ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Συνθήκες «αναμονής» για τους καταναλωτές

Στα αναμενόμενα υποτονικά επίπεδα κινείται ακόμα η αγορά της Βαρβακείου, αφού τόσο οι μισθοί πείνας, όσο και το περιθώριο των τεσσάρων ημερών που μεσολαβούν μέχρι την Τετάρτη των Χριστουγέννων, δε δημιουργούν «κίνητρα» στους καταναλωτές, για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια τους. Ως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα επάρκειας, ούτε γενικευμένης ακρίβειας στις τιμές των κρεάτων, οι οποίες, κινούνται περίπου στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, όμως, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση των τιμών. Ηδη, χτες, εξαιτίας της κακοκαιρίας οι τιμές χονδρικής σε ορισμένα οπωροκηπευτικά στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, και είναι επόμενο ότι οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και στις λιανικής πώλησης. Στη Βαρβάκειο, οι τιμές των αμνοεριφίων κινούνται από 5 - 8,5 ευρώ, τα γουρουνόπουλα από 5 - 8 ευρώ και οι γαλοπούλες από 5 - 8 ευρώ.

Τη Βαρβάκειο αγορά επισκέφτηκε χτες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Χρ. Θεοδώρου. Ως συνήθως, ο Χρ. Θεοδώρου, έμεινε ικανοποιημένος από τις τιμές των προϊόντων και ξαναείπε ότι «το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι στα ίδια επίπεδα και πιο χαμηλά από πέρυσι...». Από τη Βαρβάκειο, επίσης, ανακοίνωσε ότι στις αρχές του χρόνου θα εκδώσει αγορανομική διάταξη, στην οποία θα προβλέπεται η αναγραφή των τιμών στα προϊόντα να περιλαμβάνει τις αντίστοιχες περσινές τιμές και τη διαφορά...

Οι επικείμενες τσουχτερές ανατιμήσεις, σε μια σειρά προϊόντα και κυρίως σε τρόφιμα και γαλακτοκομικά, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, δε θα είναι τόσο μεγάλες όσο έχει προαναγγελθεί. Το συμπέρασμα αυτό το βγάζουν από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης που είχε ο Χρ. Θεοδώρου με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις θα κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού και δε θα επιβληθούν άλλες μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτά αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι προσφάτως, η ηγεσία της κυβέρνησης, κατηγορούσε φορείς της αγοράς ότι δεν τηρούσαν τις «συμφωνίες κυρίων». Αραγε, γιατί να τις τηρήσουν τώρα...

Το εορταστικό ωράριο

Τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα σήμερα Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά και αύριο Κυριακή. Τη Δευτέρα 23/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Τρίτη, παραμονή των Χριστουγέννων από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Στον Πειραιά το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων είναι 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και την Κυριακή και 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα κρεοπωλεία σήμερα και αύριο Κυριακή θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τη Δευτέρα και Τρίτη, θα λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τα σούπερ μάρκετ σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή 29 Δεκέμβρη κλειστά, όπως και την Πέμπτη 2 Γενάρη.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ΑΓΕΤ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση για τις αυθαιρεσίες της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας της ΑΓΕΤ Ηρακλής κάνουν με κατάθεση Eρώτησης στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος. Στο κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας & Οικονομικών, αναφέρεται:

«Οπως είναι γνωστό, σε διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου ΑΓΕΤ Ηρακλής III, στην Εύβοια, προχώρησε, από την προηγούμενη βδομάδα, η Διοίκησή του, προφανώς με εντολή της πολυεθνικής εταιρίας «LAFARGE», που είναι η ιδιοκτήτρια. Σαν πρόσχημα δε, για τη διακοπή, χρησιμοποιήθηκε η ασφάλεια του προσωπικού και των μηχανημάτων, από την εφαρμογή κάποιων μέτρων, που αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου, προκειμένου να πιέσει τη Διοίκηση του εργοστασίου, να ανακαλέσει την απόλυση του προσωπάρχη, να προχωρήσει στις συμφωνημένες προσλήψεις προσωπικού, να προχωρήσει στις αντιρρυπαντικές επενδύσεις και να ανασταλεί η καταγγελία της σύμβασης δύο ιδιοκτητών - οδηγών ειδικών φορτηγών, που μεταφέρουν το μπετόν.

Ομως, μέχρι σήμερα, δεν έχει εξηγήσει η εργοδοσία, γιατί, αφού υποτίθεται ότι δε λειτουργεί το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, σε όλες τις βάρδιες και οι ιδιοκτήτες των σιλοφόρων συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, για να ανασταλεί η καταγγελία της σύμβασης των δύο συναδέλφων τους.

Επίσης, στάση παρατηρητή των εξελίξεων κρατά η κυβέρνηση, που, αν και από την προηγούμενη βδομάδα δε λειτουργεί το εργοστάσιο, ουδεμία παρέμβαση έχει κάνει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ την ίδια στάση κρατά και η Εθνική Τράπεζα, που είναι μέτοχος.

Από τα παραπάνω, εκτιμάται, ότι η πολυεθνική προχωρά σε μεθοδεύσεις, για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ομίλου «ΑΓΕΤ Ηρακλής», με κλείσιμο ακόμα και εργοστασιακών μονάδων. Οι μεθοδεύσεις της δε αυτές απορρέουν από την ελευθερία της ασυδοσίας, που έχει παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο η αντιλαϊκή - αντεργατική κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος κάθε εργασιακού, οικονομικού, κοινωνικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και κατάκτησης των εργαζομένων, για να μειωθεί το λεγόμενο λειτουργικό κόστος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ, οι μεθοδεύσεις αυτές επιχειρούνται στο Ν. Εύβοιας, που, όπως είναι γνωστό, είναι ένας νομός, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Το σύνολο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ, σε Γενική Συνέλευση, ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συμφερόντων των 650 εργαζομένων, καθώς και την υλοποίηση των επί μέρους δεσμεύσεων της Διοίκησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, λοιπόν, οι κ.κ. υπουργοί:

  • Εάν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στην κατεύθυνση της άμεσης επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής III.
  • Εάν θα πάρουν μέτρα, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων.
  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση, να επανεξετάσει το αίτημα για ενιαίο δημόσιο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας».
Εσωσαν τις αποταμιεύσεις

Η Γενική Τράπεζα αντέδρασε αμέσως στις εκκλίσεις της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες να ρίξουν στην αγορά καταθετικά προϊόντα με υψηλότερα επιτόκια, ώστε να μη ροκανίζονται οι λαϊκές καταθέσεις από τον πληθωρισμό. Η υπό δημόσιο έλεγχο λοιπόν Γενική ανακοίνωσε «νέο καταθετικό - επενδυτικό προϊόν, με ελκυστικές εγγυημένες αποδόσεις» που, αν καταλάβαμε καλά είναι μεταξύ 3 και 3,1%, αισθητά πάνω από τα επιτόκια ταμιευτηρίου.

Α, και μια λεπτομέρεια: Το νέο προϊόν ισχύει για ποσά πάνω από 32 εκατομμύρια δραχμές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ