Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Λαμητόμοι» οι εθνικοί δρόμοι

Ενώ και το 2002 θυσιάστηκαν στον «Μολώχ της ασφάλτου» 1.651 άνθρωποι, η κυβέρνηση ...πανηγυρίζει για μείωση των τροχαίων κατά 14,9%!

Με καρμανιόλες εξακολουθούσαν να μοιάζουν και πέρσι οι οδικοί άξονες της χώρας, καθώς σημειώθηκαν 16.736 τροχαία δυστυχήματα και βρήκαν το θάνατο 1.651 άνθρωποι, νούμερα τα οποία διατηρούν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις από πλευράς τροχαίων ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές τουλάχιστον χώρες.

Παρ' όλα αυτά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Καθ' Οδόν 2001-2005», έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν για άλλο ένα ...«κατόρθωμα» της κυβέρνησης στο θέμα της ποιότητας ζωής του πολίτη, επικαλούμενοι στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μείωση των τροχαίων κατά 14,9%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2002 σε σχέση με το 2001 υπήρξαν 258 λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα, και 260 λιγότεροι νεκροί.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε πως «ο βασικότερος παράγοντας του ατυχήματος είναι ο οδηγός» και αναφέρθηκε στα θέμα της αποτελεσματικής αστυνόμευσης για την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, παρέλειψε να κάνει λόγο για τις καταγγελίες, οι οποίες στην περίπτωση περιοχών της Θεσσαλίας έχουν γίνει και από αστυνομικούς, για την εφαρμογή «πλαφόν» κλήσεων, που πρέπει να κόβονται ανά χρονικά διαστήματα, ώστε να πιάνονται τα χρηματικά πλάνα των υπηρεσιών της Τροχαίας.

Ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Εκτ. Νασιώκας ανακοίνωσε για άλλη μια φορά την προσεχή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειναι γνωστό ότι πολλές ζωές χάνονται, επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην επέμβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για την επί τόπου χορήγηση της αναγκαίας βοήθειας, ενώ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, που θα απασχολούνταν με τέτοια συμβάντα. Το πρόγραμμα των ΤΕΠ είχε εξαγγελθεί το 2001 και αφορούσε 68 νοσοκομεία. Παράλληλα, από τις 3.100 οργανικές θέσεις του ΕΚΑΒ είναι καλυμμένες οι 2.150, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούν 460 κλίνες αντί για 645. Ακόμα, δε, αναμένεται η προμήθεια 270 σύγχρονων ασθενοφόρων και 50 κινητών ιατρικών μονάδων.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης μίλησε για θετικό απολογισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα αυτό, ξεχνώντας να αναφέρει τις εκατοντάδες κακοτεχνίες, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και άλλες «μαύρες τρύπες» που παρατηρούνται στην κατασκευή του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών - που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους - στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου ανατέθηκε εργολαβία 35 δισ. δρχ., ποσό το οποίο, βέβαια, θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ «ξέχασε», μάλιστα, να αναφέρει ότι η κυβέρνηση αρνείται να παραλάβει επίσημα τα, ήδη, ολοκληρωμένα τμήματα της Εθνικής οδού, για να μην έχει συνέπειες, όταν οι οδηγοί παθαίνουν ατυχήματα εξαιτίας των κακοτεχνιών...

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Στρατάκης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Μαλέσιος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Αγγελίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ