Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δε διαπραγματευόμαστε»!

Ο Ου. Τσάβες αποθεώνεται ενώ πηγαίνει να εγκαινιάσει ένα λαϊκό σχολείο στο Καράκας

Associated Press

Ο Ου. Τσάβες αποθεώνεται ενώ πηγαίνει να εγκαινιάσει ένα λαϊκό σχολείο στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Κανείς δε μας κάλεσε να λάβουμε μέρος σε αυτή τη διαμάχη. Δεν την επιθυμούσαμε. Εκείνοι ήθελαν την αντιπαράθεση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κατά συνέπεια θα τους απαντήσουμε με πόλεμο».

Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, απάντησε με τον τρόπο που αρμόζει καταλλήλως στις ενέργειες δολιοφθοράς, υπόσκαψης και ανατροπής της αντιπολίτευσης, που με σημαία την απεργία λοκ - άουτ προσπαθούν να στραγγαλίσουν οικονομικά τη Βενεζουέλα και να δημιουργήσουν την αναγκαία εικόνα - «χαοτικά ακυβέρνητη όπου πρέπει να επέμβουμε επειγόντως», όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και φυσικά οι εγχώριοι κύκλοι της ολιγαρχίας. Φυσικά, τα ΜΜΕ τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στον πλανήτη θα ανακυκλώσουν κατά το δοκούν τη δήλωση, διανθισμένη με διάφορα «ρεπορτάζ βίας της κυβέρνησης», ώστε να διατρανωθεί του λόγου το αληθές περί χάους. Στην πραγματικότητα, αν η Βενεζουέλα δρα και «βράζει» αυτόν τον καιρό, είναι γιατί ακούγεται ο λόγος των απλών ανθρώπων. Οι μέχρι πρότινος απόκληροι παίρνουν επιτέλους το λόγο, δηλώνοντας ευθαρσώς «δε διαπραγματευόμαστε», αλλά και παλεύοντας καθημερινά σε κάθε γειτονιά και τόπο δουλιάς να μην επιτευχθούν οι στόχοι της αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι το πραγματικό όπλο της κυβέρνησης του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας που «οπλίζει» και τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες να πράξει αυτό που η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί εδώ και καιρό. Να «ξεκαθαρίσει» επιτέλους το τοπίο από αυτούς που στοχεύουν στη «δολοφονία» της χώρας. Ετσι, ο Πρόεδρος Τσάβες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε σχολείο σε φτωχογειτονιά του Καράκας, όπου έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό, όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, απάντησε στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης προς τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους, ως μέσο πίεσης για την παραίτηση της κυβέρνησης, με «πόλεμο» και προειδοποίησε ότι «είναι αδίκημα να μην πληρώνεις φόρους, αφού από αυτούς χρηματοδοτούμε την παιδεία και την υγεία του έθνους. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μη χαθεί ούτε ένα σεντάβο».

«Πεδία μαχών»

Την ώρα που ο Πρόεδρος μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης, οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν διαδήλωση έξω από κυβερνητικά κτίρια, καίγοντας μάλιστα τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, κηρύσσοντας «οικονομικό μποϊκοτάζ». Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη η μη πληρωμή φόρων, αφού για παράδειγμα στα καταστήματα δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής πληρωμής των έμμεσων φόρων.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση της αντιπολίτευσης, μετά την αποτυχία της τελικά να παραλύσει την εθνική πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, την PdVSA. Στο χορό της απεργίας λοκ -άουτ μπήκαν χτες και κάποιες τράπεζες. Ηδη η Fetrabanca ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Banesco del estado Merida κατήγγειλαν το μόντους οπεράντι της διοίκησης της τράπεζας, οι οποίοι απειλούν τους υπαλλήλους, υποχρεώνοντάς τους να συμμετάσχουν στην 48ωρη «απεργία». Μεγάλες «μάχες» διεξάγονται και στα Πανεπιστήμια της χώρας, με τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τα κρατήσει κλειστά. Μάλιστα, το μαοϊκό κόμμα Bandera Roja, πρωτοστατεί στις προσπάθειες απεργίας των καθηγητών και των φοιτητών. Ομως το φοιτητικό κίνημα αντιστέκεται.

Στο πλευρό τους, όπως και όλο του λαού στέκονται οι λαοί του πλανήτη, με πρώτους τους Λατινοαμερικανούς. Στο διογκούμενο κύμα αλληλεγγύης από χτες προστίθεται και η μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα, που προετοιμάζεται για τις 13 Γενάρη, στο Μπουένος Αϊρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής. Τη διαδήλωση «αλληλεγγύης προς την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και ενάντια στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της αντιπολίτευσης» τη διοργανώνουν λαϊκές και μαζικές οργανώσεις, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ