ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Σε μια μαραθώνια συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξέτασε προχτές το βράδυ το αναθεωρημένο «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να δημοσιοποιηθούν αποφάσεις, ενώ χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, αναχώρησε για την Κοπεγχάγη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπείες 6 κομμάτων, αφού αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν οι «Νέοι Ορίζοντες» και οι «Οικολόγοι» που έχουν εξ αρχής ταχθεί εναντίον του «σχεδίου Ανάν».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε: «Θα πάμε στην Κοπεγχάγη για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εφόσον υπάρξει διαπραγμάτευση θα είμαστε εκεί».

Ο Γλ. Κληρίδης αργά χτες βράδυ αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Κ. Σημίτη και σήμερα με τον Τ. Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Κατά την αναχώρησή του ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι μικρά τα περιθώρια για τροποποίηση του «σχεδίου Ανάν», πέραν των τροποποιήσεων που έγιναν ήδη από τον ίδιο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην πρωτεύουσα της Δανίας, εκτός από την ένταξη της Κύπρου, να υπογραφεί και η λύση του Κυπριακού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ένταξη και η λύση είναι δύο διαφορετικά θέματα. Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα θα υπογράψει ή όχι λύση, ανέφερε πως αν ακούσει μερικούς τρελούς δεν πρέπει να υπογράψει, αν όμως ακούσει μερικούς λογικούς, πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά. Θα λάβει, πρόσθεσε, υπόψη τις θέσεις και τα επιχειρήματα όλων των κομμάτων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για την ύπαρξη σχεδίου της Βρετανίας, σύμφωνα με το οποίο αν δεν υπάρξει υπογραφή του αναθεωρημένου «σχεδίου Ανάν», η απόφαση για ένταξη της Κύπρου να ληφθεί τον Απρίλη του 2003 και όχι μεθαύριο στην Κοπεγχάγη, είπε ότι αυτές δεν είναι διασταυρωμένες πληροφορίες και όταν φτάσει στην Κοπεγχάγη θα συναντήσει αρκετούς και θα εκτιμήσει αν πράγματι υπάρχει τέτοια σκέψη.

Δηλώσεις όμως κατά την αναχώρηση για Κοπεγχάγη έκανε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μ. Παπαπέτρου, ο οποίος δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις και προς τις δύο πλευρές για επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε ακόμη ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και η πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει, θα κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.

Εκτός από τους εκπροσώπους έξι κομμάτων, στην Κοπεγχάγη βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, που αντιτίθεται στο σχέδιο, για παρακολούθηση των εξελίξεων. Εκπρόσωποι της κίνησης δήλωσαν ότι μελετάται το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Κόφι Ανάν.

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές

Οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος και Γ. Ομήρου υποστήριξαν ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο αρχικό «σχέδιο Ανάν» για λύση του Κυπριακού, δεν έχουν επέλθει ουσιαστικές τροποποιήσεις. Ο Τ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι λόγω χρόνου δεν μπορεί να υπογραφεί λύση μέχρι το Σάββατο και συμπλήρωσε πως «προσπαθούν να μας πείσουν να υπογράψουμε διαφορετικά δεν έχει ένταξη», προσθέτοντας ότι το νέο έγγραφο δεν μπορεί να υπογραφεί γιατί δεν έχουν αλλάξει ούτε η φιλοσοφία ούτε οι βασικές του αρχές.

Ο Γ. Ομήρου δήλωσε ότι δε διαπιστώνει ουσιαστικές τροποποιήσεις στο αναθεωρημένο σχέδιο, καθώς και ότι δε δόθηκε η χρονική δυνατότητα για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος του «Δημοκρατικού Συναγερμού», Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι στόχος της μετάβασης στην Κοπεγχάγη είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ενδεχομένως να έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είτε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είτε άλλους, οι οποίοι θέλουν να δουν να ολοκληρώνεται στην Κοπεγχάγη ο διάλογος για λύση του Κυπριακού.

Ο Ν. Αναστασιάδης αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του «σχεδίου Ανάν» είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις.

Το ΑΚΕΛ

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο συνήλθε προχτές βράδυ, δεν τοποθετήθηκε επί των τροποποιήσεων του «σχεδίου Ανάν». Ο Γενικός Γραμματέας του, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι το κόμμα του δε θεωρεί πως πρέπει να πει «ναι» στην υπογραφή λύσης επειδή αυτό θέλουν κάποιοι να γίνει εδώ και τώρα.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι πως το «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να υπογραφεί ως έχει αλλά χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες με βάση τις οποίες το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ τον έχει εξουσιοδοτήσει εν λευκώ να χειριστεί το θέμα, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, αντίθετα, το Πολιτικό Γραφείο τον δέσμευσε να μην πει στον Πρόεδρο Κληρίδη «υπόγραψε αυτή τη λύση αλλά θα κρίνουμε με βάση το αν υπάρχει διαπραγμάτευση, τι είναι αυτό που θα βγει».

Συμπλήρωσε επ' αυτού ότι την απόφαση για την τύχη της Κύπρου δε θα τη λάβει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αλλά η Κεντρική Επιτροπή και η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Οι «Νέοι Ορίζοντες»

Ο πρόεδρος των «Νέων Οριζόντων», Νίκος Κουτσού, υποστήριξε ότι στην Κοπεγχάγη θα υπογραφεί μια μορφή συμφωνίας ή συνολική λύση. Ο Ν. Κουτσού, ο οποίος δε θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στην Κοπεγχάγη, υποστήριξε επίσης ότι ο χάρτης που έχει διαρρεύσει δεν είναι ο τελικός και ότι η δημοσιοποίησή του έγινε για να προκληθεί σύγχυση. Ανέφερε ακόμα ότι το κείμενο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι το τελικό και είναι αυτό που θα υπογραφεί.

Οι «Οικολόγοι»

Τη βεβαιότητα ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής του «σχεδίου Ανάν» εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αν και, όπως πρόσθεσε, όλοι έχουν παραδεχτεί πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να εργαστούν για την ολοκλήρωση και πραγμάτωση του σχεδίου αυτού. Αιτιολογώντας την άρνηση του κινήματος να συνοδεύσει τον Γλ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη τόνισε ότι έχουν ανατραπεί όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Σώματος χωρίς να υπάρξει κατάλληλη αιτιολόγηση.

Τα αναθεωρημένα σημεία του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ

Δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκου Μαρκίδη

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης σε δηλώσεις του χτες ανέφερε ότι έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο θετικό αρκετά σημεία του «σχεδίου Ανάν», αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Ο Α. Μαρκίδης ανέφερε, ειδικότερα, ότι έχουν αφαιρεθεί κάποιες διατυπώσεις που ενοχλούσαν και υπάρχουν τροποποιήσεις που κάνουν το σύστημα πιο λειτουργικό. Είπε, επίσης, πως έχουν γίνει τροποποιήσεις που κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ίδρυση νέου κράτους, αλλά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι υπό μελέτη βρίσκεται το θέμα των εποίκων και ότι χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Εκτίμησε, όμως, ότι ο αριθμός αυτών που θα μείνουν θα είναι κάτω από τις 50 χιλιάδες, ενώ ο αριθμός αυτών που θα φύγουν θα ξεπερνά τις 60 χιλιάδες.

Αναφερόμενος στο χάρτη, σημείωσε ότι επελέγη αυτός με την επιστροφή της Καρπασίας, ώστε να εξισορροπείται το θέμα των ακτών που θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ομόσπονδων κρατών. Με το χάρτη αυτό τα δύο συστατικά μέρη του κράτους θα ελέγχουν το κάθε ένα το μισό περίπου των ακτών. Με το νέο χάρτη παραχωρείται ακόμη μικρή έκταση στην Αμμόχωστο, ώστε να εγκατασταθούν άλλες 3.500 κάτοικοί της, καθώς και στο προάστιο της Λευκωσίας Αγιος Δομέτιος, όπου θα εγκατασταθούν άλλοι 1.800 κάτοικοι.

Στους Τούρκους δίδεται το χωριό Αγιος Ιωάννης, κοντά στο τουρκικό χωριό Σελέμανι της περιοχής Τηλλυρίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Αναλυτικά, οι πόλεις και τα χωριά που θα επιστραφούν με βάση το νέο χάρτη είναι:

Αμμόχωστος - Βαρώσια, Δερύνεια (μέρος που είναι σήμερα κατεχόμενο), Λευκωσία (μέρος της ουδέτερης ζώνης στον Αγιο Δομέτιο), Αγιος Νικόλαος Λευκωσίας, Αγιος Γεώργιος Λευκωσίας, Βαρίσια, Πυρόι, Μαρκό, Τύμπου (χωριό κοντά στο παράνομο ομώνυμο αεροδρόμιο), Μια Μηλιά, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Σκυλλούρας, Δυο Ποταμοί, Μόρφου και Χρυσηλιού, Πάνω Ζώδια, Κάτω Ζώδια, Πραστειό Λευκωσίας, Νικήτας, Καλό Χωριό (Καπούτι), Αυλώνα, Κατωκοπία, Αργάκι, Μάσαρι, Φιλιά, Κυρά, Πέτρα, Γαληνή, Λουτρός, Αγιος Ερμόλαος, Σύσκληπος, Κοντεμένος, Ασώματος Κερύνειας, Καρπάσια, Μύρτου, Κορμακίτης, Αγριδάκι, Λάρνακας Λαπήθου, Αχνα, Μακράσυκα, Καλοψίδα, Αχερίτου, Κοντέα, Λύση, Βατυλή, Ασσια, Μελάναρκα, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο, Απόστολος Ανδρέας.

Σχετικά με την εσωτερική ιθαγένεια ο Κόφι Ανάν φαίνεται να ικανοποιεί τους Τούρκους, ενώ περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που θα διαμένουν στο τουρκικό συστατικό κράτος.

Για τη συμπροεδρία: Διατηρείται η πρόταση για συμπροεδρία εκείνων που θα υπογράψουν τη συμφωνία λύσης, με μόνη διαφορά ότι αντί για περίοδο τριών χρόνων θα είναι για 2 1/2 χρόνια. Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα στα συστατικά κράτη να διενεργήσουν εκλογές το Μάη του 2003.

Για τη μεταβατική περίοδο: Η μεταβατική περίοδος για επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μειώνεται από 20 χρόνια σε 15. Μειώνεται ταυτόχρονα και το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψει από 33% σε 28%. Το νέο Σχέδιο καθορίζει σταδιακή επιστροφή. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια δε θα επιστρέψει κανένας. Από 4 χρόνια μέχρι 9 θα επιστρέψει μέχρι και το 8%. Από 9 χρόνια μέχρι 15 θα επιστρέψει μέχρι και 18%. Στα 15 χρόνια επιστροφή του 28%.

Τέλος, για την ασφάλεια, ο αριθμός των αποσπασμάτων Ελλάδος και Τουρκίας θα κινείται μεταξύ 2.500-7.500 έκαστον. Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Αντιφατικοί ως είθισται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χτες ο Ραούφ Ντενκτάς, δηλώνοντας πως δε θα υπογράψει στην Κοπεγχάγη κανένα σχέδιο. Επί λέξει δήλωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το έγγραφο», ενώ πρόσθεσε πως δεν «εγκαταλείπει» τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά χρειάζεται χρόνος για τις συνομιλίες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα υποβληθεί σε κανονικό ιατρικό έλεγχο, σήμερα Πέμπτη, σε νοσοκομείο της Αγκυρας.

Ωστόσο, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε χτες ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς δεν πρέπει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις. Ερωτώμενος δε για το αν πρόκειται να κάνει κάποια υπόδειξη στον Ραούφ Ντενκτάς, είπε: «Ναι, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχτούν άνετα. Ο Ντενκτάς μπορεί μεν να είναι ασθενής, αλλά θα μπορούσε να στείλει στην Κοπεγχάγη κάποιον εκπρόσωπό του».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι έχει έρθει πια ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό και επιβάλλεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου που συνέταξαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Αλλωστε, πριν ο Ρ. Ντενκτάς προβεί στις παραπάνω δηλώσεις του ο Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι ο κατοχικός ηγέτης είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητήσει η Αγκυρα. Ενώ συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί την Κύπρο ως ατού», προσθέτοντας ότι αν στην Κοπεγχάγη δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τότε θα επιταχυνθούν τα βήματα για λύση του Κυπριακού. Εξάλλου, επισήμανε, η επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που πρέπει να πληρεί η Τουρκία για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας όμως ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί μια λύση που αντίκειται στα συμφέροντά της.

Την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει θετικό για την τουρκική πλευρά κείμενο», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στο Κυπριακό και τα δύο σχέδια του ΓΓ του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι η Αγκυρα «σχεδιάζει να απομονώσει το ζήτημα της Κύπρου από αυτό της ΕΕ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας το 2005.

Συγκέντρωση ενάντια στο «σχέδιο Ανάν»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του «σχεδίου Ανάν», διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών, στα Προπύλαια. Στην κινητοποίηση, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν οργανώσεις Κυπρίων φοιτητών, επιτροπές πολιτών υποστήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα της Κύπρου, μίλησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων.

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στο αμερικανοβρετανικής έμπνευσης σχέδιο, που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση», οι ομιλητές, αλλά και ο συγκεντρωμένος κόσμος εξέφρασαν την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό και καταδίκασαν το σχέδιο επίλυσης, που, όπως τονίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών: «Βρίσκεται έξω από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Η Κύπρος μετατρέπεται σε προτεκτοράτο, ορμητήριο του ΝΑΤΟ για την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τόνισε, στο σύντομο χαιρετισμό του, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση. «Οι χαμένοι από τη λύση που προωθείται», υπογράμμισε ο ίδιος, «θα είναι στο σύνολό του ο κυπριακός λαός και ο ελληνοκυπριακός και ο τουρκοκυπριακός, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων και των Βρετανών». Παράλληλα, ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε ότι «η κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, όχι μόνο δεν αναιρεί τα βασικά του χαρακτηριστικά, αλλά ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος του κυπριακού λαού». Κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε ότι «ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί τα ψεύτικα διλήμματα, πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κυπριακού λαού. Να δώσει μαζικά το "παρών" του στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα όπως στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) εκδήλωση που διοργανώνει η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003"».

Στην εκδήλωση, επίσης, χαιρέτισε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, προφανώς περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, αφού το κόμμα του συμφωνεί στο «σχέδιο Ανάν», ανέφερε: «Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στη συρρίκνωση του ελληνισμού», ενώ, παράλληλα, κάλεσε την «ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο και να μπλοκάρει τη διεύρυνση, αν δεν υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ»...

«Με το σχέδιο Ανάν, επιβραβεύεται η βαρβαρότητα της Νέας Τάξης στην περιοχή», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, με τη σειρά του και υποστήριξε ότι «διέξοδος είναι ένταξη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, χωρίς καμιά δέσμευση». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Βερυβάκης, ανέφερε ότι ο ελληνισμός «πρέπει να πει ένα δυνατό όχι στο σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε ότι «με τις τελευταίες του δηλώσεις, ο Ανάν διέλυσε κάθε αυταπάτη».

Στη χτεσινή εκδήλωση, μίλησαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων από την Κύπρο, που μετέφεραν τον «αναβρασμό του κόσμου που υπάρχει στο νησί», καθώς και πολλοί άλλοι.

Οι τρεις κεντρικοί ομιλητές του χτεσινού συλλαλητηρίου ήταν: Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρ. Γιαλουρίδης, που τόνισε ότι «η Κύπρος μετατρέπεται σε ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό και διεθνές προτεκτοράτο». Ο βουλευτής των Οικολόγων Κύπρου Γ. Περδίκκης, ο οποίος επισήμανε ότι «δυστυχώς η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία πάει στην Κοπεγχάγη για να υπογράψει και όχι να διαπραγματευτεί», καθώς και ο μητροπολίτης Κερήνειας Παύλος, που έκανε λόγο «για συστηματικές υποχωρήσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και νομιμοποίηση του ψευδοκράτους».

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι στη χτεσινή συγκέντρωση υπήρξε μια ομάδα δέκα ατόμων, που προσπάθησε να δώσει εθνικιστικό τόνο στο συλλαλητήριο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διχοτομικό σχέδιο με εκβιαστικές διαδικασίες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γιάννενα, για «τη σημερινή κρίσιμη μέρα σε σχέση και με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Από τη μια μεριά υπάρχει διαφάνεια. Δηλαδή έχουμε ένα σχέδιο του Κόφι Ανάν, δηλαδή των ΗΠΑ, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο προβλέπει μια Κύπρο διχοτομημένη με τη μορφή ενός τεχνητού, θα έλεγα, ψευτο - ομοσπονδιακού ή ψευτο - συνομοσπονδιακού κράτους. Οι προθέσεις είναι διαφανείς. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι οι τακτικές κινήσεις πώς θα διαμορφωθούν και τι ελιγμοί θα γίνουν. Το δεύτερο "σχέδιο Κόφι Ανάν" δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο, αλλά συνοδεύεται από μία εκβιαστική απειλή: ή το δέχεστε ή το χάος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ξέρω τι στάση θα κρατήσουν τα κυπριακά κόμματα, ο πρόεδρος της Κύπρου κύριος Κληρίδης, αν θα συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό επί της ουσίας ή αν το απορρίψει ή αν αξιοποιήσει ένα διάστημα χρόνου.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με εκβιαστικές διαδικασίες. Οι κινητοποιήσεις που στηρίζουν οι Κινήσεις και που γίνονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και σήμερα θα γίνουν στην Αθήνα είναι κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό, διότι αισθανόμαστε ότι δεν μπορεί να μείνει ο κυπριακός λαός με ένα εκβιαστικό δίλημμα και για να αισθάνεται ότι έξω από την Κύπρο υπάρχουν δυνάμεις που είναι στο πλευρό του.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και το λαό με ό,τι πρόσφορο τρόπο νομίζει να βρεθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού που πραγματικά δοκιμάζεται. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν λέμε κυπριακός λαός, εμείς παλεύουμε εξίσου και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους. Δε θεωρούμε, δηλαδή, ότι το σχέδιο ευνοεί τους μεν εναντίον των δε. Δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές και δεν τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα ομοσπονδιακό κράτος ως ενιαίος λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ