Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζεται από Ευρωπαίους και σκάνδαλα ο Σαρόν

Σοβαρό επεισόδιο με έναν νεκρό στη μεθόριο ανάμεσα σε Ισραήλ - Συρία στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να άρει την απαγόρευση μετακίνησης που επέβαλλε ακόμη και στους Παλαιστινίους αξιωματούχους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του Λονδίνου για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, σοβαρό επεισόδιο σημειωνόταν στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Σύριους αστυνομικούς.

«Να άρει άμεσα» την απαγόρευση μετακίνησης των Παλαιστινίων αξιωματούχων, καθώς «δε συμβάλλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της βίας, αλλά αντίθετα ενισχύει το μίσος και τις ακρότητες», κάλεσε η ελληνική ευρωπαϊκή προεδρία την ισραηλινή κυβέρνηση. Ανάλογο αίτημα επρόκειτο να υποβάλλει στην ισραηλινή ηγεσία και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που συναντήθηκε, χθες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, από τον οποίο ζήτησε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Σχετικό περιεχόμενο αναμενόταν να έχει και η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον Ισραηλινό ομόλογό του, που πιθανότατα θα παραδινόταν στον Σαρόν, αργά χθες.

Το θέμα δίχασε, χτες, και τον ισραηλινό Τύπο. Ορισμένες εφημερίδες, όπως η Χάτζφορ, υπεράσπισαν την απαγόρευση και κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση για «υποκρισία» και για «μήνυμα υποστήριξης προς τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντίθετα, άλλες εφημερίδες, όπως η Χααρέτζ και η Μααρίβ, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Σαρόν και ζητούν «να επικρατήσει επιτέλους στοιχειώδης λογική».

Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο θέμα, ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στο κέντρο ενός κυκεώνα σκανδάλων παράνομου χρηματισμού που συγκλονίζει το Λικούντ και πλέον, σύμφωνα με τη «Χααρέτζ», άγγιξε και τον ίδιο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «άθλια πολιτική συκοφαντία» αν και η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνες και στη Νότια Αφρική, όπου κατοικεί ο φερόμενος ως παράνομος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας το 1999 του Σαρόν. Προς το παρόν, το σκάνδαλο φαίνεται να επηρεάζει τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, που μοιάζουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Σαρόν, μεταφέροντάς τη σε άλλα ακροδεξιά ή και κεντρώα κόμματα, όχι όμως στους Εργατικούς.

Σοβαρό επεισόδιο

Ενας Σύρος έπεσε νεκρός μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη μεθοριακή γραμμή ανάμεσα στον ισραηλινό και στο συριακό τομέα, στα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ο νεκρός, μαζί με δύο άλλα άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν, προσπάθησαν να εισέλθουν στην ισραηλινή πλευρά ανοίγοντας πυρ, ενώ φορούσαν στολές του συριακού στρατού.

Αντίθετα, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για 2 απλούς αστυνομικούς και έναν πολίτη που προσπάθησαν να πάρουν νερό από ποτάμι που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη. «Οι συριακές αρχές εξετάζουν το περιστατικό και θα δώσουν κατάλληλη απάντηση» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ανταλλαγής πυρών στη συγκεκριμένη μεθόριο τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησε πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι πιο τεταμένη από ό,τι φαίνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα»(2018-07-24 00:00:00.0)
Κατάρριψη UAV από το Ισραήλ(2018-07-12 00:00:00.0)
Διάταγμα Ασαντ για αποτροπή απαγωγών(2013-04-03 00:00:00.0)
Ενταση στα συρο-λιβανικά σύνορα(2013-03-22 00:00:00.0)
Περαιτέρω κλιμάκωση συγκρούσεων(2012-11-07 00:00:00.0)
Προφανώς χωρίς Αραφάτ, αρχίζει η κρίσιμη Αραβική Σύνοδος Κορυφής(2002-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ