στον πόλεμο που σχεδιάζει κατά του Ιράκ.

Ο Μπους πρόσφερε στον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέσεις πιθανής οικονομικής βοήθειας και ενεργής στήριξης στην προσπάθειά του να αποσπάσει, στη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, μια «ικανοποιητική», για την τουρκική πλευρά, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Τασσόμεθα στο πλευρό σας στην επιθυμία σας να ενταχθείτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν το πλέον σημαντικό γεγονός από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας έως σήμερα». Ο Μπους επρόκειτο «να τηλεφωνήσει σε Ευρωπαίους ηγέτες» τις επόμενες ώρες, για να στηρίξει την τουρκική προσπάθεια, σύμφωνα με ανταποκριτές.

Ο Ερντογάν μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς συναντήθηκαν χτες βράδυ με τον Μπους, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την προεδρική Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Από μόνες τους, οι επαφές αυτές, σχολίαζαν αναλυτές, καταδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον εμμέσως πλην σαφώς «στέλνει μήνυμα» στο τουρκικό επιτελείο πως «εγκρίνει» τον ηγέτη του ΑΚΡ, ο οποίος στις αρχές Φλεβάρη θα προσπαθήσει να μπει στη Βουλή και στη συνέχεια να γίνει πρωθυπουργός, θέτοντας υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές στο Σίιρτ.

Νωρίτερα χτες, ο ηγέτης του ΑΚΡ, μιλώντας στο Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές, κάλεσε τις ΗΠΑ «να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο» με την Τουρκία όσον αφορά το Ιράκ. «Η Τουρκία προτιμά ο πόλεμος να είναι η έσχατη λύση. Μολαταύτα, εάν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν απειλήσει τη διεθνή ειρήνη, τότε η Τουρκία θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη, για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε.

Αμερικανοί αναλυτές τόνιζαν πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπους, και ειδικά από πλευράς του Πολ Γούλφοβιτς, προτείνεται να «εξαγοραστεί η τουρκική υποστήριξη με δισεκατομμύρια δολάρια», ώστε να μη θέτει η Αγκυρα ζήτημα ψηφίσματος του ΣΑ/ΟΗΕ για την κήρυξη πολέμου στο Ιράκ. Είναι γνωστό ότι ο Γούλφοβιτς θέλει ένα «σχέδιο Μάρσαλ για το Ιράκ» μετά την ολοκλήρωση του σχεδιαζόμενου πολέμου.

Ο Ερντογάν έκανε σαφές ότι η τουρκική υποστήριξη στον πόλεμο κατά του Ιράκ συνδέεται με την οικονομική βοήθεια που θα λάβει: «Η τουρκική οικονομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Ακόμη και οι φήμες περί αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ έχουν δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομία μας... η αμερικανική κυβέρνηση (θα έπρεπε) να είναι πιο ευαίσθητη στα τουρκικά συμφέροντα». Πέραν της οικονομικής βοήθειας -τα δάνεια των κάπου 17 δισ. που παρέχει το ΔΝΤ στην Τουρκία δεν «επαρκούν»-, ο Ερντογάν θέλει και μια σαφή δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ ότι δε θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Αλλά η Ουάσιγκτον δε θέλει να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο - και αυτό προβληματίζει την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Διελκυστίνδα

Οι ΗΠΑ, που «ποτέ πριν δεν είχαν παρέμβει» στα ευρωπαϊκά θέματα τόσο έντονα όσο στην περίπτωση της Τουρκίας, πιέζουν να δοθεί, όπως θέλει ο Ερντογάν, μια ημερομηνία εντός 2003 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο ηγέτης του ΑΚΡ συνδέει την ένταξη με το Κυπριακό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για μια «περίοδο αξιολόγησης της προόδου» της Τουρκίας και καθορισμό οριστικής ημερομηνίας ένταξης το 2004, κάτι που μένει να φανεί, αν θα αποδεχτεί η Αγκυρα.

Το θέμα της Τουρκίας έχει και άλλη φόρτιση, αφού φέρνει στην επιφάνεια τους αφανείς ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ: εξακολουθούν άλλωστε να διατυπώνονται «ανησυχίες» ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει αμερικανικό «Δούρειο ίππο» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άποψη που απηχεί και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος σε άρθρο του -στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Zeit- εκτιμά ότι θα «θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να χαράζει εξωτερική πολιτική».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ολα στο τραπέζι της Κοπεγχάγης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (Του ανταποκριτή μας: ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το «επόμενο στάδιο υποψηφιότητας» της Τουρκίας με πλειοψηφική υποστήριξη της γαλλογερμανικής «πρότασης» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το 2005 υπό προϋποθέσεις, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παράλληλα με την «πρωτοβουλία Ανάν» και η εκκρεμότητα του «ευρω-στρατού», συζητήθηκαν ως ξεχωριστά θέματα αργά προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση, και το «πακέτο» παραμένει ανοιχτό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη).

Οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ επανήλθαν στον τυπικό διαχωρισμό των τριών θεμάτων για έναν απολογισμό της σκληρής διπλωματικής αντιπαράθεσης του τελευταίου μήνα, που συνέδεσε το «πακέτο» για να γίνει η «προώθηση» στη βάση του συσχετισμού ισχύος και τώρα το αποσυνδέει, για να λάβει δήθεν «ξεχωριστές» αποφάσεις εν όψει της νέας φάσης που ανοίγεται μετά την Κοπεγχάγη. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί βασικό «δεκανίκι» στις σχέσεις Τουρκίας/ΕΕ, τα ελληνο-τουρκικά μια σημαντική πτυχή, και οι σχέσεις της Αγκυρας με τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» ένα στρατηγικό πρόβλημα στις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τη Μ. Ανατολή.

Οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν αναδειχτεί σε κεντρικό ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, η άνευ όρων φιλοτουρκική στάση της Αθήνας μια (...)«ευχάριστη έκπληξη», και η Κύπρος στις πλάτες της οποίας παίζεται ένα χονδρό γεωστρατηγικό παιχνίδι, αφού η Μεγαλόνησος εντάσσεται στην ΕΕ έτσι και αλλιώς διχοτομημένη, είτε ως μισή «Κυπριακή Δημοκρατία» των Ευρωπαίων είτε ως «Κύπρος του Ανάν» των Αμερικανών. Οι 15 ΥΠΕΞ κατέγραψαν τις επιμέρους απόψεις, παρέπεμψαν στους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη την όποια απόφαση, και προετοίμασαν για το επόμενο στάδιο, μετά την Κοπεγχάγη.

Τουρκία

Παρά τις έντονες αμερικανο-βρετανικές πιέσεις, παρά την έντεχνη εκμετάλλευση του «ευρωστρατού» (δήθεν αντιρρήσεις της Ελλάδας μέχρι να ικανοποιηθούν οι αμερικανοτουρκικές απαιτήσεις) και του Κυπριακού («πρωτοβουλία Ανάν» δήθεν για «δίκαιη και βιώσιμη λύση»), η ΕΕ και ιδιαίτερα ο γαλλογερμανικός «άξονας», δεν υποχώρησαν πέραν των επιτρεπτών ορίων, παρ' όλες τις σημαντικές υποχωρήσεις έναντι των τουρκικών εκβιασμών.

Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου «πριν από έξι μήνες μόνο εγώ,ο Βρετανός ομόλογός μου και ο Χ. Σολάνα μιλούσαμε για ημερομηνία προς την Τουρκία». Σήμερα, η απίθανη πριν από κάποιο καιρό προοπτική, η έγκριση ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αποτελεί κάτι δεδομένο και οι αντεγκλήσεις αφορούν το «πότε» και «πώς» και όχι το «γιατί». Οι γαλλογερμανικός «άξονας» έχει προτείνει την «1/7/2005» ως ημερομηνία, με την προϋπόθεση ότι η σχετική «έκθεση προόδου» της Κομισιόν θα αποφανθεί ότι η Τουρκία θα εκπληρώνει τα πολιτικά και οικονομικά «κριτήρια» προσχώρησης.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ «η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την πρόταση και να επιδείξει καλή θέληση, αφού δεν πρόκειται για επίδειξη κύρους, αλλά για στρατηγική απόφαση». Η πλειοψηφία των 15 ΥΠΕΞ φαίνεται να συμφωνεί με τη γαλλογερμανική πρόταση μια και όπως δήλωσε ο Γ. Φίσερ «δεν πρόκειται για το μακρινό μέλλον, αλλά για ένα λογικό χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμπεριφορά των Γαλλο - Γερμανών προς την Τουρκία δεν ήταν και η καλύτερη, αφού η επιλογή ανακοίνωσης της «ημερομηνίας» προτού να γίνει συνεννόηση με την Αγκυρα, εκλαμβάνεται περισσότερο ως εκβιαστικός χειρισμός για (...) «να τελειώνουμε», παρά ως «εποικοδομητική» προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, και το Βέλγιο φέρονται υποστηρικτές μιας πιο φιλοτουρκικής στάσης, αλλά, οπωσδήποτε, αποκλείεται «ημερομηνία» πριν από την επόμενη ετήσια «έκθεση προόδου» της Κομισιόν, το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Τουρκία, από την πλευρά της πρόσφερε ως «αντάλλαγμα» σε ημερομηνία χωρίς όρους το Κυπριακό και τον «ευρωστρατό». Μετά την επίδειξη αρχικής «ευφορίας» η Αγκυρα διατηρεί το βέτο για τον «ευρωστρατό» και ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο Κυπριακό.

Κύπρος

Η Κύπρος θα ενταχτεί στην ΕΕ έτσι και αλλιώς διχοτομημένη. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Κομισιόν το 1993 και τις αποφάσεις του Ελσίνκι 1999, στην ΕΕ εντάσσεται μόνο η μισή «Κυπριακή Δημοκρατία» ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού. Οι προτάσεις Ανάν απέδειξαν ότι η «επίλυση» θα 'ναι μια «θεσμική» διχοτόμηση ακόμη χειρότερη και ύπουλη. Οι προτάσεις Ανάν, τυπικά, δε αφορούν την ΕΕ, η οποία τις «χαιρετίζει», «ενθαρρύνει» κλπ. αλλά δεν αποφασίζει επ' αυτών. «Μετά» την όποια λύση, η Κομισιόν θα «συμβάλλει» στην υλοποίησή τους...

Ετσι, εν όψει Κοπεγχάγης, η Κομισιόν έχει ετοιμάσει δύο σενάρια. Αν υπάρξει «κατ' αρχήν» συμφωνία, στην Κοπεγχάγη θα «χαιρετίσει» τη διχοτομημένη «Κύπρο του Ανάν» και θα υπάρξουν «πρόνοιες», για την εφαρμογή των επιταγών Ανάν και την «οικονομική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος». Αν δεν υπάρξει «κατ' αρχήν» συμφωνία, στην Κοπεγχάγη εντάσσεται η διχοτομημένη «Κυπριακή Δημοκρατία» και επισυνάπτεται «πρωτόκολλο» για «ντε φάκτο αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα».

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης, στο ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο θα εμπεριέχουν «κατευθύνσεις» για το κρίσιμο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση «κατ' αρχήν» συμφωνίας, η ρευστή περίοδος αφορά την περίοδο μέχρι την υπογραφή της πράξης προσχώρησης τον ερχόμενο Απρίλη 2003 στην Αθήνα. Σε περίπτωση μη-λύσης, η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, και όλα εξαρτώνται από τη στάση της Αγκυρας και τη δολιότητα της ΕΕ. Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις Βρυξέλλες.

Παρενόχληση ελληνικού «C-130»

Πρεμιέρα τουρκικών παραβιάσεων είχαμε χτες στο Αιγαίο, μετά τη λήξη του Ραμαζανίου, από δέκα ζεύγη τουρκικών μαχητικών. Η πιο προκλητική σημειώθηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο 7 μίλια ανατολικά της Νάξου, όταν δύο τουρκικά «F-16» πέρασαν σε απόσταση μόλις 500 ποδών από ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-130» που επέστρεφε από την Κύπρο στην Ελευσίνα. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη και η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σχολιάζοντας από τη Ρώμη το επεισόδιο, είπε ότι «είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο». Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές αυτό και επιβεβαιώνει παλαιότερη εκτίμησή μου, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μία ασταθής ισορροπία ανάμεσα στη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και στη νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Και περαιτέρω επιβεβαιώνει το φόβο ότι δεν υπάρχει και επαρκής συντονισμός μεταξύ τους. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, η Ελλάδα θα επιμείνει στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διότι είναι η μόνη λύση μακροπρόθεσμα σε ό,τι αφορά στη δημιουργία συνθηκών που θα αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Συγκέντρωση στα Προπύλαια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο σχέδιο Ανάν. Ελλάδα - Κύπρος κοινός αγώνας», διοργανώνει η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών», στα Προπύλαια, σήμερα Τετάρτη και ώρα 6.00 μ.μ.

Συγκεκριμένα, με σχετικό δελτίο Τύπου, η επιτροπή γνωστοποιεί την κινητοποίηση και παράλληλα ανακοινώνει ότι στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο μητροπολίτης Κυρήνειας Παύλος και ο βουλευτής των οικολόγων της Κύπρου Γιώργος Περδίκκης, ενώ θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και βουλευτές. Μετά το τέλος των ομιλιών, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Στη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα συμμετέχουν δεκάδες σωματεία και οργανώσεις, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα Κύπρου (ΣΕΥΑΕΚ), η Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου (ΣΑΚ), Οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών, περιοδικά, κινήσεις πολιτών, κ.ά.

Συζητούν για το Κυπριακό

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Τετάρτη 11 Δεκέμβρη και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με θέμα: «Σχέδιο Ανάν και εξελίξεις στην Κύπρο». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ηλίας Λέγγερης, ο Νίκος Τσοβλάς απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» και η δημοσιογράφος Μάρω Φωτάκη.

-- Η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60) με θέμα: «"Σχέδιο Ανάν" και δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο». Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν: Ο Αντώνης Κακαράς, μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα». Εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ. Εκπρόσωποι των κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ