Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Μία από τα ίδια» από τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Ραμάλα

Και χτες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για την επίσκεψη Ομπάμα
Και χτες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για την επίσκεψη Ομπάμα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Παλαιστινιακό να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Δ. Οχθης και με δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, που έπεσαν κοντά στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, έγινε δεκτός στη Ραμάλα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη σε παλαιστινιακό έδαφος για να δει τον Πρόεδρο Αμπάς, αλλά επί της ουσίας δεν κόμισε τίποτε νεότερο. Επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις και ευχολόγια περί ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε ότι στην προοπτική αυτή «δεν συμβάλλουν με κανέναν τρόπο οι εποικισμοί», τους οποίους χαρακτήρισε εμπόδιο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι Παλαιστίνιοι «αξίζουν να τερματιστεί η κατοχή και όλες οι συνέπειες που απορρέουν από αυτήν», χρησιμοποιώντας τον όρο «κατοχή» που συχνά η αμερικανική διπλωματία αποφεύγει.

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι οι «άμεσες διαπραγματεύσεις» είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι είναι γνωστές και σεβαστές οι μεγάλες διαφωνίες των δύο πλευρών ως προς συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά «αυτά ακριβώς διευθετούνται μέσα από διαπραγματεύσεις», αφήνοντας να εννοηθεί πως δε συμμερίζεται την παλαιστινιακή θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος, αν δεν τερματιστεί ο εποικισμός. Εμμέσως, δε, άσκησε και πίεση προς την Π. Αρχή, λέγοντας ότι «δεν μπορούν οι υπαρκτές διαφωνίες να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για τη μη πραγματοποίηση επαφών».

Ο Αμπάς, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με συνέχιση του εποικισμού, ούτε ειρήνη με βία, κατοχή, εποικισμούς, συλλήψεις και άρνηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο μέσα από την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης με τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ θα διασφαλίσει την αναγνώριση και διπλωματικές σχέσεις με τις (57) αραβικές και μουσουλμανικές χώρες του κόσμου. Εμφανιζόμενος επιφυλακτικός, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη προς την Π. Αρχή, αποφεύγοντας περαιτέρω αναφορές στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Ραμάλα, ο Ομπάμα επρόκειτο να μιλήσει σε επιλεγμένο ακροατήριο φοιτητών, πριν αναχωρήσει για σύντομη επίσκεψη στη γειτονική Ιορδανία. Ο ίδιος δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επιστρέψει και «θα αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να επιτευχθεί πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις» αν και επέμεινε ότι η πρώτη αυτή περιοδεία του είχε κυρίως «διερευνητικό χαρακτήρα», προκειμένου «ν' ακούσει» τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ