Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τσάβες: «Δε θα ανεχθούμε ξένες επεμβάσεις»

Από τις εκδηλώσεις υπέρ του Ού. Τσάβες

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις υπέρ του Ού. Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η «απεργία» στη Βενεζουέλα, που αποτελεί στην πραγματικότητα λοκάουτ των εργοδοτών, εισήλθε χτες στην τρίτη της βδομάδα, στη διαφαινόμενη αποκορύφωση της προσπάθειας ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Ούγο Τσάβες Φρίας, διά του στραγγαλισμού της οικονομίας της 5ης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο. Η «αντιπολίτευση», με τη... διακριτική στήριξη των ΗΠΑ, συνέχιζε να καλεί για «εκλογές», απηχώντας τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Σάνον, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως «χρειάζονται εκλογές κάποιου είδους», πράγμα που ο Τσάβες απορρίπτει διά μιας αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. (Οι ΗΠΑ θέλουν εξάλλου και έβδομη εκλογική διαδικασία, απλούστατα, επειδή το αποτέλεσμα των έξι προηγούμενων δεν ικανοποίησε την κυβέρνησή τους...).

Τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας, τα οποία πρόσκεινται στην αντιπολίτευση - και όλα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πλην Γαλλικού - μετέδιδαν χτες πως ο Τσάβες κάλεσε «το στρατό να αγνοήσει πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις», προκαλώντας τον καγχασμό όσων γνωρίζουν: Ο δημοσιογράφος Ρόι Κάρσον αναρωτιόταν «πού ακριβώς είναι το περίεργο όταν ο Πρόεδρος καλεί να τηρηθεί το Σύνταγμα; Οι αποφάσεις για τις οποίες μιλούν τα κανάλια είναι αντισυνταγματικές». Ωστόσο, η «αντιπολίτευση» πάνω στον πυρετό της προσπάθειάς της να ανατρέψει τον Τσάβες έχει χάσει την ψυχραιμία της και, όπως αποκαλύπτει e-mail ενός από τους ηγέτες της που έφθασε στους ρεπόρτερ του Vheadline.com, θεωρεί πως «πρέπει να αποπέμψουμε με κάθε τρόπο την παρούσα δημόσια εξουσία... Γι' αυτό η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε δεν είναι γραμμένη σε κανένα νόμο και θέλω να τονίσω ότι δε θα πρέπει να επιμείνουμε στην επίτευξη λύσης διά μέσου του Συντάγματος και των νόμων».

Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αδιέξοδο, οι FEDECAMARAS (ο σύνδεσμος των μεγάλων επιχειρήσεων) και το CTV (συνδικάτο που έχει δεχτεί τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το αμερικανικό National Endowment for Democracy, οργανισμό των ΗΠΑ που εδώ και δεκαετίες προωθεί «αντικομμουνιστικά» συνδικάτα, με την απευθείας καθοδήγηση της CIA) συνεχίζουν να ασκούν πίεση, διά μέσου της «απεργίας» τους, στη βιομηχανία του πετρελαίου, ζωοδότη τομέα της οικονομίας της χώρας. Σε αυτό ασφαλώς και έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπου κατευθύνεται το 70% των 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών που παράγει ημερησίως η βιομηχανία. Στη λίμνη Μαρακαΐμπο χτες, μικρά σκάφη έκαναν προσπάθεια να «αποκλείσουν» την κίνηση των τάνκερ στα οποία η κυβέρνηση Τσάβες έχει τοποθετήσει δικά της πληρώματα και άνδρες του στρατού, κι ειδικά το πλοίο Pilin Leon. Ωστόσο, ο Τσάβες ξεκαθάρισε, στο διάγγελμά του της Κυριακής, αποσπάσματα του οποίου μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δε θα υποκύψει στις πιέσεις να παραιτηθεί, ενώ ήδη προωθεί την εισαγωγή πετρελαίου από τις Παρθένες Νήσους όπου έχει τη συνιδιοκτησία κοιτασμάτων για να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος δήλωσε πως όσοι συνεχίζουν το λοκάουτ στην κρατική εταιρία Petroleos de Venezuela (PDVSA) ουσιαστικά δηλώνουν παραίτηση: «Είναι ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι και το Σύνταγμα», είπε. Ο Τσάβες έχει δεσμευτεί σε μια «αληθινή επανεθνικοποίηση» της βιομηχανίας πετρελαίου στην οποία κυριαρχούσαν, μέχρι πρότινος, τα στελέχη μιας άκρως διεφθαρμένης ελίτ. «Δε θα φύγω επειδή πιέζουν γι' αυτό μια ομάδα διευθυντικών στελεχών, μια ομάδα συνωμοτών που υποστηρίζουν την επιβολή πραξικοπήματος, ένας όμιλος ΜΜΕ και επιχειρηματιών», πρόσθεσε. Και σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στις ΗΠΑ, και όχι μόνον, επανέλαβε: «Η Βενεζουέλα δεν μπορεί να ανεχθεί επέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα από οποιαδήποτε χώρα».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δε δείχνουν να έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους στη Βενεζουέλα, και μάλιστα, όπως τόνιζε πρόσφατο άρθρο της Houston Cronicle, δε θα μπορούσαν να αρχίσουν «πόλεμο στο Ιράκ» χωρίς να εξασφαλίσουν «συμφέρουσα» λύση στο ζήτημα: «Η ταυτόχρονη απώλεια του ιρακινού πετρελαίου και των εξαγωγών της Βενεζουέλας θα προκαλούσε τεράστια άνοδο στις τιμές», εκτιμούσε το άρθρο, «πράγμα που θα είχε συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ