Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αρχισε το συνέδριο του ANC

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Σε συμβολικό τόπο (πανεπιστήμιο Στέλενμπορς απ' όπου αποφοίτησαν οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί πρόεδροι επί καθεστώτος απαρτχάιντ) και χρόνο (μέρα της Εθνικής Συμφιλίωσης) άρχισε χτες το 51ο Συνέδριο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Στο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν 3.400 σύνεδροι, θα εκλεχτούν νέος πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, θα ψηφιστεί νέο τροποποιημένο καταστατικό και θα συζητηθούν οι στρατηγικές της παράταξης για μία σειρά θεμάτων (μεταξύ αυτών και η παραπέρα πορεία συνεργασίας με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Συνομοσπονδία Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων) αλλά και ζητημάτων οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η μάχη ενάντια στη φτώχεια και στη μάστιγα του ΕΪΤΖ, που επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη ζωή του 1/9 των Νοτιοαφρικανών. Επιπλέον, θα συζητηθούν έως τις 20 του μήνα θέματα όπως «Ειρήνη και Σταθερότητα», «Το ΑΝC μπροστά στις προκλήσεις της Αφρικής», «Διεθνείς Σχέσεις», «ΜΜΕ σε μία δημοκρατική Νότια Αφρική».

Στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του ο πρόεδρος του ANC, Θάμπο Μπέκι, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στην ηγεσία για την προσεχή πενταετία, παραδέχτηκε το «αργό βήμα» που παρατηρείται στις προσπάθειες αποδόμησης των μηχανισμών του απαρτχάιντ, αλλά και την καθυστέρηση αντιμετώπισης μειζόνων προβλημάτων της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, όπως είναι ο ρατσισμός και οι μεγάλες ανισότητες. «Πρέπει να παραδεχτούμε πως σε πολλές κρίσιμες πλευρές πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου επιτύχουμε το στόχο δημιουργίας μίας μη ρατσιστικής κοινωνίας», είπε ο Μπέκι. Σ' άλλο σημείο της δίωρης (!) ομιλίας του, παραδέχτηκε επίσης τη σχεδόν αδιασάλευτη κυριαρχία της λευκής μειοψηφίας των Αφρικάνερς στην οικονομία της χώρας και στο δικαστικό σύστημα. Οπως είπε, «το κύριο μέρος της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της γης, παραμένει κυριαρχικά υπό "λευκή" ιδιοκτησία. Ο πλούτος, το εισόδημα, οι ευκαιρίες και οι ικανότητες εξακολουθούν να διανέμονται σύμφωνα με ρατσιστικά πρότυπα».

Το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ για τον Μπέκι

Με αφορμή την προχτεσινή (προ του συνεδρίου) συνέντευξη του Προέδρου Μπέκι σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου SABC, στην οποία υπεραμύνθηκε της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το ANC δεν είναι σοσιαλιστικός οργανισμός», το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΝΑΚΚ) επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

Το ΝΑΚΚ χαιρετίζει τη δήλωση του Θάμπο Μπέκι περί αναμασήματος της θεμελιώδους πολιτικής του ΑΝC αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Χαιρετίζουμε την παραδοχή του πως οι σύμμαχοι του ANC έχουν κάθε δικαίωμα να προπαγανδίζουν τη σοσιαλιστική προοπτική. Επίσης συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Μπέκι πως ήταν άκαιρη, ενόψει συνεδρίου, η πρόσφατη αντιπαράθεση περί «ακραίων στοιχείων» (που είχε προκληθεί με προ μηνών δήλωσή του περί ακροαριστερών στοιχείων εντός των φορέων και κομμάτων με τα οποία συνεργάζεται το ANC)...

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Μπέκι ορθώς επέμεινε πως το ANC δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστικός οργανισμός γιατί το NΑKK «το αντιλαμβανόταν πάντα ως ένα ευρείας βάσης, αριστερής τάσης, πολυταξικό εθνικό κίνημα, στο στρατόπεδο του οποίου υπάρχουν σοσιαλιστές και μη σοσιαλιστές»...

Τέλος, επισημαίνεται πως το ΝΑΚΚ είναι «προγραμματικό κόμμα αρχών με μεσοπρόθεσμη δέσμευση στην οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού, που κατά τη δική μας θεώρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ισχυρό δημόσιο τομέα εντός μίας μεικτής, ευρείας οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ