Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωτοβουλία Μπλερ για επίσπευση των διαμεσολαβήσεων

Παλαιστίνιες μαζεύουν ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό στα ερείπια του σπιτιού τους

Associated Press

Παλαιστίνιες μαζεύουν ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό στα ερείπια του σπιτιού τους
ΡΑΜΑΛΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ετοιμος να αποστείλει αντιπροσωπεία στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητικού «Κουαρτέτου» (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) μετά την Πρωτοχρονιά δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας, άμεσα, στη γραπτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Θετική αναμένεται η απάντηση και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ αμφίβολη είναι η ανταπόκριση της ισραηλινής ηγεσίας που εμμένει στην άποψη ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγματευτική κίνηση αν δεν ολοκληρωθούν οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο κριθεί ότι είναι αναγκαίος, την επιτάχυνση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων και την εδραίωση θεσμών ασφαλείας που θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση του οράματος των δύο γειτονικών ειρηνικών κρατών», δήλωνε ο Τόνι Μπλερ ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του για διεξαγωγή συνόδου για το Μεσανατολικό, στις αρχές του χρόνου, στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση Μπλερ έγινε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο και συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση αιγυπτιακής έκκλησης για άμεση επιτάχυνση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας πριν κλιμακωθεί περισσότερο η βία στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στα παλαιστινιακά εδάφη το αίμα ρέει ασταμάτητα. Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δύο μέλη της «Χαμάς» σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ, ενώ στα νότια, ένας Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Νοτιότερα, στην περιοχή της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός με εισβολή, την Κυριακή, ισοπέδωσε 16 σπίτια και 8 αγροκτήματα, αφήνοντας περισσότερους από 120 Παλαιστινίους αστέγους. Ανάλογες προειδοποιήσεις κατεδάφισης δόθηκαν σε 8 σπίτια και 17 καταστήματα στα περίχωρα της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο αποκλεισμός της Βηθλεέμ, και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Εσπευσε, όμως, να γνωστοποιήσει ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της συγκοινωνίας ανάμεσα στις πόλεις της Δ. Οχθης, αλλά υπό ειδικά μέτρα ασφαλείας, που θα υποχρεώνουν τους επιβάτες να αλλάζουν λεωφορεία σε κάθε ισραηλινό σημείο ελέγχου.

Στον ισραηλινό Τύπο, χτες, κυριαρχούσε η είδηση της καταδίκης 4 Παλαιστινίων από ισραηλινό δικαστήριο ως ενόχων για την ενορχήστρωση επιθέσεων αυτοκτονίας. Η μικρότερη ποινή ήταν 50 χρόνια κάθειρξη. Επίσης, κυρίαρχες ήταν οι αναλύσεις περί της σύνδεσης της «αλ Κάιντα» με τη διπλή επίθεση εναντίον ισραηλινών συμφερόντων στην Κένια, αλλά και περί της παρουσίας της στα παλαιστινιακά εδάφη. Στην καλλιεργούμενη φημολογία, ηχηρή απάντηση έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ με συνέντευξή του στη βρετανική «Σάντεϊ Τάιμς», όπου κατηγορεί τον μπιν Λάντεν για «εκμετάλλευση του παλαιστινιακού ζητήματος για ίδιον όφελος» και επισημαίνει ότι ουδέποτε ο καταζητούμενος Σαουδάραβας ή η οργάνωσή του βοήθησαν τον παλαιστινιακό απελευθερωτικό αγώνα, αλλά τώρα επιδιώκουν να τον καπηλευτούν και να τον σπιλώσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα όξυνση στη μεθόριο με τη Γάζα (2010-03-31 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στις τοπικές εκλογές (2004-12-24 00:00:00.0)
Προωθούν «ειρηνευτική πρωτοβουλία» με το μάτι στις εκλογές... (2004-12-07 00:00:00.0)
«Ασφυξία» επ' αόριστον στη Γάζα (2004-01-16 00:00:00.0)
Αποκλεισμός και τέλμα στις συνομιλίες (2003-02-21 00:00:00.0)
Αποχώρηση από το Μπέιτ Ρίμα - και συνέχιση των φονικών... (2001-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ