ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επιταχύνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

«Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για το Ιράκ» προειδοποιεί με νόημα ο Λευκός Οίκος

Καθημερινές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Καθημερινές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρεις συνεχόμενες ημέρες αμερικανο-βρετανικά μαχητικά βομβαρδίζουν τη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», υποστηρίζοντας ότι πλήττουν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας. Αντίθετη είναι η άποψη της Βαγδάτης, που μιλά για «ακήρυχτο πόλεμο», που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων αθώων πολιτών. Οι πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται στον Κόλπο, όπου στις αρχές του χρόνου αναμένεται να καταφτάσει «ομάδα κρούσης» του βρετανικού ναυτικού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ΗΠΑ ανακλήθηκαν χιλιάδες έφεδροι και στα τουρκο-ιρακινά σύνορα αναπτύχθηκαν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.

Σύστημα επικοινωνίας στο αλ Κουτ, στο νότιο Ιράκ, διατείνεται η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο ότι έπληξαν με «βόμβες ακριβείας» τα αεροσκάφη της, χτες. Ανάλογη ήταν η αιτιολογία και για τους δύο προηγούμενους βομβαρδισμούς. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει για να σταματήσει ο «ακήρυχτος πόλεμος». Η έκκλησή του, πάντως, δε μοιάζει ικανή να ανακόψει την πορεία των εξελίξεων που δρομολογεί η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο ανακάλεσε 27.000 εφέδρους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η βρετανική «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι μέχρι τις αρχές του 2003 στον Κόλπο θα έχει καταφτάσει μια «ομάδα ταχείας επέμβασης» του βρετανικού ναυτικού, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρόαγιαλ», δύο φρεγατών, ενός πολεμικού, ενός υποβρυχίου, και ενός καταδρομικού, τα οποία μεταφέρουν 2.600 άνδρες. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, στον Κόλπο αναμένεται να μεταφερθούν και 20.000 άνδρες του βρετανικού πεζικού.

Associated Press

Οι πολεμικές προετοιμασίες των τελευταίων ημερών «κλείνουν» με τη μεταφορά τουλάχιστον 10.000-15.000 Τούρκων στρατιωτών στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ. Οπως υποστηρίζει η τουρκική «Μιλιέτ», αξιωματικοί διέρρεαν ότι πρόκειται για «προετοιμασία ενόψει ενός πλήγματος». Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν 50 φορτηγά με αμερικανικό οπλισμό να διέσχισαν τα τουρκο-ιρακινά σύνορα με προορισμό 2.000 Κούρδους μαχητές που έχουν εκπαιδεύσει 500 Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες. Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχους, η Αγκυρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της περισσότερους από 60.000 Αμερικανούς στρατιώτες και προτιμά να «βοηθήσει στο συντονισμό».

Διαμόρφωση κλίματος

Η Ουάσιγκτον, όμως, προετοιμάζεται και σε διπλωματικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε με νόημα ότι «δε θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία στο Ιράκ να διορθώσει τις παραλείψεις του στην έκθεση για το οπλοστάσιό του. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ξεκάθαρη σε αυτό». Ερωτώμενος ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση σε περίπτωση που επισήμως ανακοινωθεί ότι η ιρακινή έκθεση έχει κενά, ο Φλάισερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «ο Σαντάμ έχει ήδη παραβιάσει 16 αποφάσεις του ΟΗΕ. Δε θα παραβιάσει άλλη».

«Πολύ απογοητευμένοι» από τις παραλείψεις της ιρακινής έκθεσης δήλωναν και Βρετανοί αξιωματούχοι. Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για την ιρακινή έκθεση αναμένονται εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων και θα συμπέσουν χρονικά με τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που θα ολοκληρωθούν στα εργαστήρια της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε δείγματα που έστειλαν οι επιθεωρητές από το Ιράκ. Στη Βαγδάτη, πάντως, συνεχίζονται με εντατικότατους ρυθμούς οι έλεγχοι από τουλάχιστον 100 επιθεωρητές. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν αποφασισμένοι να μη δώσουν πρόσχημα στις ΗΠΑ για επίθεση, αλλά και να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων σε περίπτωση πολέμου.

Το μόνο σημείο που οι προετοιμασίες της Ουάσιγκτον δε βαίνουν «κατ' ευχήν» φαίνεται ότι είναι το «μέτωπο» της κατακερματισμένης ιρακινής αντιπολίτευσης, του εξωτερικού, που συνεχίζει τη σύνοδό της στο Λονδίνο, μέσα σε κλίμα σφοδρών αντιπαραθέσεων. Προς το παρόν, και αφού ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Κχαλιλζάντ φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του ουκ ολίγες φορές, συμφώνησαν μόνο σε ένα ομοσπονδιακό «μετά Σαντάμ» Ιράκ, όπου δε θα υπάρχουν ξένες κατοχικές δυνάμεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωτοβουλία Μπλερ για επίσπευση των διαμεσολαβήσεων

Παλαιστίνιες μαζεύουν ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό στα ερείπια του σπιτιού τους

Associated Press

Παλαιστίνιες μαζεύουν ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό στα ερείπια του σπιτιού τους
ΡΑΜΑΛΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ετοιμος να αποστείλει αντιπροσωπεία στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητικού «Κουαρτέτου» (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) μετά την Πρωτοχρονιά δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας, άμεσα, στη γραπτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Θετική αναμένεται η απάντηση και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ αμφίβολη είναι η ανταπόκριση της ισραηλινής ηγεσίας που εμμένει στην άποψη ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγματευτική κίνηση αν δεν ολοκληρωθούν οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο κριθεί ότι είναι αναγκαίος, την επιτάχυνση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων και την εδραίωση θεσμών ασφαλείας που θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση του οράματος των δύο γειτονικών ειρηνικών κρατών», δήλωνε ο Τόνι Μπλερ ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του για διεξαγωγή συνόδου για το Μεσανατολικό, στις αρχές του χρόνου, στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση Μπλερ έγινε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο και συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση αιγυπτιακής έκκλησης για άμεση επιτάχυνση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας πριν κλιμακωθεί περισσότερο η βία στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στα παλαιστινιακά εδάφη το αίμα ρέει ασταμάτητα. Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δύο μέλη της «Χαμάς» σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ, ενώ στα νότια, ένας Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Νοτιότερα, στην περιοχή της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός με εισβολή, την Κυριακή, ισοπέδωσε 16 σπίτια και 8 αγροκτήματα, αφήνοντας περισσότερους από 120 Παλαιστινίους αστέγους. Ανάλογες προειδοποιήσεις κατεδάφισης δόθηκαν σε 8 σπίτια και 17 καταστήματα στα περίχωρα της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο αποκλεισμός της Βηθλεέμ, και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Εσπευσε, όμως, να γνωστοποιήσει ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της συγκοινωνίας ανάμεσα στις πόλεις της Δ. Οχθης, αλλά υπό ειδικά μέτρα ασφαλείας, που θα υποχρεώνουν τους επιβάτες να αλλάζουν λεωφορεία σε κάθε ισραηλινό σημείο ελέγχου.

Στον ισραηλινό Τύπο, χτες, κυριαρχούσε η είδηση της καταδίκης 4 Παλαιστινίων από ισραηλινό δικαστήριο ως ενόχων για την ενορχήστρωση επιθέσεων αυτοκτονίας. Η μικρότερη ποινή ήταν 50 χρόνια κάθειρξη. Επίσης, κυρίαρχες ήταν οι αναλύσεις περί της σύνδεσης της «αλ Κάιντα» με τη διπλή επίθεση εναντίον ισραηλινών συμφερόντων στην Κένια, αλλά και περί της παρουσίας της στα παλαιστινιακά εδάφη. Στην καλλιεργούμενη φημολογία, ηχηρή απάντηση έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ με συνέντευξή του στη βρετανική «Σάντεϊ Τάιμς», όπου κατηγορεί τον μπιν Λάντεν για «εκμετάλλευση του παλαιστινιακού ζητήματος για ίδιον όφελος» και επισημαίνει ότι ουδέποτε ο καταζητούμενος Σαουδάραβας ή η οργάνωσή του βοήθησαν τον παλαιστινιακό απελευθερωτικό αγώνα, αλλά τώρα επιδιώκουν να τον καπηλευτούν και να τον σπιλώσουν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Διαφωνούν και ενισχύουν τη συνεργασία τους

Διαφορές για Ιράκ, αλλά πολλά κοινά για Παλαιστινιακό, ανάμεσα σε Λονδίνο - Δαμασκό, που αναβαθμίστηκε σε «σημαντικό εταίρο» της Βρετανίας, προκαλώντας αμερικανική δυσφορία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Καλές» χαρακτήρισαν οι Μπάσαρ αλ Ασαντ και Τόνι Μπλερ τις, μεταξύ τους, συνομιλίες παρά τις διαφωνίες που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν στην προσέγγισή τους σε ορισμένα ζητήματα, με πρωταρχικό τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης με το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, ο Σύρος Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των χωρών τους βαίνουν προς το καλύτερο, κάτι που αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι ο Μπάσαρ αλ Ασαντ είναι ο πρώτος Σύρος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Βρετανία.

Κατά κοινή ομολογία, το κλίμα στη συνάντηση Μπλερ - Ασαντ, στην Ντάουνιγκ Στριτ, χτες, ήταν θερμότερο από ό,τι, πέρσι το Νοέμβρη, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Δαμασκό. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι δύο άνδρες μίλησαν για «εποικοδομητική, ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα» ανταλλαγή απόψεων. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη «συνεργάζεται» με τον ΟΗΕ. Παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα διαφέρουν από του Τόνι Μπλερ, αλλά συμπλήρωσε ότι «συμφωνούν σε βασικότερα ζητήματα». Αναφερόμενος στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», επανέλαβε ότι η χώρα του έχει αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να διαθέτει μεγάλη εμπειρία, που προτίθεται να μοιραστεί «με όποιον ενδιαφέρεται». Τέλος, υπεραμύνθηκε της ύπαρξης γραφείων παλαιστινιακών οργανώσεων, που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές», στη Δαμασκό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δίαυλο επικοινωνίας του παλαιστινιακού λαού με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τόνι Μπλερ, από την άλλη, αναγνώρισε τις «ξεκάθαρες διαφωνίες», αλλά συμπλήρωσε ότι ο μοναδικός σωστός δρόμος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Συρία, «έναν σημαντικό εταίρο και παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή». Ο Βρετανός πρωθυπουργός δε θέλησε να σχολιάσει την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο. Επανέλαβε, όμως, ότι οποιαδήποτε έλλειψη συνεργασίας «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά».

Πίσω από τις κάμερες

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες, κατά κάποιον τρόπο, είχε αρχίσει πολύ πριν ο Ασαντ, φτάσει στο Λονδίνο, μέσα από τις βρετανικές εφημερίδες. Ο Σύρος Πρόεδρος, σε συνέντευξη στους «Τάιμς», τάχτηκε ενάντια σε μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, προειδοποιώντας ότι «θα δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για ενίσχυση της τρομοκρατίας και θα οδηγηθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή σε χάος». Παρ' όλα αυτά, είχε εκτιμήσει ότι ο πόλεμος είναι «μάλλον αναπόφευκτος, αφού οι ΗΠΑ τον έχουν προαποφασίσει», χωρίς να λάβουν υπόψη τους την άποψη των χωρών της περιοχής, που γνωρίζουν καλύτερα το Ιράκ και δεν το «βλέπουν ως απειλή».

Ο αλ Ασαντ σχολίαζε εκτενώς και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της βίας οφείλεται στην ισραηλινή κρατική τρομοκρατία. Υποστήριξε ότι οι καμικάζι αυτοκτονίας είναι η απτή έκφραση της απελπισίας του παλαιστινιακού λαού, εξαιτίας της διεθνούς αναλγησίας, σημειώνοντας με νόημα ότι το συναίσθημα συμμερίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι και Αραβες στον κόσμο. Τέλος, είχε χαρακτηρίσει «πολιτικής φύσης» την τοποθέτηση της Συρίας στη λίστα των κρατών, που υποθάλπουν την τρομοκρατία, από τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη αυτή, έσπευσε να «απαντήσει» με άρθρο του, χτες, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι η θετική ψήφος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την τελευταία απόφαση για το Ιράκ είναι καρπός της πολιτικής διαλόγου που ακολουθεί η Βρετανία. Ο Μπλερ προανήγγειλε ότι θα επαναλάβει στον Σύρο Πρόεδρο τις ανησυχίες του για την παρουσία των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δαμασκό.

Κεκλεισμένων, πάντως, των θυρών, οι δύο άνδρες φέρονται να συμφωνούν στα περισσότερα σημεία όσον αφορά στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, γεγονός που απομακρύνει τη Βρετανία από τις θέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία, παρεμπιπτόντως δεν ενθουσιάστηκε από την επίσκεψη Ασαντ στο Λονδίνο.

ΙΤΑΛΙΑ
Εξουδετερώθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική Αστυνομία εξουδετέρωσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μέσα σε δέματα, στο αεροδρόμιο της Ρώμης και σε γραφείο της κρατικής τηλεόρασης RAI, στο κέντρο της Ρώμης, ανεβάζοντας σε τέσσερις τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξουδετερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν χτες το πρωί τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εστάλη στα γραφεία της «Iberia» στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο», και μερικές ώρες αργότερα κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο με έναν άλλο εκρηκτικό μηχανισμό σε γραφεία της RAI στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Κάθε μηχανισμός περιείχε 50 γραμμάρια εκρηκτικήσ ύλησ σε σκόνη με φιτίλι, ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ενας εκρηκτικός μηχανισμός σε πακέτο που είχε σταλεί σε γραφείο ταξιδίων της «IBERIA», στο κέντρο της Ρώμης, εξουδετερώθηκε την Παρασκευή και ένας άλλος σε γραφεία της ίδια εταιρίας στο αεροδρόμιο «Μαλπένζα» του Μιλάνου, το Σάββατο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε μια άγνωστη ισπανική αναρχική οργάνωση ονόματι «Πέντε C» (με διασυνδέσεις και στην Ιταλία), η οποία ανακοίνωσε και νέες ενέργειες εναντίον της «Iberia». Κατά πώς φαίνεται, η οργάνωση παίρνει τα αρχικά της από τις φυλακές όπου υπάρχουν έγκλειστοι Ισπανοί και Ιταλοί αναρχικοί, που ζητά την αποφυλάκισή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ