Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Περιορίζονται οι ελευθερίες των πολιτών

Καταψήφισε, χτες, επί της αρχής το ΚΚΕ το προτεινόμενο από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών στις φυλακές, αλλά και την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Νομοθετούμε μια παθογένεια», σχολίασε στην παρέμβασή της για το θέμα του Σώματος Επιθεωρητών των φυλακών η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας για «παρακράτος». Μάλιστα, στηλίτευσε ιδιαίτερα την πρόβλεψη για τη μη συνδικαλιστική δράση των μελών του, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και ρωτώντας: «Ξέρετε εσείς ότι η ιδιότητα του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν είναι κάτι το έντιμο;». Σχολιάζοντας γενικότερα τις «εκσυγχρονιστικές» μεταβολές του σωφρονιστικού συστήματος τόνισε ότι «τα λευκά κελιά στα οποία πεθαίνουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία αποκαλούνται "κελιά F" δηλαδή "κελιά ευρωπαϊκών προδιαγραφών"», προσθέτοντας πως «εάν η τάση εκσυγχρονισμού είναι η νομιμοποίηση πλευράς επιθεωρητών σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ κρούει κώδωνα κινδύνου»!

«Νομίζετε ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει να βλέπει τους ανθρώπους να σέρνονται;», αναρωτήθηκε η Λιάνα Κανέλλη, απαντώντας στο πρόσχημα της κυβέρνησης, προκειμένου να απαγορεύσει την τηλεοπτική μετάδοση των δικών, περί προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα δικαστήρια και της αναφοράς του υπουργού Δικαιοσύνης στον διασυρμό ανήλικης από τα τηλεοπτικά κανάλια. «Σας συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι σας να λέτε μια συγκινητική ιστορία;», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «διασύρθηκε μια ανήλικη. Ποιον τιμωρήσατε; Σε ποια κανάλια επιβάλλατε πρόστιμα;». Η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε εναντίον οποιασδήποτε εικόνας που αφορά δίκες ανηλίκων ή στη διαδικασία της προδικασίας», όμως εξήγησε ότι «να καταστήσετε συλλογικά υπεύθυνους την πολιτική, δικαστική ηγεσία, τους δημοσιογράφους και το λαό για ένα επίπεδο πολιτισμικό της αντιμετώπισης από τα ΜΜΕ της έννοιας δίκη δε συνιστά δημοκρατική πρόθεση». Επισήμανε παράλληλα ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου «προοιωνίζονται χειρότερα πράγματα», αναφερόμενη στο γενικότερο κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, μιλώντας για «εποχές επικίνδυνες όπου ανά τον κόσμο πρώτα κατασκευάζουμε τρομοκράτες και μετά πρέπει να κρύψουμε από τις κάμερες τα Γκουαντανάμο», σημειώνοντας ότι «περιορίζεται σταδιακά η ελευθερία των πολιτών, αρχής γενομένης από τις ευπαθέστερες ομάδες». Αναφορικά με το θέμα της δίκης της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη» σημείωσε πως υπάρχει και μια δίκη που προηγείται αυτής «είναι η δίκη Οτσαλάν όπου θα είναι υποχρεωτικά μάρτυρας κατηγορίας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Δικαιοσύνης». Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ έχει διαφωνήσει και με τα άρθρα που προβλέπουν τον ορισμό των δικαστών (μέσω περιορισμένης κλήρωσης) στα τριμελή κακουργιοδικεία για σημαντικές υποθέσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε αναφορικά με την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών ότι πρόκειται για «μέριμνα των παραγόντων της δίκης για την προσβολή της προσωπικότητας των κατηγορουμένων», μιλώντας για «εντυπωσιασμό σε βάρος της ουσίας, θεατροποίηση και εμπορευματοποίηση». Οσον αφορά στο Σώμα Επιθεωρητών των φυλακών έκανε λόγο για επάνδρωση από έμπειρους υπαλλήλους, που «θα διακρίνονται για τις ικανότητες και το ήθος τους». Από την πλευρά της ΝΔ η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση στο θέμα των φυλακών για συγκάλυψη των ευθυνών της με την ψήφιση νόμων που «δημιουργούν την εντύπωση αυστηρότητας», ζητώντας ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών. Οσον αφορά τον περιορισμό της δημοσιότητας των δικών σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα αποδέχεται τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Διαφωνίες στο θέμα της απαγόρευσης της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών εξέφρασαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Φοίβος Ιωαννίδης και Διονύσης Γκούσκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ