Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΟΣ
Εκβιασμοί και πιέσεις

Επιδόθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, ενώ ο Ντενκτάς αρρώστησε πάλι και δεν πάει στην Κοπεγχάγη, ωστόσο τοποθετείται αρνητικά στο αναθεωρημένο σχέδιο

Ο Αλβάρο Ντε Σότο με το φάκελο στα χέρια, πηγαίνει στη συνάντηση με τον Γ. Κληρίδη

Associated Press

Ο Αλβάρο Ντε Σότο με το φάκελο στα χέρια, πηγαίνει στη συνάντηση με τον Γ. Κληρίδη
Στην τελική ευθεία μπαίνουν στη Λευκωσία οι διαβουλεύσεις και οι εκβιασμοί, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη και με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοιχτά. Χθες το πρωί επιδόθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν από τον εκπρόσωπο στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο που ζήτησε από τους Κληρίδη και Ντενκτάς, αν χρειαστεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Κοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα. Πάντως η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίστηκε κατ' αρχήν αρνητική, ενώ λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η υγεία του Ρ. Ντενκτάς επιδεινώθηκε και επρόκειτο να εισαχθεί σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο μελετούσε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ από τις 6 μ.μ. οργανώθηκε μπροστά στην κύρια είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, εκδήλωση από αρκετές δεκάδες άτομα, με συνθήματα εναντίον του σχεδίου. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν». Αρκετοί διαδηλωτές δήλωναν ότι είναι αποφασισμένοι να κατέβουν σε απεργία πείνας μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν προβλέπει:

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των προσφύγων στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές να ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια αντί σε 20. Επιστροφή του 28% των προσφύγων αντί 33% του αρχικού σχεδίου. Μορατόριουμ με βάση το οποίο τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι πρόσφυγες θα δικαιούνται μόνο τρεις διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα ενώ από τα 4 έως τα 9 χρόνια θα μπορεί να επιστρέψει το 8% των προσφύγων, από τα 9 έως 15 χρόνια το 18% και μετά τα 15 χρόνια το 28%. Οσον αφορά τη συμπροεδρία, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο θα αλλάξει στα δυόμισι χρόνια αντί στα τρία, όπως προέβλεπε το προηγούμενο. Οσον αφορά τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούν να διατηρούν από δυόμισι έως επτάμισι χιλιάδες αντί 1000 έως 9999. Για τους εποίκους προβλέπεται ότι όσοι έχουν κλείσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν συνάψει γάμο με Τουρκοκύπριους μπορούν να παραμείνουν. Μπορούν επίσης να παραμείνουν άλλες 35,5 χιλιάδες.

Σχολιάζοντας το αναθεωρημένο σχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι θα ετοιμαστεί σχετικό σημείωμα το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός μόνο χάρτη. Υποστήριξε επίσης, ότι δεν έχει τεθεί τελεσιγραφικά και δεν έχει τη μορφή του «πάρτε το ή αφήστε το».

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, σχολίασε ότι το νέο κείμενο δε διαφέρει από το προηγούμενο. «Μας έδωσαν ένα δήθεν νέο έγγραφο, αλλά αυτό δε διαφέρει από το παλαιότερο» και συμπλήρωσε ότι και στο αναθεωρημένο κείμενο εξακολουθούν να υπάρχουν τα σημεία που ενοχλούν την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Εξακολουθούμε, είπε, να έχουμε επιφυλάξεις όσον αφορά την κυριαρχία, την ισότητα και το καθεστώς μας». Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην ανησυχούν και είπε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για διασφάλιση του ξεχωριστού του κράτους και της λεγόμενης κυριαρχίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ