Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ...

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ; «Η επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι βέβαιον ότι θα ενισχύσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, στο περιθώριο την προοπτική μιας ισχυρής Γερμανίας που θα διευθύνει την Ε.Ε. από το Βερολίνο. Η ένταξη των φιλοαμερικανικών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, σηματοδοτεί ακόμη το τέλος των προσπαθειών της Ε.Ε. να αυτοχαρακτηριστεί αντίπαλο δέος στις Ηνωμένες Πολιτείες» («Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ; «Η Γηραιά Ηπειρος αποκτά σιγά - σιγά αυτοπεποίθηση και αντιστέκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς: Κλιματικές αλλαγές, διεθνές ποινικό δικαστήριο, Ιράκ. Τα επόμενα χρόνια, η αντιπαράθεση θα καταστεί αναπόφευκτη. Πολύ περισσότερο, που ο αμερικανικός φιλελεύθερος διεθνισμός υποχωρεί, για να πάρει τη θέση του ένας νεοαπομονωτισμός και μια μονομερής εξωτερική πολιτική» (Τσαρλς Κάπτσαν -Αμερικανός πολιτειολόγος, πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον - Μιχ. Μητσός - «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ... «Αν το θέμα ήταν σήμερα μια Ευρώπη ουσιαστικά ενωμένη, ομοσπονδιακή, δυναμική, αυτόνομη, τότε ναι, ας εξετάζαμε σοβαρά τις αναγκαίες καθυστερήσεις για την ένταξη, όχι μόνον της Τουρκίας αλλά και πολλών άλλων. Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα... Το θέμα είναι μια Ενωση κάπως καλύτερη, κυρίως οικονομική, ελάχιστα κοινωνική και προσχηματικά πολιτική, αλλά όσο το δυνατόν ευρύτερη...» (Ριχ. Σωμερίτης - «ΒΗΜΑ»).

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ: «Η σπάνια επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο ξένου πολιτικού χωρίς επίσημο ρόλο στην κρατική εξουσία της χώρας του (σ.σ. του Ερντογάν) αποσκοπεί στην ενίσχυσή του στο εσωτερικό, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν πειστεί για τον δυτικό προσανατολισμό του και τον υπολογίζουν ως "φίλο και σύμμαχο". Ταυτόχρονα, αποτελεί υπενθύμιση της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, ενώ σηματοδοτεί νέα παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ