Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Διαφωνούν και ενισχύουν τη συνεργασία τους

Διαφορές για Ιράκ, αλλά πολλά κοινά για Παλαιστινιακό, ανάμεσα σε Λονδίνο - Δαμασκό, που αναβαθμίστηκε σε «σημαντικό εταίρο» της Βρετανίας, προκαλώντας αμερικανική δυσφορία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Καλές» χαρακτήρισαν οι Μπάσαρ αλ Ασαντ και Τόνι Μπλερ τις, μεταξύ τους, συνομιλίες παρά τις διαφωνίες που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν στην προσέγγισή τους σε ορισμένα ζητήματα, με πρωταρχικό τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης με το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, ο Σύρος Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των χωρών τους βαίνουν προς το καλύτερο, κάτι που αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι ο Μπάσαρ αλ Ασαντ είναι ο πρώτος Σύρος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Βρετανία.

Κατά κοινή ομολογία, το κλίμα στη συνάντηση Μπλερ - Ασαντ, στην Ντάουνιγκ Στριτ, χτες, ήταν θερμότερο από ό,τι, πέρσι το Νοέμβρη, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Δαμασκό. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι δύο άνδρες μίλησαν για «εποικοδομητική, ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα» ανταλλαγή απόψεων. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη «συνεργάζεται» με τον ΟΗΕ. Παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα διαφέρουν από του Τόνι Μπλερ, αλλά συμπλήρωσε ότι «συμφωνούν σε βασικότερα ζητήματα». Αναφερόμενος στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», επανέλαβε ότι η χώρα του έχει αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να διαθέτει μεγάλη εμπειρία, που προτίθεται να μοιραστεί «με όποιον ενδιαφέρεται». Τέλος, υπεραμύνθηκε της ύπαρξης γραφείων παλαιστινιακών οργανώσεων, που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές», στη Δαμασκό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δίαυλο επικοινωνίας του παλαιστινιακού λαού με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τόνι Μπλερ, από την άλλη, αναγνώρισε τις «ξεκάθαρες διαφωνίες», αλλά συμπλήρωσε ότι ο μοναδικός σωστός δρόμος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Συρία, «έναν σημαντικό εταίρο και παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή». Ο Βρετανός πρωθυπουργός δε θέλησε να σχολιάσει την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο. Επανέλαβε, όμως, ότι οποιαδήποτε έλλειψη συνεργασίας «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά».

Πίσω από τις κάμερες

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες, κατά κάποιον τρόπο, είχε αρχίσει πολύ πριν ο Ασαντ, φτάσει στο Λονδίνο, μέσα από τις βρετανικές εφημερίδες. Ο Σύρος Πρόεδρος, σε συνέντευξη στους «Τάιμς», τάχτηκε ενάντια σε μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, προειδοποιώντας ότι «θα δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για ενίσχυση της τρομοκρατίας και θα οδηγηθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή σε χάος». Παρ' όλα αυτά, είχε εκτιμήσει ότι ο πόλεμος είναι «μάλλον αναπόφευκτος, αφού οι ΗΠΑ τον έχουν προαποφασίσει», χωρίς να λάβουν υπόψη τους την άποψη των χωρών της περιοχής, που γνωρίζουν καλύτερα το Ιράκ και δεν το «βλέπουν ως απειλή».

Ο αλ Ασαντ σχολίαζε εκτενώς και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της βίας οφείλεται στην ισραηλινή κρατική τρομοκρατία. Υποστήριξε ότι οι καμικάζι αυτοκτονίας είναι η απτή έκφραση της απελπισίας του παλαιστινιακού λαού, εξαιτίας της διεθνούς αναλγησίας, σημειώνοντας με νόημα ότι το συναίσθημα συμμερίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι και Αραβες στον κόσμο. Τέλος, είχε χαρακτηρίσει «πολιτικής φύσης» την τοποθέτηση της Συρίας στη λίστα των κρατών, που υποθάλπουν την τρομοκρατία, από τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη αυτή, έσπευσε να «απαντήσει» με άρθρο του, χτες, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι η θετική ψήφος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την τελευταία απόφαση για το Ιράκ είναι καρπός της πολιτικής διαλόγου που ακολουθεί η Βρετανία. Ο Μπλερ προανήγγειλε ότι θα επαναλάβει στον Σύρο Πρόεδρο τις ανησυχίες του για την παρουσία των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δαμασκό.

Κεκλεισμένων, πάντως, των θυρών, οι δύο άνδρες φέρονται να συμφωνούν στα περισσότερα σημεία όσον αφορά στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, γεγονός που απομακρύνει τη Βρετανία από τις θέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία, παρεμπιπτόντως δεν ενθουσιάστηκε από την επίσκεψη Ασαντ στο Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ