ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπουλάνε ΕΟΤ, αιγιαλούς και παραλίες

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας στην οποία έχει μεταβιβαστεί όλη η περιουσία του ΕΟΤ

Με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, και κάτω από τις εντονότατες αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και συνολικά της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεπουλήματος στους ιδιώτες της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ) κατά 66% και μέσω αυτής και το δικαίωμα διαχείρισης του αιγιαλού και των παραλιών! Χτες μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση απέρριψε - με σχετική ψηφοφορία - την αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική για την ουσία του νομοσχεδίου ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, στη συζήτηση της αίτησης αντισυνταγματικότητας. Τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε αντίθεση με βασικές θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές», επισημαίνοντας πως είναι «αυτονόητο» το ότι δεν μπορούν να πωλούνται οι παραλίες. «Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πουλάει νησιά; Να πουλάει τον Ολυμπο; Μπορεί να πουλάει τον αιγιαλό;» αναρωτήθηκε ρητορικά σημειώνοντας πως «η ουσία είναι ότι οι μέτοχοι κατά 66% έχουν την πλειοψηφία και γίνονται ιδιοκτήτες αλλά μπορούν και να μεταπουλήσουν», κι αυτό, τόνισε, αντιτίθεται στα «θεμελιώδη συστατικά της έννοιας του κράτους», που είναι «η έννοια της κυριαρχίας της επικράτειας και της δημόσιας κτήσης». Επίσης, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα είναι αντίθετο με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, άρα «ελεύθερη οικονομική και γενικότερη δραστηριότητα των πολιτών».

Στην ουσία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «ιδιωτικοποιούνται και ξεπουλιούνται εθνικοί δρυμοί, ορεινά καταφύγια, οι ακτές, τα δάση, τα σπήλαια, οι ιαματικές πηγές». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας του άλλοτε κραταιού ΕΟΤ. Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί όλη την περιουσία που έχει σε σχέση με τον τουρισμό» μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ειδικά για τον αιγιαλό τόνισε πως οι διατάξεις του νόμου «θα εμποδίσουν το λαό να έχει πρόσβαση στη θάλασσα» αφού «η παραλιακή ζώνη θα περιφραχτεί και θα κτιστεί και φυσικά θα απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο «εξασφαλίζεται η δημόσια περιουσία» αφού προβλέπεται η εξαίρεση της διαχείρισης από την (ιδιωτικοποιημένη) ΕΤΑ όλων των περιουσιακών στοιχείων της που χρήζουν ειδικής προστασίας, μια και θα αφαιρεθούν πριν την εισαγωγή της στο ΧΑΑ και θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο. Σημείωσε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στις «πραγματικές δυνάμεις της οικονομίας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές δυνατότητές τους», λέγοντας ότι συνολικά ο τουρισμός θα ενισχυθεί λόγω των δυνατοτήτων που παρέχει η Ελληνική Προεδρία.

Την παραδοχή της «παραχώρησης δημόσιας κτήσης» έκαναν στις παρεμβάσεις τους οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας και Παρθένα Φουντουκίδου, επιχειρηματολογώντας κατά της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, σε φραστική αντιπαράθεση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο σχετικά με το αν η ΕΤΑ πουλάει ή όχι δημόσια περιουσία. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Κ. Μητσοτάκη, «εγώ δεν είμαι αντίθετος. Ομως πουλάει...».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιλαϊκή συμπόρευση παρατάξεων

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

H αγαστή πολιτική συμπόρευση των «Ηρακλειδών» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας βρήκε την έκφρασή της στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ) καταγγέλλει την πολιτική συμπεριφορά των νομαρχιακών παρατάξεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έτσι όπως αυτή καταγράφηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση.

Οπως τονίζει η ΝΑΣΥ, οι παρατάξεις των κυρίων Ψωμιάδη, Χατζησάββα και Τρεμόπουλου στην ουσία της συζήτησης των θεμάτων συναίνεσαν και συμφώνησαν πιστοί και συνεπείς στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των πολυεθνικών. Και συγκεκριμένα:

  • «Συμφώνησαν στην έκδοση ψηφίσματος για τον εξελισσόμενο πόλεμο στο Ιράκ καταψηφίζοντας την πρόταση της ΝΑΣΥ. Στο ψήφισμα αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ποιος κάνει τον πόλεμο ενάντια σε ποιον, δεν καλείται η ελληνική κυβέρνηση να μη συμμετέχει. Για τους παραπάνω δεν υπάρχει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Διεθνές Δίκαιο... Αλλωστε αυτά γι' αυτούς είναι... ξύλινη γλώσσα».
  • «Αποφάσισαν ότι θα αντιμετωπίσουν την ανεργία (που είναι επισήμως 18% στη Θεσσαλονίκη) με τα ψίχουλα της ΕΕ, τα οποία μάλιστα διατίθενται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης και διά βίου εκπαίδευσης και άλλα παρόμοια. Κουβέντα για το ξεκλήρισμα της αγροτικής παραγωγής, το κλείσιμο εργοστασίων, τη μερική απασχόληση, την ασφυξία των μικροεπαγγελματιών, τη μετατροπή του νομού σε περιοχή φθηνών υπηρεσιών και τουρισμού».
  • «Για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, αυτό που τους ανησυχεί κυρίως είναι το πού θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και πώς καλύτερα θα υποδεχτούν τους Ευρωπαίους ηγέτες».
  • «Εξέλεξαν αντιπροσώπους για την ΕΝΑΕ, όπου εκτός από τις δύο παρατάξεις εκλέχθηκε αντιπρόσωπος και από την τέταρτη υποσκελίζοντας την τρίτη. Καμία έκπληξη. Οι λόγοι προφανείς: είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η φωνή της ΝΑΣΥ, ενώ όπως φάνηκε και από τα παραπάνω οι υπόλοιποι τρεις στα βασικά συμφωνούν και... ο χορός καλά κρατεί».

Οσον αφορά τα περί παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η ΝΑΣΥ δηλώνει ότι «ανοιχτά και πάνω από το τραπέζι, μέσα στις διαδικασίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου θέτει υποψηφιότητα για τα όργανα και καταθέτει τις απόψεις της, ψηφίσματα κλπ. Αυτό έκανε και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Ταυτόχρονα θα ενημερώνει και το λαό του νομού για το ποιος είναι με ποιον, ποια συμφέροντα τελικά ο καθένας υπηρετεί».

Καταλήγοντας η ΝΑΣΥ υπογραμμίζει ότι «τηρώντας τις υποσχέσεις της προς το λαό δε θα παίξει το ρόλο του λιπαντικού στα γρανάζια της μηχανής των Βρυξελλών αλλά αυτόν της άμμου». Και δίνει ραντεβού «στις λαϊκές αντισυνόδους που οργανώνει η "ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003"» και πρώτο ραντεβού «στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 Γενάρη, 6.30μμ, στο Αγαλμα Βενιζέλου».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αστυνομοκρατία ενόψει 2004...

Πρόσληψη 700 νέων δημοτικών αστυνομικών ανακοίνωσε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη

Στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προσαρμόζει το πρόγραμμά της η νέα διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, έχοντας σαν κεντρικούς πολιτικούς άξονες τη μεγαλύτερη αστυνόμευση στην πόλη και την παραπέρα συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Προβάλλοντας την άποψη ότι οι Αγώνες θα αναβαθμίσουν την πόλη, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε χτες την άμεση προκήρυξη 700 θέσεων νέων δημοτικών αστυνομικών και κάλεσε τους επιχειρηματίες να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

Η Ντ. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της, έθεσε έξι κεντρικούς άξονες: Λειτουργικότητα της πόλης, καθαριότητα, βελτίωση και ανάδειξη του πρασίνου, ασφάλεια του δημότη, εξυπηρέτηση των δημοτών και κοινωνική μέριμνα και τέλος οικονομική ανάκαμψη και πολιτιστική δράση της πόλης.

Η δήμαρχος ισχυρίστηκε πως επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι η ανακατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων πεζοδρομίων, η ασφαλτόστρωση δρόμων και η ανακατασκευή κτιρίων. Παράλληλα, θα επεξεργαστεί ειδικό πρόγραμμα ενόψει του 2004 για την καθαριότητα, ενώ λόγο έκανε και για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης. Για το πράσινο, ζήτησε να παραχωρηθούν στην επίβλεψη του δήμου οι ελεύθεροι χώροι εντός των ορίων της πόλης, χωρίς να αναφερθεί στην ανάγκη διεκδίκησης νέων. Αναφερόμενη στο ζήτημα της λειτουργίας του δήμου ζήτησε από τους εργαζόμενους «εργασιακή ειρήνη»!

Τέλος, μιλώντας για την ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης της πόλης, έκανε γνωστή στους επιχειρηματίες την πρόθεση δημιουργίας «ειδικού οργανισμού για την οικονομική ανάπτυξη», ζητώντας «προσέλκυση επενδύσεων ήπιας μορφής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ