Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπουλάνε ΕΟΤ, αιγιαλούς και παραλίες

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας στην οποία έχει μεταβιβαστεί όλη η περιουσία του ΕΟΤ

Με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, και κάτω από τις εντονότατες αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και συνολικά της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεπουλήματος στους ιδιώτες της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ) κατά 66% και μέσω αυτής και το δικαίωμα διαχείρισης του αιγιαλού και των παραλιών! Χτες μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση απέρριψε - με σχετική ψηφοφορία - την αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική για την ουσία του νομοσχεδίου ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, στη συζήτηση της αίτησης αντισυνταγματικότητας. Τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε αντίθεση με βασικές θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές», επισημαίνοντας πως είναι «αυτονόητο» το ότι δεν μπορούν να πωλούνται οι παραλίες. «Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πουλάει νησιά; Να πουλάει τον Ολυμπο; Μπορεί να πουλάει τον αιγιαλό;» αναρωτήθηκε ρητορικά σημειώνοντας πως «η ουσία είναι ότι οι μέτοχοι κατά 66% έχουν την πλειοψηφία και γίνονται ιδιοκτήτες αλλά μπορούν και να μεταπουλήσουν», κι αυτό, τόνισε, αντιτίθεται στα «θεμελιώδη συστατικά της έννοιας του κράτους», που είναι «η έννοια της κυριαρχίας της επικράτειας και της δημόσιας κτήσης». Επίσης, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα είναι αντίθετο με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, άρα «ελεύθερη οικονομική και γενικότερη δραστηριότητα των πολιτών».

Στην ουσία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «ιδιωτικοποιούνται και ξεπουλιούνται εθνικοί δρυμοί, ορεινά καταφύγια, οι ακτές, τα δάση, τα σπήλαια, οι ιαματικές πηγές». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας του άλλοτε κραταιού ΕΟΤ. Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί όλη την περιουσία που έχει σε σχέση με τον τουρισμό» μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ειδικά για τον αιγιαλό τόνισε πως οι διατάξεις του νόμου «θα εμποδίσουν το λαό να έχει πρόσβαση στη θάλασσα» αφού «η παραλιακή ζώνη θα περιφραχτεί και θα κτιστεί και φυσικά θα απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο «εξασφαλίζεται η δημόσια περιουσία» αφού προβλέπεται η εξαίρεση της διαχείρισης από την (ιδιωτικοποιημένη) ΕΤΑ όλων των περιουσιακών στοιχείων της που χρήζουν ειδικής προστασίας, μια και θα αφαιρεθούν πριν την εισαγωγή της στο ΧΑΑ και θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο. Σημείωσε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στις «πραγματικές δυνάμεις της οικονομίας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές δυνατότητές τους», λέγοντας ότι συνολικά ο τουρισμός θα ενισχυθεί λόγω των δυνατοτήτων που παρέχει η Ελληνική Προεδρία.

Την παραδοχή της «παραχώρησης δημόσιας κτήσης» έκαναν στις παρεμβάσεις τους οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας και Παρθένα Φουντουκίδου, επιχειρηματολογώντας κατά της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, σε φραστική αντιπαράθεση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο σχετικά με το αν η ΕΤΑ πουλάει ή όχι δημόσια περιουσία. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Κ. Μητσοτάκη, «εγώ δεν είμαι αντίθετος. Ομως πουλάει...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ