Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση στα συρο-λιβανικά σύνορα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντείνεται η ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων πέραν των συριακών συνόρων, μετά από τις εξελίξεις στα λιβανο-συριακά σύνορα, αλλά και κοντά στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Χτες, ανακοινώθηκε ότι δυνάμεις του λιβανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα με τη Συρία όπου είχαν πέσει ρουκέτες και όλμοι από το συριακό έδαφος και σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένα λιβανικά ΜΜΕ έγιναν και συλλήψεις Σύρων ενόπλων, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός ή η ταυτότητά τους, ενώ φέρεται να παραδόθηκε από τις συριακές στις λιβανικές αρχές Λιβανέζος ένοπλος που μαχόταν με τους αντικαθεστωτικούς.

Επίσης, ενισχύθηκαν οι λιβανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Τρίπολη, όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν νέες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των Σύρων αντικαθεστωτικών, με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ασχέτως της ανταλλαγής κατηγοριών, να επαναλαμβάνει ότι πρέπει πάση θυσία ο Λίβανος «να μείνει αμέτοχος απέναντι στα τεκταινόμενα στη Συρία». Τα λιβανικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν και την είδηση που μετέδωσαν τα ρωσικά «Ιντερφάξ» και «Ράσια Τουντέι», σύμφωνα με την οποία το ρωσικό πολεμικό ναυτικό «θα ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Βηρυτού αντί γι' αυτό της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς». Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πρόκειται για μια «προσωρινή κίνηση λόγω της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας στην Ταρτούς» και δε σηματοδοτεί καμία «εγκατάλειψη της βάσης από πλευράς Μόσχας».

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σειρά πόλεων στην περιοχή των Γκολάν, δίπλα ακριβώς στην ουδέτερη ζώνη που τα χωρίζει από το κατεχόμενο, από τον ισραηλινό στρατό, τμήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται η ευρύτερη περιοχή της Κουνέιτρα και οι πόλεις Κχαν Αρνάμπιχ, Μοσχάτι αλ Κχάνταρ, Σεριτάν Λαχαουάν. Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε συναγερμό και τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται σήμερα να διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος συζητήσεων εντός ΕΕ για το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο όπλων όπως έχουν ζητήσει Βρετανία και Γαλλία, προκειμένου να εξοπλιστούν, και επισήμως, οι αντικαθεστωτικοί. Εντούτοις, οι εξελίξεις στους κόλπους της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» και η ανάδειξη του Γκχάσαν Χίτο, τον οποίο αρκετοί άλλοι αντικαθεστωτικοί χαρακτηρίζουν «Τεξανό και όχι Σύρο», στη θέση του «πρωθυπουργού», έχουν μετριάσει τον βρετανο-γαλλικό «ζήλο», καθώς είναι προφανές ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν έλεγχο επί όσων παραλάβουν όπλα.

Ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ, πάντως, φέρεται, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, να δήλωσε ότι η μάχη που δίνεται στη Συρία είναι «μάχη θέλησης και αντίστασης» έχει πληγώσει όλη τη Συρία αλλά θα κερδηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ