ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Συστάσεις για σκληρά μέτρα από την Κομισιόν

Με αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση, για επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», συνόδευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του συστήματος συνταξιοδότησης. Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη η Κομισιόν ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται προτάσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Την αμέσως επόμενη μέρα, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα υπόμνημα της Επιτροπής στο οποίο τονίζεται ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ζήτησε, μάλιστα, από τους «δεκαπέντε» να συζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, γίνεται φανερό ότι η ελληνική προεδρία θα αναλάβει το έργο του συντονισμού των «δεκαπέντε» για την αντεργατική επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος τομέας για τον οποίο ζητείται από τον Ρ. Πρόντι η άμεση δράση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ

Το ξεπούλημα της τεράστιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο μεγάλο κεφάλαιο, θα γίνει με νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Με τις ψήφους των 140 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παραδίδονται στους ιδιώτες, παραλίες και δημόσιες εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο νέος νόμος ορίζει την εισαγωγή της ανώνυμης εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» στο Χρηματιστήριο μέχρι ποσοστού 66%. Η εταιρία αυτή διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ.

Χαρακτηριστική για την ουσία του νομοσχεδίου ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου. Τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε αντίθεση με βασικές θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές», επισημαίνοντας πως είναι «αυτονόητο» το ότι δεν μπορούν να πωλούνται οι παραλίες. «Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πουλάει νησιά; Να πουλάει τον Ολυμπο; Μπορεί να πουλάει τον αιγιαλό;», αναρωτήθηκε ρητορικά, σημειώνοντας πως «η ουσία είναι ότι οι μέτοχοι κατά 66% έχουν την πλειοψηφία και γίνονται ιδιοκτήτες, αλλά μπορούν και να μεταπωλήσουν», κι αυτό, τόνισε, αντιτίθεται στα «θεμελιώδη συστατικά της έννοιας του κράτους», που είναι «η έννοια της κυριαρχίας της επικράτειας και της δημόσιας κτήσης». Επίσης, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα είναι αντίθετο με το άρθρο 5, παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, άρα «ελεύθερη οικονομική και γενικότερη δραστηριότητα των πολιτών».

«Δυαδική προεδρία» προτείνουν Σιράκ και Σρέντερ

Στη συμβιβαστική πρόταση για «δυαδική προεδρία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ. Η γαλλογερμανική πρόταση αναμένεται να γίνει βάση της συζήτησης για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, η οποία τώρα διεξάγεται στη Γενική Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκλέγεται από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, με πενταετή θητεία, ή θητεία 2,5 χρόνων και τη δυνατότητα για ανανέωση για άλλα 2,5 χρόνια.

Η πρόταση συνάντησε την αντίθεση της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας εντόπισε την ασάφεια σχετικά με τα καθήκοντα των δύο προέδρων και τις πιθανές εμπλοκές από ενδεχόμενες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Με θετικά σχόλια αντιμετώπισαν την πρόταση οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Δανίας.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της γαλλογερμανικής πρότασης καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία και αποκλείονται από την προεδρία οι μικρές χώρες - μέλη της ΕΕ, αφού κατά τεκμήριο τη θέση του προέδρου θα μονοπωλούν οι μεγάλες και ισχυρότερες χώρες - μέλη.

Επιστολή προς τους Ευρωπαίους πολίτες του Κ. Σημίτη, που επιδιώκει να εκλαϊκεύσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Ως «ιστορικό ορόσημο» αναφέρει τη 16η Απρίλη, κατά την οποία θα υπογραφεί η συνθήκη ένταξης των 10 χωρών στην ΕΕ. Εμείς, αντί απάντησης, απλά θα απαριθμήσουμε 10 από τους λόγους, για τους οποίους η εναντίωση στην ΕΕ και τη διεύρυνσή της, η κινητοποίηση ενάντιά τους αποτελούν στοιχειώδες καθήκον όλων των εργαζομένων και των δημοκρατικών πολιτών (σελίδα 5)

Υπάρχει μια λαθεμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση και, γενικότερα, η πολιτεία ενδιαφέρεται περισσότερο για την Αθήνα και λιγότερο για την περιφέρεια. Αλλά η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και αντιλαϊκή και μόνο με κοινούς λαϊκούς αγώνες μπορεί να ανατραπεί (σελίδα 12)

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τη γερμανική οικονομία ήταν το 2002, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά, το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκε με τον αναιμικό ρυθμό του 0,2%. Με την επίδοση αυτή, έφτασε στα επίπεδα του 1993 (σελίδα 18)

Μελανά τα χρώματα που σκιαγραφούν την κατάσταση στην αγορά. Οι έμποροι, κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι και εκείνοι που απασχολούν 2-3 άτομα προσωπικό, στενάζουν καθημερινά κάτω από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και την αύξηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων (σελίδα 19)

Μέσα στο Φλεβάρη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο «τρομονόμο», μπροστά στον οποίο ο ήδη ισχύων είναι απλό πταίσμα (σελίδες 24-25)

Ούτε δυο βδομάδες δεν είχαν περάσει από τον ξαφνικό θάνατο των τριών νεαρών κρατουμένων γυναικών από τα ναρκωτικά και άλλες τέσσερις κρατούμενες στον Κορυδαλλό παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους ύστερα από χρήση «κοκτέιλ θανάτου» που περιείχε ψυχοτρόπα φάρμακα. Τα τραγικά αυτά περιστατικά επαναφέρουν με οξύτητα την ασύδοτη διακίνηση, όχι μόνο ναρκωτικών, αλλά και το «πάστωμα» με «νόμιμα» ψυχοφάρμακα των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές (σελίδα 26)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ