Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Ανακάτεψαν» 1.100.000 τόνους

Η κυβέρνηση αποφάσισε, χτες, πως σε 12 νομούς της χώρας τα χωράφια έβγαλαν τελικά από 7 έως 20 κιλά παραπάνω, από αυτό που είπε στο τέλος Νοέμβρη!

Κάτι κιλά επιλέξιμο βαμβάκι παραπάνω, έδωσε χτες στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αν. Στερεάς, η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια εμφανή προσπάθεια εμπαιγμού και δημιουργίας κλίματος αποπροσανατολισμού και μακάριας αναμονής. Οι «μάγειροι» του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακάτεψαν το προαποφασισμένο όριο παραγωγής βαμβακιού των 1.100.000 τόνων, χωρίς να το ανεβάσουν ούτε γραμμάριο. Κι ανέβασαν το τελευταίο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης των 305 κιλών από 7 έως 20 κιλά ανά στρέμμα σε κάποιους νομούς της χώρας και σε βάρος των υπολοίπων νομών, που ανάμεσα στα άλλα τούς έτυχε να έχουν και ζημιές από την κακοκαιρία.

Πιο συγκεκριμένα, με χτεσινή εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιήθηκε πως οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να παραδίδουν επιλέξιμο βαμβάκι: Στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Σερρών, Πιερίας και Εύβοιας, μέχρι 312 κιλά το στρέμμα. Στους νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας μέχρι 320 κιλά το στρέμμα. Στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας μέχρι 325 κιλά το στρέμμα. Οι παραδόσεις αυτές θα γίνονται μέχρι τέλος του μήνα, οπότε λήγει η εκκοκκιστική περίοδος, ενώ οι παραγωγοί που θα συμπληρώνουν το νέο όριο που τους τέθηκε θα υποχρεώνονται να παραδίδουν την καρτέλα τους. Δηλαδή, θα στερούνται το δικαίωμα να παραδώσουν το επιπλέον βαμβάκι, που παρήγαγαν.

Το μείζον θέμα, βέβαια, είναι τι θα γίνει με όλους τους βαμβακοπαραγωγούς όλων των περιοχών της χώρας που θα βρεθούν με μη επιλέξιμο βαμβάκι στα χέρια τους. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, επίσης, είναι τι θα γίνει και φέτος με το εισόδημα όλων των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας των επιπτώσεων του καταστροφικού κανονισμού, που η κυβέρνηση επιχειρεί, με κάθε μέσο να «καμουφλάρει». Πιστεύουν οι βαμβακοπαραγωγοί ότι μετά και τα χτεσινά τερτίπια της κυβέρνηση θα βελτιωθεί φέτος το εισόδημά τους; Και πιστεύουν, επίσης πως αν αφαιρεθούν κιλά επιλέξιμου βαμβακιού από περιοχές που έπαθαν ζημιά, όπως για παράδειγμα η Αν. Μακεδονία και Θράκη, θα έχουν σημαντικό όφελος;

Η ξετσίπωτη κοροϊδία της κυβέρνησης είναι πως στο όνομα της «δικαιοσύνης» επιχειρείται να δημιουργηθεί η ύπουλη εντύπωση ότι δίνονται κάποια κιλά παραπάνω στις περιοχές που έχουν καλύτερες παραγωγές. Παράλληλα, επιχειρείται να περάσει στους βαμβακοπαραγωγούς η σκέψη, «ο σώζων εαυτό σωθήτω», «κι άσε τους άλλους να κουρεύονται», αλλά η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική κουρεύει το εισόδημα όλων των βαμβακοπαραγωγών. Θα επιτρέψουν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας να περάσει έτσι η κυβερνητική πολιτική του: «δώσε μερικά ψίχουλα και κορόιδευε» και «διαίρει και βασίλευε»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ