Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα ασκούν επάγγελμα οι βουλευτές

Eurokinissi

Καμία επαγγελματική δραστηριότητα, μερική ή προσωρινή, δε θα μπορούν να ασκούν όσοι βουλευτές επιλέξουν μέχρι τέλη Γενάρη του ερχόμενου έτους να διατηρήσουν την έδρα τους. Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα χτες η Επιτροπή Θεσμών (συγκροτείται σε επίπεδο κυβέρνησης), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, με θέμα το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας και βουλευτικής έδρας. Πρόκειται για μια επιλογή που θα οδηγήσει όσους θέλουν να πολιτευτούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα.

Ο σχετικός νόμος, που θα προσδιορίζει ποιες δραστηριότητες του βουλευτή συνάδουν με το αξίωμά του, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείονται οι αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, όπως ορίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Στον ίδιο νόμο θα προσδιορίζεται και η καταληκτική ημερομηνία (πάντως όχι μετά τα τέλη Γενάρη) στην οποία οι βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν και να το δηλώσουν αν θα παραιτηθούν από το αξίωμά τους (για να ασκήσουν το επάγγελμά τους) ή αν θα δηλώσουν παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Οσοι βουλευτές δεν το πράξουν, με βάση το Σύνταγμα, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα. Στην περίπτωση δε που κάποιος βουλευτής συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμά του, μπορεί να του γίνει καταγγελία, για την οποία θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο νόμο που θα κατατεθεί θα ρυθμίζονται επίσης θέματα σχετικά με την ασφάλιση και συνταξιοδότηση των βουλευτών και τον τρόπο επανόδου στο επάγγελμά τους μετά την απώλεια της έδρας τους.

Στη χτεσινή σύσκεψη δεν καταλήχθηκαν οι εξαιρέσεις του νόμου για το ασυμβίβαστο. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε καμία περίπτωση «οι συμβατές (σ.σ. με τη βουλευτική έδρα) αρμοδιότητες δε θα συνιστούν έστω και μερική ή προσωρινή άσκηση επαγγέλματος». Πάντως αναμένεται να εξαιρεθούν η επιστημονική, ερευνητική ή φιλανθρωπική δραστηριότητα, εφόσον αυτό αποδεικνύεται. Την απόδειξη θα... προσκομίζουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που πρόκειται να θεσμοθετηθούν.

Στη χτεσινή σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι οποιαδήποτε άλλη νομοθετική διάταξη που θα επέτρεπε με όρους την άσκηση επαγγέλματος από τους βουλευτές, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και επρόκειτο να κριθεί αντισυνταγματική στο δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ