ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πυρετός προετοιμασιών και αντιδράσεων

Βρετανικές ειδικές δυνάμεις σε ασκήσεις προετοιμασίας για πόλεμο στον Κόλπο

Associated Press

Βρετανικές ειδικές δυνάμεις σε ασκήσεις προετοιμασίας για πόλεμο στον Κόλπο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιταχύνονται οι πολεμικές αμερικανο-βρετανικές προετοιμασίες στον Κόλπο, αλλά και οι πιέσεις προς τους εκεί συμμάχους, όπως η Αγκυρα που επιμένει να κρατά σιβυλλική στάση. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνέχισαν τους ελέγχους τους απρόσκοπτα, παρά τις λεκτικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η ιρακινή ηγεσία. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ μετέβησαν αμερικανικές φιλειρηνικές οργανώσεις, ενώ καθ' οδόν για τη Βαγδάτη βρίσκονται χιλιάδες φιλειρηνιστές από χώρες της Δύσης και τον αραβικό κόσμο προκειμένου να λάβουν μέρος σε «ανθρώπινες αλυσίδες».

Νέα επιδρομή πραγματοποίησαν αμερικανο-βρετανικά μαχητικά στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», υποστηρίζοντας ότι «έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας». Οι ιρακινές αρχές μιλούν για 2 νεκρούς πολίτες και 13 τραυματίες από τη νέα επιδρομή, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Την ίδια στιγμή, από τα νοσοκομεία της Βαγδάτης άρχισαν την 6ήμερη περιοδεία τους στο Ιράκ τα μέλη της αμερικανικής φιλειρηνικής οργάνωσης «Ειρηνικό Αύριο», που αποτελείται από συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αφού επισκέφθηκαν και το καταφύγιο που βομβαρδίστηκε το 1991, οδηγώντας στο θάνατο 400 αμάχους, δήλωναν ότι «ο πόνος είναι παγκόσμιος και μας ενώνει. Οι Αμερικανοί δε συνειδητοποιούν πόσο κοντά είμαστε με τους Ιρακινούς και θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος». Εθελοντές από δυτικές χώρες προετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Λονδίνο, στα μέσα Γενάρη, και μετά από στάσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταλήξουν στη Βαγδάτη για να χρησιμεύσουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» σε πολιτικές εγκαταστάσεις. Ο επικεφαλής μίας από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ο Κεν Νίκολς, πρώην πεζοναύτης που υπηρέτησε στον πόλεμο του Κόλπου, δήλωνε ότι «θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί αυτός ο τρελός πόλεμος».

«Είμαστε έτοιμοι...», ανακοίνωσε προχτές σε ομιλία του ο Τζ. Μπους

Associated Press

«Είμαστε έτοιμοι...», ανακοίνωσε προχτές σε ομιλία του ο Τζ. Μπους
Για διπλωματική επίλυση της κρίσης έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ελληνα ΥΠΕΞ για πραγματοποίηση περιοδείας σε αραβικές χώρες, τόνισε ότι η «Ευρώπη είναι στην καλύτερη δυνατή θέση, θεσμικά, φιλοσοφικά και πολιτικά, για να οδηγήσει την περιοχή στην ειρήνη. Μια αμερικανική αυτοκρατορία στην περιοχή δεν πρόκειται να τη φέρει».

Πιέσεις στην Αγκυρα, διχασμός στο Λονδίνο

Ως πλέον πιθανή εκτίμησε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, μόλις μία ημέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Αμυνας για ανάκληση 1.500 εφέδρων και για ενίσχυση των βρετανικών ναυτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλάμβανε στο Κοινοβούλιο ότι επιθυμεί τον ειρηνικό αφοπλισμό του Σαντάμ και ότι μόνο αν υπάρξει ξεκάθαρη ιρακινή παραβίαση, οι βρετανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε μια επιχείρηση, έντονη ήταν η αίσθηση που αποτυπώθηκε και στα σχόλια πολλών αναλυτών, ότι ο διχασμός της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι επισήμως ομολογείται.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογό του, Βετζντί Γκιουνούλ, για να συζητήσουν «τις παρούσες δυσκολίες». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου δε δόθηκαν διευκρινίσεις, ενώ σχόλια προκάλεσε η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, όταν ο Τζεφ Χουν εξήρε «την καλή βρετανο-τουρκική συνεργασία». Ο Γκιουνούλ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το σχόλιο αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τασσόταν κατά της ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε την είδηση που μετέδωσε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της, τα αμερικανικά κατασκοπευτικά «U 2». Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι για την Αγκυρα η εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης είναι βέβαιη, ενώ για πολλούς η προγραμματισμένη για την Κυριακή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη είναι προσπάθεια συνεννόησης των δύο χωρών για συντονισμό, σε μια μετα-Σαντάμ εποχή, έτσι ώστε να αποτραπεί η ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Επιταχύνουν οι ΗΠΑ, προετοιμάζεται ο ΟΗΕ

Αξιωματούχους ειδικούς στο σχεδιασμό μαχών καθώς και μάχιμες μονάδες αποστέλλουν στο Κατάρ, που θα χρησιμοποιηθεί ως αρχηγείο, οι ΗΠΑ. Επίσης, στον Κόλπο μεταφέρεται κινητό στρατιωτικό εργαστήριο ανίχνευσης βιολογικών όπλων. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επαναλάμβανε ότι επιθυμεί τον αφοπλισμό και την απομάκρυνση του Σαντάμ και ότι το Ιράκ δε δείχνει δείγματα συμμόρφωσης, αλλά συμπλήρωσε ότι ο «πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Για προειλημμένη απόφαση «καταστροφής του ισχυρότερου κράτους στην περιοχή» έκανε λόγο ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, που κατηγόρησε τους επιθεωρητές για κατασκοπία. Εντούτοις, οι επιθεωρητές διαβεβαίωναν ότι οι ιρακινές αρχές συνεργάζονται άψογα και συνέχισαν απρόσκοπτα τους ελέγχους. Σήμερα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, θα προχωρήσουν σε μια δεύτερη αναλυτικότερη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου, αλλά και για την πορεία των επιθεωρήσεων.

Παρά ταύτα, ο ΟΗΕ προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια «καταστροφική πολεμική σύρραξη». Σύμφωνα με μυστικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (πολέμιου των κυρώσεων), ο ΟΗΕ προβλέπει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο απώλειες σε «μια πρώτη φάση πολέμου», εκ των οποίων μόνο οι 100.000 θα είναι στο πεδίο των μαχών. Προετοιμάζεται για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, με τις 100.000 να χρήζουν άμεσης βοήθειας από τον Οργανισμό, και για 2.000.000 εσωτερικούς μετανάστες. Εκτιμά ότι η ζωή 10 εκατομμυρίων Ιρακινών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τη δυνατότητα παρέμβασης του ΟΗΕ και προειδοποιεί ότι ο ιρακινός πληθυσμός είναι εξαιρετικά ευάλωτος, αφού, λόγω των κυρώσεων, εξαρτά την επιβίωσή του από τα δελτία του ιρακινού καθεστώτος και τις οργανώσεις αρωγής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζεται από Ευρωπαίους και σκάνδαλα ο Σαρόν

Σοβαρό επεισόδιο με έναν νεκρό στη μεθόριο ανάμεσα σε Ισραήλ - Συρία στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να άρει την απαγόρευση μετακίνησης που επέβαλλε ακόμη και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του Λονδίνου για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, σοβαρό επεισόδιο σημειωνόταν στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Σύριους αστυνομικούς.

«Να άρει άμεσα» την απαγόρευση μετακίνησης των Παλαιστινίων αξιωματούχων, καθώς «δε συμβάλλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της βίας, αλλά αντίθετα ενισχύει το μίσος και τις ακρότητες», κάλεσε η ελληνική ευρωπαϊκή προεδρία την ισραηλινή κυβέρνηση. Ανάλογο αίτημα επρόκειτο να υποβάλλει στην ισραηλινή ηγεσία και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που συναντήθηκε, χθες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, από τον οποίο ζήτησε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Σχετικό περιεχόμενο αναμενόταν να έχει και η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον Ισραηλινό ομόλογό του, που πιθανότατα θα παραδινόταν στον Σαρόν, αργά χθες.

Το θέμα δίχασε, χτες, και τον ισραηλινό Τύπο. Ορισμένες εφημερίδες, όπως η Χάτζφορ, υπεράσπισαν την απαγόρευση και κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση για «υποκρισία» και για «μήνυμα υποστήριξης προς τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντίθετα, άλλες εφημερίδες, όπως η Χααρέτζ και η Μααρίβ, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Σαρόν και ζητούν «να επικρατήσει επιτέλους στοιχειώδης λογική».

Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο θέμα, ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στο κέντρο ενός κυκεώνα σκανδάλων παράνομου χρηματισμού που συγκλονίζει το Λικούντ και πλέον, σύμφωνα με τη «Χααρέτζ», άγγιξε και τον ίδιο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «άθλια πολιτική συκοφαντία» αν και η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνες και στη Νότια Αφρική, όπου κατοικεί ο φερόμενος ως παράνομος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας το 1999 του Σαρόν. Προς το παρόν, το σκάνδαλο φαίνεται να επηρεάζει τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, που μοιάζουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Σαρόν, μεταφέροντάς τη σε άλλα ακροδεξιά ή και κεντρώα κόμματα, όχι όμως στους Εργατικούς.

Σοβαρό επεισόδιο

Ενας Σύρος έπεσε νεκρός μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη μεθοριακή γραμμή ανάμεσα στον ισραηλινό και στο συριακό τομέα, στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ο νεκρός, μαζί με δύο άλλα άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν, προσπάθησαν να εισέλθουν στην ισραηλινή πλευρά ανοίγοντας πυρ, ενώ φορούσαν στολές του συριακού στρατού.

Αντίθετα, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για 2 απλούς αστυνομικούς και έναν πολίτη που προσπάθησαν να πάρουν νερό από ποτάμι που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη. «Οι συριακές αρχές εξετάζουν το περιστατικό και θα δώσουν κατάλληλη απάντηση» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ανταλλαγής πυρών στη συγκεκριμένη μεθόριο τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησε πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι πιο τεταμένη από ό,τι φαίνεται.

ΙΤΑΛΙΑ
Η αλήθεια για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα της Γένοβας

ΓΕΝΟΒΑ.--

Στις 21 Ιούλη του 2001, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του «G-8» στη Γένοβα, ειδικές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας εισέβαλλαν στο χώρο στέγασης των διοργανωτών των εκδηλώσεων κατά του «G-8», στο σχολείο Ντιάζ. Την έφοδο ακολούθησε μια πρωτοφανής επίδειξη αστυνομικής βίας κατά των συγκεντρωμένων, στην οποία 72 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Τότε οι αστυνομικές αρχές είχαν υποστηρίξει ότι η επίθεσή τους ήταν προϊόν της προκλητικότητας και της βίας των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικά είχαν δηλώσει ότι οι συγκεντρωμένοι στο σχολείο, τους είχαν πετάξει πέτρες. Τώρα, 18 μήνες μετά τη βάναυση κακοποίηση των διαδηλωτών, 93 από τους οποίους συνελήφθησαν, αποδεικνύεται (επιτέλους και επίσημα) ότι όλοι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών ήταν ψευδείς και οι αποδείξεις τους κατασκευασμένες.

Αναλυτικά, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της ανακριτικής έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι δημόσιοι εισαγγελείς της Γένοβας σχετικά με την υπόθεση και από ό,τι φαίνεται (που αναφέρουν η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» και το περιοδικό «Ιλ Μανιφέστο») από καμία κατάθεση δεν προκύπτει ότι οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Χαρακτηριστικά ο Μασιμιλιάνο Μπερναρντίνι, υψηλόβαθμο στέλεχος των αστυνομικών δυνάμεων που αρχικά είχε δηλώσει ότι ήταν παρών στο λιθοβολισμό, ανασκεύασε την κατάθεσή του και δήλωσε: «δεν ξέρω τι να πω, εγώ ανέφερα ό,τι μου είπαν να αναφέρω».

Επιπλέον είναι σαφές ότι δύο βόμβες μολότοφ, που σύμφωνα με τις αρχές είχαν βρεθεί στο σχολείο, μεταφέρθηκαν στον τόπο του εγκλήματος από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Τις βόμβες έφερε μαζί του με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ο επίσης υψηλόβαθμος αξιωματικός Πιέτρο Τροϊάνι. Το γεγονός κατέθεσε πρώτος στην αστυνομία ο οδηγός του Τροϊάνι, Μικέλε Μπούργκιο, ενώ αργότερα και ο ίδιος ο Τροϊάνι παραδέχτηκε ότι αυτός έφερε τις βόμβες στο σχολείο πριν την επίθεση... Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τις βόμβες τις είχε συλλέξει η ιταλική αστυνομία νωρίτερα την ίδια ημέρα σε άλλο σημείο της Γένοβας (στην Κόρσα Ιτάλια). Πάντως, αναπάντητη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ο Τροϊάνι δεν έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο την ώρα της επίθεσης, αφού δεν ήταν μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε την έφοδο!

Τέλος, όπως παραδέχεται πλέον στην κατάθεση του ο αρχηγός των Κέντρου Επιχειρήσεων, Φράνκο Γκρατέρι, ο τραυματισμός του αστυνομικού Μάσιμο Νουκέρα με μαχαίρι ήταν προϊόν αυτοτραυματισμού, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η υπέρμετρη βαρβαρότητα της αστυνομίας!

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν την επίθεση αστυνομικός είχε δολοφονήσει στους δρόμους της Γένοβας το διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι. Τώρα πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον το αν και πότε οι υποκινητές των αιματηρών γεγονότων θα τιμωρηθούν.

Πάντως την ίδια ώρα στη δίκη του Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, Γερουσιαστή με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι (και πρώην επιχειρηματικού συνεργάτη του) που κατηγορείται για σχέσεις με τη Μαφία, ο Αντονίνο Τζιούφρε πρώην Νο 3 της «Κόζα Νόστρα» δήλωσε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε συχνά συναντήσεις με αρχι-μαφιόζους τόσο στη δεκαετία του '80 αλλά και μετά το 1993 - χρονιά που ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να στήσει το «Φόρτσα Ιτάλια»...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπό το φόβο μίας τρομοκρατικής επίθεσης..;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας μετά τον εντοπισμό της θανατηφόρας δηλητηριώδους ουσίας Ρισίν σε παράνομο εργαστήριο στην περιοχή του Λονδίνου.

Ηδη τα βρετανικά νοσοκομεία κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα δηλητηρίασης με Ρισίν, τα οποία, ωστόσο, μοιάζουν με τα συμπτώματα της κοινής γρίπης. Την ίδια στιγμή, η βρετανική αστυνομία εξακολουθεί να ανακρίνει τους έξι άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης του Ρισίν, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη σύλληψη και άλλων υπόπτων. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές εξακολουθούν να αγνοούν πού βρίσκεται η ποσότητα του δηλητηρίου που παρασκευάστηκε στο παράνομο εργαστήριο του λονδρέζικου Γουντ Γκριν, όπου εντοπίστηκαν ίχνη της ουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ρισίν συνδέθηκε με την «Αλ Κάιντα», όταν οδηγίες για την παρασκευή του ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2001 σε κτίριο, που χρησιμοποιούσε η οργάνωση στο Αφγανιστάν.

ΗΠΑ
Νέοι στόχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αραγε, πρόκειται για το συγκεκριμένο καθορισμό των επόμενων στόχων της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» των Ηνωμένων Πολιτειών η νέα έκθεση της CIA για τις χώρες που προσπαθούν να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής;

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η Λιβύη, η Συρία και ίσως το Σουδάν, προσπαθούν να αποκτήσουν ή ήδη έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής. Η κατονομασία χωρών, δεν είναι κάτι καινοφανές, αφού πολλαπλώς μετά την 11η Σεπτέμβρη οι προαναφερόμενες χώρες έχουν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές περιφερειακά στον κύριο «άξονα του κακού», αλλά οι εκτιμήσεις αυτές της CΙΑ κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά μόλις χτες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η «Αλ Κάιντα» «διαθέτει πρόγραμμα ερευνών για την κατασκευή προηγμένων βιολογικών όπλων, πολύ πιο σημαντικό από ό,τι έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα».

Η Λιβύη συνεχίζει να αναπτύσσει πυρηνική υποδομή, γράφει η CIA, ενώ «η Συρία προσπαθεί να αποκτήσει τεχνογνωσία και υλικά που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει πρόγραμμα χημικών όπλων». Αναφορικά με το Σουδάν, «έχει αναπτύξει τη δυνατότητα παραγωγής χημικών όπλων εδώ και αρκετά χρόνια και μπορεί να ενδιαφέρεται επίσης για το πρόγραμμα βιολογικών όπλων», αναφέρεται, τέλος, στην έκθεση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών συνετρίβη χθες λίγο πριν ολοκληρώσει την προσγείωσή του κατά την πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Ντιάρμπακιρ, σε περιοχή που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του τουρκικού στρατού.

Προσωπικό του στρατού έσπευσε την περιοχή της πτώσης για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων, καθώς και δεκάδες ασθενοφόρα, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, το Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «τουλάχιστον 5» επιζώντες και 72 θύματα.

Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα Τούρκοι αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας ανέφεραν πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 76 (ή 77) επιβάτες και πλήρωμα. Το αεροσκάφος της ΤΗΥ ήταν ένα RJ-100. Πιθανό αίτιο του δυστυχήματος κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ