ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ
Ψάχνουν δικαστή για 17.000 οικοδόμους

Λυτούς και δεμένους κινούν -κατόπιν άνωθεν εντολής- οι εργατοπατέρες του ΕΚΑ, για να ανατρέψουν τη διοίκηση του Συνδικάτου και να καταργήσουν τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες
Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες
Νέα επίθεση εξαπέλυσαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκτελώντες άνωθεν εντολές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κάτι που είχαν, επίσης, κάνει πριν και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αρχαιρεσιών του Συνδικάτου.

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, με τη στήριξη της ΔΑΚΕ, κατέθεσε αγωγή κατά του Συνδικάτου, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών. Επιβεβαιώνοντας έτσι το ρόλο τους ως κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μεταφέροντας τη διαπάλη από τα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Μάλιστα, ενεργώντας πραξικοπηματικά δε συγκάλεσαν ούτε καν την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ, για να ληφθεί απόφαση.

Η μαζική συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου στο Συνδικάτο, η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες. Γιατί ξέρουν ότι στην προσπάθειά τους να εντείνουν την εκμετάλλευση των οικοδόμων θα βρουν μπροστά τους - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - το Συνδικάτο, που ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της ταξικής αντιπαράθεσης, πορεύεται αταλάντευτο, χωρίς καμιά υποχώρηση και συμβιβασμό, στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Και αυτός ο αγώνας γίνεται τώρα ακόμα πιο δυνατός, αφού παρά τα όσα εμπόδια προσπάθησαν να βάλουν στο Συνδικάτο κατά τη διάρκεια των εκλογών, προκειμένου να κόψουν τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους, απέτυχαν οικτρά.

Ενας ακόμα λόγος αυτής της επίθεσης είναι ο φόβος των γραφειοκρατών συνδικαλιστών ότι η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του Συνδικάτου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας μας, θα επιφέρει την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο ΕΚΑ και οι γραφειοκράτες θα χάσουν τις καρέκλες τους, στις οποίες τόσο καλά έχουν βολευτεί, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με κάποια ανταλλάγματα, φυσικά. Και μιλάμε για τη συμμετοχή τους στους διάφορους οργανισμούς και επιτροπές του κράτους από όπου αμείβονται - "νόμιμα" μεν, αδρά δε - για να συναινούν στο πέρασμα κάθε είδους αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και στην αγωγή που έχουν καταθέσει, αφού πρώτα ζητούν την ακύρωση των εκλογών στο σύνολό τους, στη συνέχεια επισημαίνουν ότι αν δε γίνεται αυτό, να ακυρωθούν οι εκλογές που αφορούν στην ανάδειξη αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δε φοβάται αυτή την επίθεση, όπως δε φοβήθηκε και τις προηγούμενες. Θα απαντήσει, συνεχίζοντας να χτίζει όλο και πιο στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες στα γιαπιά, στα εργοτάξια και στους δρόμους. Μια διαδικασία που οι καρεκλοκένταυροι γραφειοκράτες ούτε τη μυρωδιά της δεν ξέρουν.

Ο Β. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναφερόμενος σε αυτή τη νέα επίθεση υπογράμμισε: «Ο πρόεδρος του ΕΚΑ και οι συν αυτώ μπροστά στην αγωνία τους και το φόβο τους μην τους επιπλήξουν οι πάτρωνές τους, έχουν πανικοβληθεί. Αποφάσισαν οι άνθρωποι, "εν κρυπτώ και παραβύστω", αναβιώνοντας παλιές μεθόδους, να κάνουν αγωγή στο Συνδικάτο γιατί οι εκλογές δεν έγιναν, όπως λένε, νομότυπα. Η μόνη απάντηση που μπορεί να τους δώσει ο κλάδος είναι να μην "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη"».

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Γ. Σκιαδιώτη, μέλους της ΔΑΣ - ΕΚΑ και στελέχους του ΠΑΜΕ: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίζει σημαντικό ρόλο στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στους συσχετισμούς του ΕΚΑ. Η εργατική αριστοκρατία, αυτή η κάστα των βολεμένων και παχυλά αμειβόμενων γραφειοκρατών, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τα προνόμιά της η άνοδος, η ισχυροποίηση του Συνδικάτου και κατ' επέκταση του ταξικού κινήματος. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν βρει στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γ. Φελώνη, του επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρή, και του επικεφαλής της ΑΠ (ΣΥΝ), Κ. Γκοτζαμάνη, τους πιο πιστούς συμμάχους για το χτύπημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι οικοδόμοι και, συνολικά, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε θέση να υπερασπιστούν το Συνδικάτο και θα το κάνουν. Γνωρίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από αυτούς ξεπερνούν τα όρια του ΕΚΑ. Ξέρουμε ότι δεν είναι παρά τα εκτελεστικά όργανα άνωθεν εντολών. Οι οικοδόμοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά σε αυτούς, στην κυβέρνηση και τους εργοδότες».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τεράστια εμπόδια για τη νομιμοποίηση

Τεράστιες ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες σχηματίζονται αυτές τις μέρες από μετανάστες εργαζόμενους λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την έκδοση και την κατάθεση των δικαιολογητικών τους προκειμένου να βγάλουν άδεια εργασίας και παραμονής.

Ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να κρατήσει στην παρανομία εκατοντάδες χιλιάδες φτηνούς εργάτες, είναι ο λόγος που οι μετανάστες χάνουν πολλά κι απ' αυτά τα πενιχρά μεροκάματά τους προκειμένου να συλλέξουν τα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν. Μεγάλο είναι το πλήθος των καταγγελιών στο «Ρ» από μετανάστες. Στο ΙΚΑ Μενιδίου χθες υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος για να εξυπηρετήσει δεκάδες μετανάστες εργάτες που είχαν πάει για να επικυρώσουν το αντίγραφο όπου αναγράφονται τα ένσημα που έχουν κάνει. Παρόμοια, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου για τις άδειες παραμονής, λειτουργεί μόνο δύο φορές τη βδομάδα (11π.μ. - 2μ.μ.) και μετανάστες μάς κατήγγειλαν ότι όταν πήγαν για να καταθέσουν τα χαρτιά, τους είπαν να φύγουν γιατί δεν έχει βγει ακόμα ο νόμος!!!

Οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Εργασίας - απαιτώντας ο μετανάστης εργάτης να έχει κολλήσει 300 ένσημα ανά έτος προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια εργασίας του - οδηγούν ουσιαστικά στην απαγόρευση της νομιμοποίησης των μεταναστών. Και εδώ φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση εξυπηρετώντας πιστά το μεγάλο κεφάλαιο,θέλει να κρατάει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας ώστε να παραμένουν ένα φθηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν στους αλλοδαπούς εργάτες που έχουν σταθερό εργοδότη (εξαρτημένη εργασία) και αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των αλλοδαπών εργαζομένων. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη κατηγορία μεταναστών εργατών. Είναι αυτοί που δουλεύουν σε παραπάνω από ένα εργοδότη (π.χ. οικιακές βοηθοί) ή δεν έχουν σταθερό εργοδότη (π.χ. οικοδόμοι). Μέχρι στιγμής αυτό που ίσχυε είναι ότι γι' αυτά τα επαγγέλματα απαιτούνται 13 ένσημα το μήνα για τις οικιακές βοηθούς και 11 για τους οικοδόμους. Το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας δεν ξεκαθαρίζει τι γίνεται με αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων. Αν, δηλαδή, ισχύει ακόμα αυτή η ρύθμιση ή απαιτούνται και αυτοί να έχουν 300 ένσημα το χρόνο. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν για την κατηγορία της εξαρτημένης εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κολλήσουν 300 ένσημα το χρόνο, τότε για όσους δουλεύουν σε παραπάνω από ένα εργοδότη ή δεν έχουν σταθερό εργοδότη αυτό είναι αδύνατο.

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ενίσχυση της ταξικής πορείας

Η όξυνση των προβλημάτων στον κλάδο των φαρμακοϋπαλλήλων και βοηθών φαρμακείων, αλλά και η συστηματική δουλιά όλο το προηγούμενο διάστημα των συνδικαλιστών του χώρου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκφράστηκε με την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές του σωματείου που ολοκληρώθηκαν προχτές. Ετσι, από 271 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές φέτος ψήφισαν 407. Αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Φαρμάκου σε 10 από 7 και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε 5 από 4.

Το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Κίνησης Φαρμακοϋπαλλήλων πήρε και τις 11 έδρες του διοικητικού συμβουλίου. Η συνεχής δράση των συνδικαλιστών του σωματείου μέσα στους χώρους δουλιάς για προβλήματα όπως συμβάσεις, ωράριο, ασφάλιση, 5ήμερο, αλλά και στα γενικότερα βρήκαν απήχηση στους εργαζόμενους του κλάδου που επικύρωσαν τη συνέχιση της ταξικής πορείας του σωματείου τους. Δυνάμωσαν όμως και την προοπτική της δημιουργίας Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικών στην Αττική, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ