ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δύο μέρες μετά από το ουσιαστικό ξεκίνημα της πολιτικής εξόρμησης διαρκείας που εγκαινίασε το ΚΚΕ, οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ «μετρούν» τα πρώτα αποτελέσματα και αποτιμούν τις μεγάλες δυνατότητες που ξανοίγονται μπροστά τους. Παίρνουν μέτρα για να καλύψουν τα όποια κενά παρατηρήθηκαν και να ξεπεράσουν τις αδύνατες πλευρές της δουλιάς τους. Η Κυριακή που μας έρχεται - δεύτερος σημαντικός σταθμός αυτής της εξόρμησης - είναι κοντά. Και οι κομμουνιστές και οι ΚΝίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης», που θα περιέχει και ένθετο με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις συμμαχίες και τις συσπειρώσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός και επιδιώκει το ΚΚΕ, πρέπει να φθάσει σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέους και νέες, εργάτες του χεριού και του πνεύματος. Και όχι μόνον αυτό. Χρειάζεται - με αυτή την ευκαιρία - να ξαναδούν όλους όσοι πήραν το «Ριζοσπάστη» της προηγούμενης Κυριακής. Να συζητήσουν - ή να κλείσουν κάποια συνάντηση για να συζητήσουν - και τις δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, που δίνονται στη δημοσιότητα σ' αυτά τα κυριακάτικα φύλλα. Και - αν συμφωνούν - να δουν τη δική τους μικρή ή μεγάλη συμμετοχή στην υλοποίησή τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αισιόδοξη αρχή

Τις εργατογειτονιές, τις πλατείες, τα καφενεία του Πειραιά και τα καράβια στο λιμάνι, όργωσαν την περασμένη Κυριακή τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά, με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά, εγκαινίασαν έτσι με ενθουσιασμό την πλατιά πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, φροντίζοντας να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο οι θέσεις του για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και την επόμενη Κυριακή ακόμα πιο δυναμικά.

Χτύπησαν λοιπόν, τις ίδιες πόρτες, πήγαν στα σπίτια που είχαν επισκεφτεί πριν τις δημοτικές εκλογές, αλλά πήγαν κι ακόμα παραπέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την Α' Πειραιά, το 20% των φύλλων που διακινήθηκαν την Κυριακή ήταν σε κόσμο που δεν παίρνει τακτικά, ή δεν είχε ξαναπάρει ποτέ «Ριζοσπάστη». Το σύνολο των φύλλων που διακινήθηκαν ήταν το διπλάσιο σχεδόν σε σχέση με άλλες εξορμήσεις, ενώ σε όλες τις εργατογειτονιές της πόλης, στην Παλιά Κοκκινιά, στα Καμίνια, στην Αγια Σοφιά και αλλού, ο κόσμος που έπινε τον καφέ και το ουζάκι του στα καφενεία, άνοιγε συζήτηση με τα συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εξορμούσαν, εξέφραζε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που βιώνει και συμφωνούσε γενικά ότι «κάτι πρέπει να γίνει».

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα από την κυριακάτικη εξόρμηση και στους δήμους της Β' Πειραιά, με πρωτοπόρα την Κοκκινιά, όπως επίσης και στα καράβια που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι, καθώς οι ναυτεργάτες είδαν το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ με σταθερότητα και συνέπεια στο πλευρό τους. Ηταν μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία και θα συνεχιστεί. Οι οργανώσεις του Πειραιά μάλιστα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες κι ανάμεσα στα θέματά τους είναι και ο σχεδιασμός της εξόρμησης της ερχόμενης Κυριακής.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Θα μας βρουν στους δρόμους»

Με δυναμισμό και αισιοδοξία εξόρμησαν την περασμένη Κυριακή οι νέοι κομμουνιστές της Καισαριανής στις γειτονιές της πόλης διακινώντας το «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα του λαού, από σπίτι σε σπίτι. Οι Καισαριανιώτες ανταποκρίθηκαν όχι μόνο αγοράζοντας την εφημερίδα, αλλά και συζητώντας με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, δείχνοντας ενδιαφέρον και για τα γενικότερα πολιτικά συμβάντα της χώρας.

Από τις 10 το πρωί, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της πόλης, όπου και χωρίστηκαν σε πέντε συνεργία, καλύπτοντας όλες τις συνοικίες. Ο «Ρ» ακολούθησε αυτό που κατευθύνθηκε στην Ανω Καισαριανή. Μια περιοχή εργατική, με φτωχικά σπίτια και όμως, τόσο όμορφη, περιτριγυρισμένη από πράσινο και λόφους.

Οι αντιδράσεις του κόσμου, βλέποντας τους νεολαίους να κρατάν το «Ριζοσπάστη», ήταν κάτι παραπάνω από μια θερμή υποδοχή. «Πού ήσασταν; Αργήσατε», είπε μια κυρία στο άκουσμα της λέξης «Ριζοσπάστης». «Λίγο ακόμη και θα μας πετυχαίνατε στο μεσημεριανό», συνέχισε χαριτολογώντας. Λίγο πιο κάτω, σε μια αυλή δύο παππούδες παίζανε τάβλι. «Καλώς τα παιδιά. Ανεβείτε να αφήσετε την εφημερίδα μας», είπαν. «Αναλαμβάνουμε την προεδρία στην ΕΕ και θα έχουμε... "πανηγύρια"», είπε ένας από τους Κνίτες και ο παππούς χαμογέλασε. Μια άλλη κυρία μας έβαλε στο σπίτι της και ήθελε να μας κεράσει. Παράλληλα, δε, συζήτησε με τους Κνίτες για γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

Παράλληλα με το «Ριζοσπάστη», οι Κνίτες πουλούσαν και ένα προσεγμένο ημερολόγιο της ΚΝΕ, ενώ μοίραζαν και το εξαμηνιαίο πρόγραμμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Θα μας βρουν στους δρόμους», έλεγαν οι Καισαριανιώτες στους νεολαίους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Με ορίζοντα την κινητοποίηση στο Ναύπλιο

Με στόχο την πλατιά διάδοση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, εκατοντάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, μαζί με οπαδούς, συμμετείχαν στην εξόρμηση της περασμένης Κυριακής. Απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο, με την προβολή της Ελληνικής Προεδρίας σαν ένα μεγάλο, δήθεν, όφελος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, οι κομμουνιστές σε όλη την περιοχή της Πελοποννήσου, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, κουβέντιασαν με πλήθος κόσμου τις θέσεις της ΚΕ του Κόμματος.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση από τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά και τη νεολαία από την πρώτη ημέρα της διακίνησης, η οποία συνεχίστηκε και τη Δευτέρα σε δεκάδες χώρους δουλιάς. Στην περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου όπου τον τόνο έδωσε η νεολαία, η διακίνηση του «Ρ» άγγιξε τα 1.000 φύλλα, ενώ στη Δυτική Πελοπόννησο ξεπέρασε το 3.000 φύλλα.

«Είναι διάχυτη στο λαό η εντύπωση ποιου τα συμφέροντα έρχεται να εξυπηρετήσει η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ», τονίζει ο Νιόνιος Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, που σήμερα επικρατεί στο λαό, να μετατραπεί σε εναντίωση απέναντι στις κυβερνήσεις που προωθούν τη συγκεκριμένη πολιτική».

Ηδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των ΚΟ - με ορίζοντα την κινητοποίηση στο Ναύπλιο - για την Κυριακή, οπότε θα δημοσιευτεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Θετική η ανταπόκριση του κόσμου

Θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πολιτική εξόρμηση των κομμουνιστών σε πόλεις και χωριά της Β/Δ Ελλάδας την περασμένη Κυριακή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καθορίστηκαν και συσκέψεις φίλων και οπαδών του ΚΚΕ σε αρκετές πόλεις της περιοχής με θέμα τις θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για την Ελληνική Προεδρία.

Ηδη ο πήχης των απαιτήσεων σε όλα τα επίπεδα ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά για την επόμενη Κυριακή, στην οποία τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούνται να διακινήσουν πιο πλατιά τις θέσεις του ΚΚΕ με θέμα «Πολιτική Πρόταση Λαϊκής Συσπείρωσης και Συνεργασίας».

Στο νομό των Ιωαννίνων έγινε εξόρμηση σε συνοικίες, σπίτια και καφενεία της πόλης αλλά και στα δύο Νοσοκομεία και στη «ΔΩΔΩΝΗ», ενώ συνεχίστηκε και τη Δευτέρα σε υπηρεσίες του δήμου, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο χώρο του Πανεπιστημίου και στο χώρο δράσης των ΕΒΕ. Επίσης, οι κομματικές οργανώσεις της υπαίθρου διακίνησαν το «Ρ» σε χωριά του νομού.

Και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Αρτας, Κέρκυρας και Λευκάδας η διακίνηση απλώθηκε σε συνοικίες των πόλεων και σε δεκάδες χωριά, ενώ στο νομό της Θεσπρωτίας η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που διακινήθηκαν όλα τα φύλλα που είχαν παραγγελθεί και τα μέλη των οργανώσεων αγόρασαν φύλλα «Ριζοσπάστη» από τα περίπτερα και τα διέθεσαν και αυτά.

ΚΡΗΤΗ
Πλατύ άνοιγμα με το «Ρ»

Την αποδοχή της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς και τη δυνατότητα ο «Ριζοσπάστης» να φτάνει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, φανερώνουν τα αποτελέσματα της κυριακάτικης εξόρμησης που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές της Κρήτης σε πόλεις και χωριά με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ και τις θέσεις της για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εξόρμηση έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του Κόμματος να πραγματοποιήσουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης, στους αγρότες της υπαίθρου αλλά και άλλα λαϊκά στρώματα, συζητώντας μαζί τους για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά και την ανάγκη αντίστασης και αγώνων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που γεννά και θρέφει αυτά τα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ