Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Επιμένουν αγωνιστικά οι αγρότες

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες της Μυτιλήνης συμμετείχαν δυναμικά στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να οδηγείται η ύπαιθρος στο μαρασμό και οι ίδιοι στην οικονομική ανέχεια.

Το τσουχτερό κρύο «μετέφερε» τη συγκέντρωση από την πλατεία Σαπφούς στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, που αποδείχτηκε μικρή για να «χωρέσει» τους αγρότες και την αγανάκτησή τους. Αγανάκτηση που εξέφρασαν όταν επιχείρησε να ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, κ. Γιατζιτζόγλου, τον οποίο οι αγρότες έχουν γνωρίσει από τα «έργα» του και δεν είχαν ανάγκη από λόγια.

Στις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί και γενικότερα η αγροτιά της χώρας, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης. Οπως τόνισε, οι τιμές στο λάδι βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και ζήτησε, στο σημείο αυτό, να επαναλειτουργήσει η παρέμβαση στο προϊόν, που καταργήθηκε με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Ελαιολάδου. Ακολούθως, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέδειξε τις ευθύνες ΕΕ και κυβέρνησης που κατήργησαν τη διάκριση μικρών και μεγάλων παραγωγών, ενώ, επιπρόσθετα, αποποινικοποίησαν τη νοθεία λαδιού - την ανάμειξη δηλαδή ελαιολάδου με σπορέλαιου. Ο Στ. Σκοπελίτης προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ, τον επόμενο χρόνο, θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε ο απερχόμενος δήμαρχος Μυτιλήνης, Ν. Γιακαλής, ο οποίος σημείωσε ότι ο αγώνας τους αφορά όλο το νησί, αφού όλες οι παραγωγικές τάξεις εξαρτώνται από το λάδι.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε, τέλος, ο Π. Βογιατζής, δήμαρχος Γέρας και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Ακολούθως, οι αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο υπουργείο Αιγαίου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους με νέο συλλαλητήριο, τον Γενάρη. Οι αγρότες σημειώνουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμα τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δηλαδή τη μείωση των τιμών στο λάδι, την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων. Ανάμεσα στα άλλα ζητούν: Να ληφθούν μέτρα για την καταλήστευση του εισοδήματός τους. Να παραμείνει η ΑΤΕ στο Δημόσιο. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων τους. Να καταργηθούν τα πλαφόν στην ελαιοπαραγωγή και την κτηνοτροφία. Να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι, για να επιδιορθώσουν το κατεστραμμένο αγροτικό οδικό δίκτυο. Να καταβληθούν όλες οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις στους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ