Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ΑΓΕΤ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση για τις αυθαιρεσίες της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας της ΑΓΕΤ Ηρακλής κάνουν με κατάθεση Eρώτησης στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος. Στο κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας & Οικονομικών, αναφέρεται:

«Οπως είναι γνωστό, σε διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου ΑΓΕΤ Ηρακλής III, στην Εύβοια, προχώρησε, από την προηγούμενη βδομάδα, η Διοίκησή του, προφανώς με εντολή της πολυεθνικής εταιρίας «LAFARGE», που είναι η ιδιοκτήτρια. Σαν πρόσχημα δε, για τη διακοπή, χρησιμοποιήθηκε η ασφάλεια του προσωπικού και των μηχανημάτων, από την εφαρμογή κάποιων μέτρων, που αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου, προκειμένου να πιέσει τη Διοίκηση του εργοστασίου, να ανακαλέσει την απόλυση του προσωπάρχη, να προχωρήσει στις συμφωνημένες προσλήψεις προσωπικού, να προχωρήσει στις αντιρρυπαντικές επενδύσεις και να ανασταλεί η καταγγελία της σύμβασης δύο ιδιοκτητών - οδηγών ειδικών φορτηγών, που μεταφέρουν το μπετόν.

Ομως, μέχρι σήμερα, δεν έχει εξηγήσει η εργοδοσία, γιατί, αφού υποτίθεται ότι δε λειτουργεί το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, σε όλες τις βάρδιες και οι ιδιοκτήτες των σιλοφόρων συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, για να ανασταλεί η καταγγελία της σύμβασης των δύο συναδέλφων τους.

Επίσης, στάση παρατηρητή των εξελίξεων κρατά η κυβέρνηση, που, αν και από την προηγούμενη βδομάδα δε λειτουργεί το εργοστάσιο, ουδεμία παρέμβαση έχει κάνει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ την ίδια στάση κρατά και η Εθνική Τράπεζα, που είναι μέτοχος.

Από τα παραπάνω, εκτιμάται, ότι η πολυεθνική προχωρά σε μεθοδεύσεις, για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ομίλου «ΑΓΕΤ Ηρακλής», με κλείσιμο ακόμα και εργοστασιακών μονάδων. Οι μεθοδεύσεις της δε αυτές απορρέουν από την ελευθερία της ασυδοσίας, που έχει παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο η αντιλαϊκή - αντεργατική κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος κάθε εργασιακού, οικονομικού, κοινωνικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και κατάκτησης των εργαζομένων, για να μειωθεί το λεγόμενο λειτουργικό κόστος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ, οι μεθοδεύσεις αυτές επιχειρούνται στο Ν. Εύβοιας, που, όπως είναι γνωστό, είναι ένας νομός, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Το σύνολο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ, σε Γενική Συνέλευση, ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συμφερόντων των 650 εργαζομένων, καθώς και την υλοποίηση των επί μέρους δεσμεύσεων της Διοίκησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, λοιπόν, οι κ.κ. υπουργοί:

  • Εάν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στην κατεύθυνση της άμεσης επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής III.
  • Εάν θα πάρουν μέτρα, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων.
  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση, να επανεξετάσει το αίτημα για ενιαίο δημόσιο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ