ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται ένταση και προετοιμασίες

Επίσημο αμερικανικό αίτημα στο ΝΑΤΟ για παροχή διευκολύνσεων, ενώ άρχισε η συγκέντρωση Ιρακινών αντιφρονούντων σε αμερικανικές βάσεις

Βρετανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται για την επέμβαση

Associated Press

Βρετανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται για την επέμβαση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο κόσμος θα είναι καλύτερος, αν ο Σαντάμ εγκαταλείψει το Ιράκ», υποστήριζε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ κατέθετε επίσημο αίτημα προς τη Συμμαχία να παράσχει «έμμεσες» στρατιωτικές διευκολύνσεις και ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθούσε να κάμψει τις διαφωνίες των βουλευτών του κόμματός του, προειδοποιώντας τους ότι «οι επόμενες γενιές θα κατατρέχονται από τις συνέπειες μιας εκδήλωσης αδυναμίας εκ μέρους μας απέναντι στα απαγορευμένα όπλα του Ιράκ». Η Μόσχα, πάντως, επανέλαβε ότι επιμένει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης και σε ολοκλήρωση του έργου των επιθεωρητών, που χτες, εκτός των άλλων, έλεγξαν και δεύτερο προεδρικό μέγαρο.

Το ενδεχόμενο εξοστρακισμού του Σαντάμ από την εξουσία επανέφερε στο προσκήνιο ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που ο αμερικανικός Τύπος έβριθε από αναφορές ανώνυμων αξιωματούχων της CIA, που υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει, πλέον, την ευκαιρία να οργανώσει πραξικόπημα κατά του Σαντάμ. Εντούτοις, πολλοί αναλυτές συνέδεσαν την αναφορά του Φλάισερ με τις προσπάθειες που φέρονται, παρά τις διαψεύσεις, να διεξάγουν Τουρκία και αραβικές χώρες, με στόχο να πείσουν τον Σαντάμ να εγκαταλείψει το Ιράκ και να του δοθεί καταφύγιο σε κάποια αραβική χώρα σαν μέσο αποτροπής μιας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα.

Αντιπολεμική εκδήλωση, σε σχολείο της Οκλαχόμα

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση, σε σχολείο της Οκλαχόμα
Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην ιρακινή αντιπολίτευση διέρρεαν ότι άρχισε, από χτες, η προσέλευση Ιρακινών αντιφρονούντων σε στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, από όπου θα μεταφερθούν στη βάση Ταστζάρ στην Ουγγαρία. Οπως έχει ανακοινώσει το Πεντάγωνο αναμένει 3.000 Ιρακινούς αντιφρονούντες, τους οποίους θα εκπαιδεύσει ως μεταφραστές, οδηγούς και πράκτορες, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, άρχισε, χτες, διήμερες διαβουλεύσεις με στρατηγούς του, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Τέλος, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωναν ότι η Ουάσιγκτον κατέθεσε, πλέον, επίσημο αίτημα προς τους συμμάχους «για παροχή έμμεσης στρατιωτικής βοήθειας» σε περίπτωση επίθεση στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατατέθηκαν 6 προτάσεις για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι σύμμαχοι, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η χρήση των βάσεων, των αεροδρομίων και των λιμανιών τους, η ελεύθερη πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους, η παροχή προστασίας με μεταφορά πυραύλων και κατασκοπευτικών AWACS προς την Τουρκία και η παροχή διευκολύνσεων ανεφοδιασμού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, εκτιμούσε ότι μια επίθεση στο Ιράκ θα αρχίσει στα μέσα ή στα τέλη Φλεβάρη. Εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δε θα επιδιώξουν και δε θα περιμένουν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβεβαιώσεις Μπλερ...

«Ψέμα» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τις «θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ένα πλήγμα στο Ιράκ σχετίζεται μόνο με το πετρέλαιο». Ο Τόνι Μπλερ, που νωρίτερα είχε μιλήσει σε κλειστή συνεδρίαση βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, αποπειράθηκε για πολλοστή φορά να κατευνάσει τις αντιρρήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «επιθυμεί» μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, αλλά αποφεύγοντας επισταμένα να δεσμευτεί ότι η Βρετανία δε θα συμμετάσχει σε μονομερή επίθεση.

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στο Βέλγιο

Associated Press

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στο Βέλγιο
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της βρετανικής, και της αμερικανικής, κυβέρνησης εξαπέλυσε, χτες, ομοφώνως, η Εκκλησία της Αγγλίας, κατηγορώντας τες ότι επιθυμούν να έχουν το ρόλο «του δικαστή, των ενόρκων και του δημίου». «Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», χαρακτήρισαν μια μονομερή επίθεση και 130 διακεκριμένοι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και νομικοί από ολόκληρο τον κόσμο, μετά από συνάντησή τους υπό την αιγίδα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Παρά τις διαφωνίες, η Βρετανία συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες. Χτες, 3.000 πεζοναύτες αναχώρησαν με το αεροπλανοφόρο «Οσιαν» για τον Κόλπο. Την ίδια στιγμή, σε λιμάνι της Σκοτίας, εκατοντάδες φιλειρηνιστές μπλόκαραν για αρκετή ώρα το δρόμο ανεφοδιασμού του αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρουαγιάλ», που σταμάτησε για να παραλάβει πολεμοφόδια μεταβαίνοντας προς τον Κόλπο.

Ρωσική ανησυχία

Στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τάσσεται υπέρ της παροχής χρόνου στους επιθεωρητές. Τόσο ο Ιβανόφ, όσο και ο Πρόεδρος Πούτιν, που συναντήθηκε με το Σύρο αντιπρόεδρο, επανέλαβαν την κάθετη αντίθεσή τους σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, μετέβη στη Βαγδάτη «για να ακούσει την ιρακινή άποψη» και θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Λίβανο - Ιορδανία. Χτες, επίσης, η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά ότι αποστέλλει στρατιωτικά πλοία στον Κόλπο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι νεκροί, πάλι συλλήψεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αλλοι τρεις Παλαιστίνιοι προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ισραηλινές αρχές, πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες της ανθρωπιστικής νομικής οργάνωσης LAW, περί αθλιότατων απάνθρωπων συνθηκών κράτησης για τους αιχμαλώτους Παλαιστινίους, που πλέον έχουν φτάσει τις 8.000.

Δύο 16χρονοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, με διαφορά λίγης ώρας, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ. Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρώτος ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα νεαρών που πετούσε πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, και ότι ο δεύτερος, απλώς παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί, τουλάχιστον, τον πρώτο ότι εκτόξευε βόμβες μολότοφ εναντίον του.

Νωρίτερα, στο χωριό Καμπάτιγια, της Τζενίν, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος με νοητικά προβλήματα σκοτώθηκε από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν περικυκλώσει το κτίριο που κατοικούσε, αναζητώντας μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Η επιχείρηση άρχισε από τη νύχτα, οπότε τανκς και στρατιωτικά οχήματα ενεπλάκησαν σε μάχη στη βιομηχανική ζώνη της Τζενίν, πριν περικυκλώσουν το κτίριο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, παραδόθηκαν 2 καταζητούμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δ. Οχθη, έγιναν 34 συλλήψεις.

Οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες, ιδιαίτερα τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον Απρίλη έως σήμερα, έχουν φτάσει τις 8.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία κρατείται υπό το μέτρο της «διοικητικής κράτησης» που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να παρατείνουν την αιχμαλωσία, χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν κάπου οι χιλιάδες συλληφθέντες επαναλειτούργησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που είχαν κλείσει μετά την 1η Ιντιφάντα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν, επανειλημμένως, καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης, με τελευταία την περίπτωση των νομικών της LAW. Οπως καταγγέλλουν, εκτός από την παρεμπόδιση που υπέστησαν πριν καταφέρουν να προσεγγίσουν τους κρατούμενους, κρατούμενοι με χρόνιες ασθένειες δε λαμβάνουν καμία θεραπεία και δεν τους έχουν δοθεί κουβέρτες ή χειμωνιάτικα ρούχα, αν και κοιμούνται σε σκηνές στην ύπαιθρο.

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την καταγγελία. Αντίθετα, προχώρησε στο κλείσιμο, μετά από πολύωρες συγκρούσεις, του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Χεβρώνας, χαρακτηρίζοντάς τα «φυτώρια τρομοκρατίας». Επίσης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεδαφίστηκε ένα σπίτι και σφραγίστηκαν άλλα 3. Ανήκουν σε 4 Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα που, κατά τις ισραηλινές αρχές, τοποθέτησαν, για τη «Χαμάς», βόμβα στην καφετερία του εβραϊκού Πανεπιστημίου τον Ιούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Αμερικανοί και 2 Ισραηλινοί.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις, σκοπιμότητες και εκβιασμοί

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΟΚΙΟ-ΜΟΣΧΑ.--

Οι κυβερνήσεις της ΛΔ Κορέας (ΛΔΚ) και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της ΛΔΚ την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας χτες. Την ίδια ώρα, ο αφιχθείς στην Πιονγιάνγκ την Τρίτη Μορίς Στρονγκ, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συζητούσε με αξιωματούχους της ΛΔΚ τις ανάγκες της χώρας σε ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικά αγαθά προκύπτει κυρίως, όπως εν ψυχρώ παραδέχεται το CNN, από το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού η ίδια ανακοίνωσε τον Οκτώβρη πως η ΛΔΚ «παραδέχτηκε» ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα, διέκοψε το Νοέμβρη την αποστολή καυσίμων προς τη χώρα, που είχε αρχίσει επί Κλίντον το 1994. Η ΛΔ Κορέας φυσικά και αρνείται ότι έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής.

Η έναρξη συνομιλιών Πιονγιάνγκ-Σεούλ και η «ελπίδα» του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, του διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), λόγω του ότι ξεκινά ένα διπλωματικό γαϊτανάκι με Αυστραλούς, Ρώσους και άλλους διπλωμάτες να φθάνουν ή να αναμένονται στη ΛΔΚ, δε σημαίνει ότι η κρίση έχει τελειώσει, κάθε άλλο. Η απόρριψη του αμερικανικού εκβιασμού να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας η ΛΔΚ αν θέλει να λάβει βοήθεια από την Πιονγιάνγκ, που τη χαρακτήρισε «παραπλανητική προσπάθεια», δυσαρέστησε την αμερικανική πλευρά: Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, δήλωσε πως «πρόκειται για νέα ατυχή δήλωση της Βόρειας Κορέας (...) η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θεωρούν πως το θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν προτείνει, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο, να δώσουν στη Βόρεια Κορέα «γραπτή εγγύηση ασφαλείας» από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι δε θα υπάρξει εισβολή των ΗΠΑ στη ΛΔΚ, αλλά ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι έγινε τέτοια πρόταση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πράσινο φως» για τον πόλεμο των άστρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με τη μορφή του επείγοντος έδωσε η Βρετανία το «πράσινο φως» στην προγραμματισμένη υλοποίηση και ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, ανακοινώνοντας ότι θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει μια σημαντική βάση - ραντάρ στη Βόρεια Αγγλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν επισήμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβρη ότι προχωρούν στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας ζήτησαν ανάμεσα στις άλλες χώρες και από τη Βρετανία να εγκρίνει την αναβάθμιση των συστημάτων ραντάρ πρόωρης προειδοποίησης στο Φάιλινγκντεϊλς, στο βόρειο Γιόσκσάιρ, προκειμένου να επιτρέψει την προώθηση του αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος-(NMD) γνωστού και ως «υιός του πολέμου των άστρων», αφού αποτελεί τη συνέχεια και εξέλιξη του προγράμματος της δεκαετίας του '80, «πόλεμος των άστρων» που δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης.

Ηδη, πολλές φωνές εναντιώθηκαν σε αυτή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σημαίνει και προσχώρηση στον «πόλεμο των άστρων» ή εκφράζοντας εύλογες απορίες για το χρόνο της απάντησης, «με βιάση και εν όψει ενός πολέμου», ενώ ο βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος Μάλκμομ Σάβιτζ απαίτησε συζήτηση με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ως πρώτη αντίδραση, ο Χουν τόνισε ότι η ανάμειξη αυτή δε θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας, ούτε ότι η αναβάθμιση της βάσης-ραντάρ σημαίνει και την αγορά ολόκληρου του αντιπυραυλικού συστήματος. Αντιθέτως, η Βρετανία θα μπορεί να αντιμετωπίσει μία απειλή ή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από τα «δόλια κράτη».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αντιπολεμική συγκέντρωση

Αντιπολεμική συγκέντρωση ενάντια στην επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, προγραμματίζουν για τις 7 του Φλεβάρη φορείς του Περιστερίου, στην πλατεία Δημοκρατίας. Η απόφαση πάρθηκε μετά από σύσκεψη των φορέων στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Επίσης, αποφασίστηκε να προβληθεί αντιπολεμική ταινία στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητούν άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της Κάρολο Παπούλια.

Αιτιολογώντας το αίτημα, αναφέρουν ότι «αυτές τις μέρες κορυφώνονται οι προετοιμασίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, με προφανή στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων και της περιοχής.

Επειδή με τον πόλεμο αυτόν απειλείται η σταθερότητα της περιοχής και η χώρα μας εμπλέκεται με τη χρησιμοποίηση των ξένων βάσεων αλλά και την πιθανή συμμετοχή ποικιλοτρόπως των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και επειδή αυτήν την περίοδο η χώρα μας ασκεί την προεδρία της ΕΕ, πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να αποτραπεί ο πόλεμος, θεωρούμε αναγκαία την άμεση σύγκληση της Επιτροπής με θέμα συνεδρίασης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα».

ΤΣΕΧΙΑ
Ακαρπες οι προεδρικές ψηφοφορίες

ΠΡΑΓΑ.-- Μετά από τρεις ψηφοφορίες η Τσέχικη Βουλή δεν κατάφερε χτες να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Τσέχικης Δημοκρατίας, που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Βάτσλαβ Κλάους, και ο γερουσιαστής Πετρ Πίτχαρτ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) ήταν τελικά οι δύο υποψήφιοι που επικράτησαν και προχώρησαν στον τελικό τρίτο γύρο, χωρίς όμως κανένας από τους δύο τους να καταφέρει να εκλεγεί. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο γύρων για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος απαιτείται να έχει την πλειοψηφία των ψήφων σε κάθε ένα από τα δύο σώματα της Βουλής (των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας), ενώ στον τρίτο ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία μεταξύ των βουλευτών και των δύο σωμάτων. Στον τρίτο γύρο ο Κλάους έλαβε 113 ψήφους (από 141 που χρειαζόταν για να εκλεγεί), ενώ Πίτχαρτ έλαβε 84.

Το Τσέχικο Σύνταγμα τώρα προβλέπει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας μετά από 30 ημέρες, ενώ η θητεία του Προέδρου Χάβελ λήγει στις 2 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ