ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Να κάνουμε υπόθεση του λαού το Μέτωπο

Τολμηρά και αποφασιστικά οι κομμουνιστές αναμετριούνται με τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, αλλά και την τόλμη και θέληση να τις ξεπεράσουν στην πορεία της μεγάλης πολιτικής δράσης του Κόμματος προκειμένου η πολιτική διέξοδος που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ, το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης, ολόκληρου του λαού και της νεολαίας. Μέσα από τη δουλιά για την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων που έχουν ήδη συγκροτηθεί, με τη δημιουργία νέων στα μέτωπα πάλης για τα λαϊκά προβλήματα. Μια συνεχής πολύμορφη συζήτηση με τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, με δυνάμεις που ήδη συνεργαζόμαστε στο λαϊκό κίνημα, προκειμένου οι θέσεις του ΚΚΕ να γίνουν κτήμα τους, έχει ήδη ξεκινήσει σε συνδυασμό με τη δράση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δουλειά που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις Κομματικές Οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Πελοποννήσου, δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες. Μπορούμε και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο.



ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμώνουμε τη δράση μέσα στο λαό

Μια συνεχής ανάπτυξη της δράσης των κομμουνιστών εκτυλίσσεται στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ώστε το πλατύ πολιτικό άνοιγμα του Κόμματος να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και να στεφθούν με επιτυχία οι στόχοι που έθεσε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης (Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), με αφορμή την εξάμηνη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι για συζήτηση, σχεδιάζουν τις μορφές μέσα από τις οποίες τα πολιτικά κείμενα της ΚΕ για την Ελληνική Προεδρία και κυρίως την Πολιτική Συμμαχιών και την πρόταση του ΚΚΕ για την άλλη πορεία ανάπτυξης της χώρας μας θα μπουν σε πλατιά συζήτηση. Σχεδιασμένα, με έλεγχο, πραγματοποιούνται συσκέψεις και μικρές συγκεντρώσεις, με στόχο να μπουν στη διαδικασία συζήτησης, αλλά και κοινωνικοπολιτικής δράσης όσο το δυνατόν περισσότερες λαϊκές δυνάμεις. Επιδίωξη, η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία να κάνουν υπόθεσή τους την πολιτική διεξόδου που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ και να συστρατευτούν στην προσπάθεια για δυνάμωμα της πολιτικής συσπειρώσεων, της πολιτικής του Μετώπου. Για να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος, η επιρροή του και παράλληλα να προχωρά η οικοδόμηση μέσα από στρατολογίες νέων κομματικών μελών. Είναι ένας στόχος που προχωρά με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, π.χ. στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που το πάλεψε πιο αποφασιστικά.

Δυσκολίες και δυνατότητες

Το πρώτο βήμα, που έγινε μέσα από τις δύο εξορμήσεις διακίνησης των ντοκουμέντων του Κόμματος με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Τα ντοκουμέντα έφτασαν σε χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής. Βέβαια, δεν αρκεί. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η δουλιά, η ουσιαστική επαφή και συζήτηση με τον κόσμο, το παραπέρα άνοιγμα.

Σε ορισμένους νομούς μπαίνουν σε προτεραιότητα τα αγροτικά προβλήματα, η πολιτική της ΕΕ και η πρόταση του Κόμματος για άλλο δρόμο στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς και ανάπτυξης μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Παράλληλα, όμως, οι ΚΟΒ οργανώνουν συσκέψεις και συζητήσεις σε σπίτια, στα χωριά και σε χώρους δουλιάς.

Οι οργανώσεις, σχεδόν παντού, βρίσκονται στην ουσιαστικότερη φάση της εξόρμησης. Αυτή της συζήτησης. Και επιδιώκουν να φτάσουν σε όλους όσοι συστρατεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα στα διάφορα μέτωπα, μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την πάλη για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα. Ιδιαίτερα φαίνεται να απασχολεί το λαό ο επικείμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον του Ιράκ και η νέα συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά του δικαιώματα.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ ήδη μετρά αποτελέσματα. Ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για αποτελεσματική δράση μέσα από την οικονομική εξόρμηση, το άνοιγμα με τα ντοκουμέντα και τη θετική ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού, τη δράση που αναπτύχθηκε τοπικά, με αφορμή τη μεγάλη κινητοποίηση στο Ναύπλιο και τη Σύνοδο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη, αν και είναι ακόμη μικρή σε έκταση. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά μονόδρομος είναι η πορεία προς τα εμπρός και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Ετσι συνεχίζεται τώρα με αφορμή την προετοιμασία των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο, αλλά και για την Παιδεία στις αρχές Μάρτη.

Με εξειδικευμένο προγραμματισμό προχωρά η δουλιά και στη Δυτική Μακεδονία. Μέσα στο Φλεβάρη υπάρχει πρόγραμμα συσκέψεων - συγκεντρώσεων για τα αγροτικά θέματα, την ενέργεια με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, τους γουνεργάτες και την Παιδεία.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δουλιά μυρμηγκιού...

Στη μάχη της πολιτικής ενημέρωσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, σχετικά με τις Θέσεις του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συσπείρωση και τις Συνεργασίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ρίχνονται οι οργανώσεις του Κόμματος στη Θεσσαλία.

Στόχος αυτής της πολιτικής εξόρμησης είναι τα μέλη του Κόμματος - κάνοντας «δουλιά μυρμηγκιού» - να έρθουν σε άμεση επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ανοίγοντας ένα μόνιμο, πλούσιο και γόνιμο διάλογο με το λαό της περιοχής. Ενας διάλογος που μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των λαϊκών μαζών, ούτως ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συσπείρωσης, αγωνιστικής παρέμβασης και δράσης για τη διαμόρφωση του Λαϊκού Μετώπου, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Στην προσπάθεια πλατιού πολιτικού ανοίγματος στον κόσμο της Θεσσαλίας καλούνται να συμβάλουν αποφασιστικά οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ, οι αγωνιστές με τους οποίους συνεργάστηκαν οι κομμουνιστές μέσα στο μαζικό, λαϊκό κίνημα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.

Αισιόδοξοι

Οι Θεσσαλοί κομμουνιστές πιστεύουν ότι η πολιτική εξόρμηση θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Οχι μόνο γιατί είναι, φύσει και θέσει, αισιόδοξοι, αλλά και γιατί βλέπουν πως οι Θέσεις του Κόμματος βρίσκουν λαϊκή απήχηση κι αποδοχή στην περιοχή.

Εχει, δε, μεγάλη σημασία το γεγονός ότι στη Θεσσαλία αρχίζει να γίνεται πράξη η κοινή, αγωνιστική δράση των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως δείχνουν τα μεγάλα, παλλαϊκά συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν, πριν 10 μέρες στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται για το συντονισμό της λαϊκής, αγωνιστικής δράσης σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Το βάρος της άμεσης, ενημερωτικής, πολιτικής δουλιάς αναλαμβάνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ), φιλοδοξώντας να έρθουν σε άμεση, προσωπική επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, στις πόλεις και στα χωριά, που θα θελήσουν να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, να συζητήσουν με τους κομμουνιστές, να πουν τη γνώμη τους, να μεταφέρουν τις προτάσεις τους, συμβάλλοντας, έτσι, στον εμπλουτισμό των θέσεων του Κόμματος.

Πρόγραμμα δράσης

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων των ΚΟΒ έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα προγράμματα δράσης και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα συσκέψεις προγραμματίζουν, για το άμεσο διάστημα, οι ΚΟΒ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενδυσης, των Εμποροϋπαλλήλων, των ΟΤΑ, της ΔΕΗ, των Επαγγελματοβιοτεχνών, των Εμπόρων.

Στη Μαγνησία οι ΚΟΒ στο χώρο του Μετάλλου, των Οικοδόμων κι άλλων εργασιακών χώρων, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα στους χώρους των νοσοκομείων, της Παιδείας κ.α. Η εμπειρία από τη σύσκεψη που έγινε στο χώρο της Παιδείας στη Μαγνησία είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς συμμετείχαν πολλοί φίλοι και οπαδοί του Κόμματος.

Στη μάχη μπαίνουν άμεσα οι ΚΟΒ που δρουν σε χωριά των νομών, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών και των άλλων εργαζομένων της υπαίθρου και την ενεργοποίησή τους στην πάλη για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις.

Εκτός από τη δραστηριοποίηση των ΚΟΒ, εκδηλώσεις προγραμματίζουν και οι Αχτιδικές και Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος, με θέματα που αφορούν στην πάλη για το Λαϊκό Μέτωπο, αλλά και τις αναγκαίες λαϊκές συσπειρώσεις στους χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού κ.α.

Και, βεβαίως, θα συνεχιστεί η εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη», που δίνει τη δυνατότητα πολιτικής επαφής με το λαό της περιοχής, σε μαζικό επίπεδο.


ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μετά το Ναύπλιο, συνεχίζουμε... πιο θαρρετά

Μετά τη δημοσίευση των δύο πολιτικών αποφάσεων της ΚΕ του ΚΚΕ («Για την Ελληνική Προεδρεία» και «Την πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του Κόμματος»), αλλά και την πρώτη οργανωμένη αντιπαράθεση του λαού και της νεολαίας, των ταξικών δυνάμεων με την Ελληνική Προεδρεία και την πολιτική του ιμπεριαλισμού στη Σύνοδο Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, η ΚΟ Β/Δ Πελοποννήσου & Νησιών του ΚΚΕ έρχεται να σχεδιάσει ακόμη καλύτερα, πιο οργανωμένα τη δράση των κομμουνιστών για το επόμενο διάστημα.

«Υστερα από μια σοβαρή και παρατεταμένη δουλιά, με αφορμή τη δημοσίευση των αποφάσεων της ΚΕ και την κινητοποίηση στο Ναύπλιο, καταγράφεται στην περιοχή μία εντονότερη πολιτική κουβέντα των κομμουνιστών με πλατιά τμήματα του λαού και της νεολαίας», τονίζει η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Β/Δ Πελοποννήσου & Νησιών του Κόμματος και συνεχίζει: «Η κουβέντα, η επαφή και η πρωτοπόρα δουλιά σε χώρους και κλάδους δουλιάς, των μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ, έφερε αποτελέσματα με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων και νεολαίων στα μπλοκ του ΠΑΜΕ και της "Δράσης" στο Ναύπλιο, η οποία ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ».

Το επόμενο διάστημα, οι κομμουνιστές καλούνται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Ποιο είναι όμως το κυρίαρχο την επόμενη περίοδο; «Η οργάνωση της δουλιάς που προηγήθηκε θα πρέπει να κατακτηθεί και να μονιμοποιηθεί έτσι ώστε ολοκληρωμένα να μπαίνει στο λαό και στη νεολαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να γίνει ορατή η ΔΙΕΞΟΔΟΣ που το Κόμμα μας προτείνει, να ενταθούν - σε τελική ανάλυση - οι διεργασίες με στόχο τον απεγκλωβισμό πλατιών λαϊκών στρωμάτων από το δικομματισμό, αλλά και να μπει φρένο στα κάθε λογής αναχώματα, που η σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί με τα διάφορα Φόρουμ να βάλει μπροστά στη λαϊκή πάλη», εξηγεί η Λουίζα Ράζου.

Ηδη στη Δυτική Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο προγραμματίζονται δεκάδες συσκέψεις με κόσμο κυρίως από εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους, δεδομένου ότι προβλέπεται ένα δίμηνο έντονης αγωνιστικής δράσης, αλλά και πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του οπορτουνισμού, με κορυφαίο αγωνιστικό ραντεβού την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 20 του Μάρτη, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωιμπεριαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ποια είναι όμως η επιδίωξη των κομμουνιστών; Η Λουίζα Ράζου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να δουλέψουμε συστηματικά, στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, στους μαζικούς λαϊκούς φορείς, ώστε να αναδειχτούν σε κέντρα οργάνωσης του αγώνα που θα παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Οι Κομματικές Οργανώσεις σχεδιάζουν την παρέμβασή τους ώστε πειστικά να φαίνεται στο λαό ότι ο πόλεμος, η αντιεκπαιδευτική πολιτική, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η επίθεση στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, αποτελούν μια ενιαία προσπάθεια στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, για να ενταθεί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και να ξεπεραστεί η κρίση του συστήματος».

«Χρειάζεται σήμερα, καταλήγει, να δοθεί ενιαία απάντηση από την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, να αποκαλυφθεί ο ρόλος της κυβέρνησης και των κομμάτων του συμβιβασμού, να οργανωθεί η αντίσταση στην κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να εκδηλωθεί ηχηρή αγωνιστική αντεπίθεση όλο το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας έως τη Σύνοδο τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Οι κομμουνιστές με όλους τους δοκιμασμένους τρόπους θα δώσουν μάχη ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, για να μετρήσουμε βήματα στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Για να κερδίζει έδαφος η προοπτική της λαϊκής εξουσίας, του Σοσιαλισμού, στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ

(Στο δρόμο της αλήθειας)

ΚΑΘΩΣ σε λίγο φτάνουμε στην επέτειο της ΕΠΟΝ, στη γενέθλια ώρα της θρυλικής μας Οργάνωσης, η «Νέα Γενιά», η παράνομη εκείνη εφημεριδούλα μας, στο φύλλο της 18 του Γενάρη 1944, στο ολοσέλιδο πρώτο θέμα της, ανακοινώνει το θάνατο του Δημήτρη Γληνού, που όπως είναι γνωστό πέθανε στις 26 του Δεκέμβρη 1943.

«Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ οδηγητής μας - γράφει η «Νέα Γενιά» - ο μεγάλος του έθνους δάσκαλος, ο ακατάβλητος αγωνιστής δεν υπάρχει ανάμεσά μας. Δεν είναι πια στη ζωή αυτός, που με τη ζωντάνια του, τη φωτεινή δράση του πυρπολούσε τις καρδιές μας, τη θέλησή μας, κέντριζε την ορμή μας και φώτιζε με το παράδειγμα και τη λάμψη της μεγαλοφυίας του τον ηθικό δρόμο, που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε...».

«... ΗΤΑΝ τότε η εποχή που η αστική τάξη στην Ελλάδα βρισκόταν στη δημιουργική της ορμή». Ο Δ. Γληνός, γράφει η «Νέα Γενιά», «πίστεψε πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της λαϊκής παιδείας. Καταρτίζει τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια Τσιριμώκου και γράφει την ιστορική εισηγητική έκθεση. Τα νομοσχέδια όμως εκείνα δεν ψηφίζονται. Στα 1917, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αγωνίζεται τρία χρόνια για να εφαρμόσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μα στα 1920 ο μοναρχοφεουδαρχισμός τα γκρεμίζει όλα...».

Ο Δ. ΓΛΗΝΟΣ εξακολουθεί έξω από το κράτος την ηρωική του δράση στον Εκπαιδευτικό Ομιλο και μαζί με δύο άλλους συναγωνιστές του στην Ανώτερη Γυναικεία Σχολή. Ξαναμπαίνει στο κράτος κι αγωνίζεται για τρίτη φορά να πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μα και πάλι το 1925 όλα γκρεμίζονται. Η αστική τάξη με μανία γκρεμίζει με τα ίδια της τα χέρια ό,τι προοδευτικό είχε δημιουργήσει. Περνάει οριστικά την αντίδραση, ώσπου κατρακύλησε στην αποτρόπαιη μοναρχοφασιστική τυραννία της 4ης Αυγούστου.

Ο ΓΛΗΝΟΣ βρήκε τότε το σωστό δρόμο και γίνεται επαναστάτης. Καταλυτής και οικοδόμος. Συντάσσει το μανιφέστο της σοσιαλιστικής δημοτικιστικής παράταξης, όπου τοποθετεί οριστικά το πρόβλημα της παιδείας στη σωστή βάση και τέλεια ώριμος διατυπώνει το καταστάλαγμα της φωτισμένης πείρας του από τους δεκαπεντάχρονους αγώνες. «...Παιδεία αληθινά δημοκρατική με απόλυτη ισότητα, δικαιοσύνη και συμμετοχή όλων στα πνευματικά αγαθά του πολιτισμού δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια σοσιαλιστικά οργανωμένη κοινωνία...».

«ΚΙ Ο ΓΛΗΝΟΣ τραβάει πια το δρόμο του χρέους απέναντι στο λαό και στη νιότη. Αρχίζει η μεγάλη του δοκιμασία. Φυλακίζεται εξορίζεται, καταδιώκεται, βρίζεται, συκοφαντείται, μα πάντα εμπρός αγωνίζεται ηρωικά. Ο υπέροχος αγωνιστής έκλεισε τα φωτερά του μάτια με το δράμα της αναδημιουργίας. Πέθανε μιλώντας στο λαό και τη νεολαία για τα απαράγραπτα δικαιώματά τους. Δε θ' ακούσουμε πια τη φωνή του. Μα τα διδάγματά του μένουν κλεισμένα στις καρδιές μας...».

Ο Δ. ΓΛΗΝΟΣ, ο αγωνιστής κι ο δάσκαλος της νεολαίας, έγκλειστος πια στην Ακροναυπλία, στα γράμματά του μας άφησε πολύτιμες υποθήκες. Σε ένα γράμμα του το Σεπτέμβρη του 1937 γράφει: «Θέλω... να ζήσω μόνο μέσα στην αλήθεια ή να ζήσω και να πεθάνω δεσμώτης. Γιατί η εδώ ζωή μου είναι αληθινή. Δεν έχει κανένα ψέμα. Το ψέμα δεν μπορεί να ανέβει τα τριακόσια σκαλοπάτια της Ακροναυπλίας. Ζω μέσα στη σκληρή αλήθεια που είναι πιο αγαπητή από το γλυκύτερο ψέμα. Η ζωή μέσα στην αλήθεια θα είναι η μόνη ευδαιμονία. Ευλογημένα αυτά τα 300 σκαλοπάτια που δεν αφήνουνε να φτάσει ως εδώ παρά μόνο την αλήθεια και αν κάποτε συρθεί ως εδώ το ψέμα δε θα βαστάξει, θα τσακίσει τη ραχοκοκαλιά του. Στις επάλξεις της φυλακής στέκεται σκληρή και στυγνή θεά, η αλήθεια. Εδώ μέσα δεν μπορεί να ζήσει το ψέμα. Φεύγει. Απ' έξω δεν μπορεί να πλησιάζει. Τσακίζεται. Προτιμώ λοιπόν να ζήσω και να πεθάνω μέσα στη φυλακή παρά να βγω έξω και να ζήσω μέσα στο ψέμα...».

ΕΙΝΑΙ τα λόγια που πρέπει να χαραχτούν στο μνημείο για το μεγάλο δάσκαλο του έθνους, για τον αγωνιστή του λαού και της νιότης, τον οδηγητή. Εξήντα χρόνια πέρασαν κι η ώρα για να χαρούμε το λαμπρό αυτό μνημείο δεν έφτασε ακόμη...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ