ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Πολύτιμη αρχιτεκτονική κληρονομιά

Ενας ολόκληρος κλάδος της αρχιτεκτονικής ασχολείται με τα βιομηχανικά κτίρια ως τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής ενός τόπου μέσα από την παράλληλη έρευνα για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες κατασκευάστηκαν.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η συρρίκνωση της βιομηχανίας είναι διακριτό στοιχείο της οικονομίας της, με δραματικές συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης, ο παραπάνω αρχιτεκτονικός κλάδος έρχεται να διασώσει τα κτίρια αυτά με τον ίδιο τρόπο που ένας αρχαιολόγος αναδεικνύει ένα αρχαίο εργαστήριο, το οποίο έχει χάσει βέβαια προ πολλού τη χρηστική του διάσταση.

Από κει και πέρα είναι θέμα των ιστορικών να αναδείξουν το τι «κρύβουν» οι μισοκατεστραμμένες τσιμινιέρες και τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα. Δηλαδή, την πραγματική ιστορία του τόπου, όπως «γράφτηκε», από το λαό του. Ενα κτίριο λοιπόν που κατασκευάστηκε πριν πολλές δεκαετίες για να στεγάσει ένα εργοστάσιο, υπακούοντας - άρα - σε όλες τις αρχιτεκτονικές συμβάσεις που απαιτεί η χρήση του (έστω κι αν αποτυπώνεται σε αυτό, αντικειμενικά ίσως, η αρχιτεκτονική τεχνοτροπία της συγκεκριμένης εποχής) τοποθετείται σήμερα στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται η έκδοση του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ, με τίτλο, «Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας - Επισκόπηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας». Συγγραφείς του είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ελένη Μαϊστρου, η οποία είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, Ο. Βογιατζόγλου, Ε. Καραθανάση, Μ. Καλιοτζίδου, οι οποίοι αποτελούν την κύρια ομάδα της έρευνας. Η έκδοση περιλαμβάνει ένα τμήμα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από ερευνητικό πρόγραμμα του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων (1993-1995), με τίτλο, «αναγνώριση βιομηχανικής κληρονομιάς στη Νέα Ιωνία και προτάσεις διατήρησης και αξιοποίησης».

Τελικός στόχος αυτής της έρευνας είναι η διατύπωση προτάσεων, έτσι ώστε τα κτίρια αυτά να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν «με παράλληλη διατήρηση του ενεργού τους ρόλου στην οικονομική ζωή της περιοχής και επιτυχή τους ενσωμάτωση στο άμεσο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον». Η ένσταση τίθεται μόνο σε ό,τι αφορά τον οικονομικό προσανατολισμό της αξιοποίησης, από τη στιγμή που οι γειτονιές της Ν. Ιωνίας δεν έχουν ανάγκη από εμπορικά κέντρα και γραφεία, αλλά από χώρους πολιτισμού και πράσινου.

Αν και ολιγοσέλιδη, η έκδοση συμπυκνώνει ολόκληρη τη βιομηχανική ιστορία του προσφυγικού αυτού οικισμού. Η βιομηχανική ιστορία της Ν. Ιωνίας ξεκινά το 1923, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει στην περιοχή 650 οικογένειες ταπητουργών προσφύγων που προέρχονταν από τη Σπάρτη Πισιδίας. Πολύ σύντομα, η Ν. Ιωνία θα αναδεικνυόταν σε σημαντικότατο κέντρο ταπητουργίας και κλωστοϋφαντουργίας. Αρχιτεκτονικά σπαράγματα αυτής της βιομηχανικής ακμής σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες συγκεντρώσεις τα δύο βιομηχανικά συγκροτήματα του Περισσού και της Ελευθερούπολης. Οπως διαπιστώνεται και στην εισαγωγή της έκδοσης, αυτά τα συγκροτήματα, «μέσα από την εξέλιξη των παραγωγικών σχέσεων και των αντιθέσεων εργαζομένων και επιχειρηματιών, σφραγίστηκαν από το μόχθο του προσφυγικού πληθυσμού και από πολύχρονους εργατικούς αγώνες και καθόρισαν την κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της πόλης».

Ο τόμος περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία των δύο συγκροτημάτων, την αρχιτεκτονική τους ταυτότητα και άλλα στοιχεία, τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

  • Το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα της ΕΤΒΑ εξέδωσε και το βιβλίο «Οι αγροτικές κατοικίες στην Εξωμεριά της Τήνου» της Μάχης Καραλή, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχ., αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση μεγάλου σχήματος που εξετάζει τις πολυάριθμες και διάσπαρτες στα βουνά αγροτικές κατοικίες του νησιού.
Εικαστικά κάλαντα

Εργο του Αλ. Φασιανού
Εργο του Αλ. Φασιανού
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστικά κάλαντα» φιλοξενείται (έως 11/1) στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Εκτίθενται έργα ζωγραφικής των: Δ. Ανδρεαδάκη, Γ. Βαρλάμου, Θ. Γκριτζάπη, Κ. Κερεστετζή, Μ. Μαδένη, Χρ. Μαρκίδη, Κ. Μαρούδα, Φ. Μιχαηλίδη, Φ. Νίκου, Χρ. Παλαντζά, Αχιλ. Ραζή, Θ. Σοφιανόπουλου, Μ. Σπηλιόπουλου, Αλ. Φασιανού. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής μεσαίων και μικρών διαστάσεων, που θα ευχαριστήσουν τους φιλότεχνους.

Την καθιερωμένη γιορτινή της έκθεση, διοργανώνει και φέτος η γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Εως τις 31 Δεκέμβρη εκτίθενται κυρίως έργα ζωγραφικής και μερικά γλυπτά, ενώ παράλληλα, λειτουργεί η μόνιμη έκθεση της γκαλερί με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και κεραμικής. Στη γιορταστική αυτή εκδήλωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Γέρος, Γεωργάς, Γκαλτέμης, Γράββαλος, Ζουμπουλάκης, Καραβούζης, Μαλάμος, Σόρογκας, Τέτσης κ.ά. Ακόμη, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τα εικαστικά δρώμενα, εκθέτει έργα του ο Παύλος Μοσχίδης. Τέλος, παρουσιάζονται έργα ζωγράφων που δε ζουν πια, όπως των: Βακιρτζή, Αραβαντινού, Βενετούλια, Πρέκα και Σπυρόπουλου.

Μέχρι τις 15/1 διαρκεί η έκθεση «Γιορτές 2002» που διοργανώνει η αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά και χαρακτικά από τη γενιά του '30 μέχρι σήμερα. Εργα γνωστών δημιουργών, όπως των: Βασιλείου, Γκίκα, Γαλάνη, Μόραλη, Τσαρούχη, Τέτση, Ακριθάκη, Εγγονόπουλου, Σπεράντζα, Κυριτζόπουλου, Χαδούλη, Χάρου κ.ά. Παράλληλα, φιλοξενείται έκθεση κοσμήματος της Π. Λορεντζάτου, Γ. Μάλλιου και Λ. Φραγκάκη.

Εργα τέχνης μικρών διαστάσεων περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται (έως 11/1) στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα/ TinT» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δημιουργίες των: Μ. Αρφαρά, Κ. Ασαργιωτάκη, Α. Βούσουρα, Μ. Γιαννακάκη, Τ. Μαντζαβίνου, Ε. Σακαγιάν, Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά.

Γιορτινές προσκλήσεις

Η Θεοδοσία Στίγκα
Η Θεοδοσία Στίγκα
«Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας» και οι Δήμοι Αθηναίων και Αμαρουσίου οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις. Ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, ξυλοπόδαροι, συναυλίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος στις 25 του Δεκέμβρη μπορείτε να δείτε: «Νεφέλες, Πλούτος, Ειρήνη»: Η αριστοφανική τριλογία σε μία θεατρική παιδική παράσταση (11πμ). Καραμελοπαρέα: Ενα καλωσόρισμα από τον Αϊ Βασίλη και ένα γιορταστικό παιδικό χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα (12μμ). Παιδικό γιορταστικό μουσικό πρόγραμμα (2μμ). Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο από τους: Γ. Βεντουζά, την Ονειρική Κομπανία κ.ά., (4.30μμ). Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων (6μμ). Λατινοαμερικάνικη συναυλία με το συγκρότημα Inca (7.30μμ). Χριστούγεννα με τους Idols: Συμμετέχουν οι: Β. Κωνσταντινίδης, Ε. Πρεβενά, Π. Δέρβος, Α. Κωνσταντινίδης κ.ά. (9μμ). Στις 26 του Δεκέμβρη: Το Χριστουγεννιάτικο Πανηγύρι των Κλόουν (11.30πμ). Κάλαντα και τραγούδια απ' όλο τον κόσμο (1.30μμ). Δρώμενα του Δωδεκαήμερου: Αναβίωση εθίμων από περιοχές της πατρίδας μας μέσα από τα βάθη των αιώνων. Παρουσιάζονται από το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» (5μμ). Συναυλία Ελληνικής Μουσικής από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων. Τραγουδούν οι: Θεοδοσία Στίγκα, Νάντια Καραγιάννη, Κώστας Μάντζιος, Νίκος Καραγιάννης. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Χρήστου Χαλκιά (6.30μμ). Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου, «Ο Πάνας» (8μμ).

Από τις γιορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου σημειώνουμε: Η Φιλαρμονική του Ωδείου του Πνευματικού Κέντρου παίζει γιορταστικές μελωδίες στους πεζοδρόμους του Εμπορικού Κέντρου (22/12, 31/12). Στις 28/12 οι «Αϊ Βασίληδες» τραγουδούν στο κέντρο της πόλης.

Ο Κώστας Μάντζιος
Ο Κώστας Μάντζιος
Εκθεση φωτογραφιών

Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στο φουαγιέ του θεάτρου «Κοτοπούλη» μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών, από παραστάσεις 32 ευρωπαϊκών θεάτρων που αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης (European Theatre Convention), ενός πανευρωπαϊκού δικτύου σημαντικών θεάτρων, στο οποίο το Εθνικό Θέατρο είναι μέλος από τον Ιούνιο του 2002.

Η έκθεση αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλιάς των θεάτρων - μελών και έχει ως στόχο να φωτίσει την ποικιλία του ρεπερτορίου τους. Η έκθεση έχει ταξιδέψει από το 1996 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, η Λιουμπλιάνα, το Αμστερνταμ, το Οσλο, το Γκρατς, το Σεντ - Ετιέν, η Βόννη, το Ανόβερο, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μπολόνια, το Τορίνο, το Ελσίνκι, το Τάμπερε, η Θεσσαλονίκη, το Λουξεμβούργο, η Στοκχόλμη, η Νις και η Μπρατισλάβα. Η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση ιδρύθηκε το 1988 και περιλαμβάνει 35 κρατικά Θέατρα από 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Εγκαινιάστηκε (15/12) η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου, η οποία στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στον οικισμό της Παροικιάς. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 6.000 βιβλία και πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διάθεση των αναγνωστών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του διαδικτύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ