Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η αλήθεια για το ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα της Γένοβας

ΓΕΝΟΒΑ.--

Στις 21 Ιούλη του 2001, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του «G-8» στη Γένοβα, ειδικές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας εισέβαλλαν στο χώρο στέγασης των διοργανωτών των εκδηλώσεων κατά του «G-8», στο σχολείο Ντιάζ. Την έφοδο ακολούθησε μια πρωτοφανής επίδειξη αστυνομικής βίας κατά των συγκεντρωμένων, στην οποία 72 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Τότε οι αστυνομικές αρχές είχαν υποστηρίξει ότι η επίθεσή τους ήταν προϊόν της προκλητικότητας και της βίας των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικά είχαν δηλώσει ότι οι συγκεντρωμένοι στο σχολείο, τους είχαν πετάξει πέτρες. Τώρα, 18 μήνες μετά τη βάναυση κακοποίηση των διαδηλωτών, 93 από τους οποίους συνελήφθησαν, αποδεικνύεται (επιτέλους και επίσημα) ότι όλοι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών ήταν ψευδείς και οι αποδείξεις τους κατασκευασμένες.

Αναλυτικά, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της ανακριτικής έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι δημόσιοι εισαγγελείς της Γένοβας σχετικά με την υπόθεση και από ό,τι φαίνεται (που αναφέρουν η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» και το περιοδικό «Ιλ Μανιφέστο») από καμία κατάθεση δεν προκύπτει ότι οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Χαρακτηριστικά ο Μασιμιλιάνο Μπερναρντίνι, υψηλόβαθμο στέλεχος των αστυνομικών δυνάμεων που αρχικά είχε δηλώσει ότι ήταν παρών στο λιθοβολισμό, ανασκεύασε την κατάθεσή του και δήλωσε: «δεν ξέρω τι να πω, εγώ ανέφερα ό,τι μου είπαν να αναφέρω».

Επιπλέον είναι σαφές ότι δύο βόμβες μολότοφ, που σύμφωνα με τις αρχές είχαν βρεθεί στο σχολείο, μεταφέρθηκαν στον τόπο του εγκλήματος από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Τις βόμβες έφερε μαζί του με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ο επίσης υψηλόβαθμος αξιωματικός Πιέτρο Τροϊάνι. Το γεγονός κατέθεσε πρώτος στην αστυνομία ο οδηγός του Τροϊάνι, Μικέλε Μπούργκιο, ενώ αργότερα και ο ίδιος ο Τροϊάνι παραδέχτηκε ότι αυτός έφερε τις βόμβες στο σχολείο πριν την επίθεση... Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τις βόμβες τις είχε συλλέξει η ιταλική αστυνομία νωρίτερα την ίδια ημέρα σε άλλο σημείο της Γένοβας (στην Κόρσα Ιτάλια). Πάντως, αναπάντητη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ο Τροϊάνι δεν έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο την ώρα της επίθεσης, αφού δεν ήταν μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε την έφοδο!

Τέλος, όπως παραδέχεται πλέον στην κατάθεση του ο αρχηγός των Κέντρου Επιχειρήσεων, Φράνκο Γκρατέρι, ο τραυματισμός του αστυνομικού Μάσιμο Νουκέρα με μαχαίρι ήταν προϊόν αυτοτραυματισμού, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η υπέρμετρη βαρβαρότητα της αστυνομίας!

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν την επίθεση αστυνομικός είχε δολοφονήσει στους δρόμους της Γένοβας το διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι. Τώρα πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον το αν και πότε οι υποκινητές των αιματηρών γεγονότων θα τιμωρηθούν.

Πάντως την ίδια ώρα στη δίκη του Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, Γερουσιαστή με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι (και πρώην επιχειρηματικού συνεργάτη του) που κατηγορείται για σχέσεις με τη Μαφία, ο Αντονίνο Τζιούφρε πρώην Νο 3 της «Κόζα Νόστρα» δήλωσε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε συχνά συναντήσεις με αρχι-μαφιόζους τόσο στη δεκαετία του '80 αλλά και μετά το 1993 - χρονιά που ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να στήσει το «Φόρτσα Ιτάλια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ