ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πικετοφορία σήμερα για Σολάνα και Ρόμπερτσον

Με πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας σήμερα στις 2 το μεσημέρι νεολαίοι του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα εκφράσουν την αντίθεσή της στη σημερινή άφιξη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οπως ήδη έχει σημειώσει σε ανακοίνωση της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο Χαβιέ Σολάνα και ο Ρόμπερτσον - ο πρώην και ο νυν γραμματέας του στρατιωτικού βραχίονα των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ - έρχονται «για να ρυθμίσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες και τους όρους που οι ιμπεριαλιστές έχουν απαιτήσει για γενίκευση του μακελειού σε βάρος του ιρακινού λαού».

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» δηλώνει ότι είναι ανεπιθύμητοι και καλεί τους εργαζόμενους «να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την παρουσία των εκπροσώπων της πολεμικής βαρβαρότητας στη χώρα μας.

  • Να υψώσουν βροντερή τη φωνή τους ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Να απαιτήσουν την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Να απαιτήσουν καμιά συμμετοχή της χώρας μας τόσο στην προετοιμασία όσο και τη γενίκευση του πολέμου».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι και όλα για τη μεγάλη διαδήλωση στο Ναύπλιο

Πλήθος και οι διεθνείς συμμετοχές στην εργατική αντισύνοδο που θα γίνει την Πέμπτη 23 του Γενάρη στην Αθήνα

Θα είναι μία μεγάλη διαδήλωση! Κάθε μέρα που περνά το βεβαιώνει. Χτες έγινε γνωστό από τα γραφεία του ΠΑΜΕ ότι είναι αρκετές δεκάδες ήδη τα πούλμαν στα οποία έχουν κλείσει όλες οι θέσεις. Μάλιστα, ορίζονται πλέον πολλά και σε διαφορετική ώρα τα σημεία αναχώρησης καθώς είναι αδύνατο να ξεκινήσουν όλοι μαζί για το Ναύπλιο. Για παράδειγμα, φοιτητές και σπουδαστές που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση έχουν καθορίσει σημείο αναχώρησης την πλατεία Λαυρίου, στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής. Μία ώρα αργότερα αναχωρούν από την πλατεία Καραϊσκάκη οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το χώρο της Υγείας. Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται από μία προς μία τις επιτροπές του ΠΑΜΕ στους διάφορους χώρους, όπως επίσης και από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Από το ΠΑΜΕ έχει καθοριστεί ένα συμβολικό εισιτήριο στα 5 ευρώ για να διευκολυνθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα αυτής της μεγάλης κινητοποίησης. Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι στα πλαίσια της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη το κέντρο Τύπου στην οδό Χαλκοκονδύλη 37 (2ος όροφος), όπου συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες ειδήσεις και αναφορές, από τη συγκρότηση επιτροπών ως την ανάληψη δράσεων.

Προς το παρόν τα πάντα επικεντρώνονται, πρώτον, στην εργατική αντισύνοδο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 23 του μήνα στην Αθήνα και στην οποία ήδη έχει επικυρωθεί η συμμετοχή περισσοτέρων των 25 αντιπροσωπειών από το διεθνές εργατικό κίνημα. Κι αμέσως μετά κέντρο αναφοράς γίνεται, στις 24 του Γενάρη, την Παρασκευή, το Ναύπλιο, η μεγάλη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου εντείνονται συνεχώς με περιοδείες, εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, στα σχολειά και στις γειτονιές.

Χτες στο Πράκτικερ

«Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε στο Ναύπλιο μαζική, ταξική, αγωνιστική απάντηση. Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη». Αυτά επισήμαναν χτες, μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστές του κλιμακίου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια περιοδείας εκεί, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδήλωση του Ναυπλίου. Την ίδια στιγμή καλούσαν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτών στον κλάδο του εμπορίου να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. «Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά τα μέτρα που δρομολογούν σε βάρος μας και πρώτος σταθμός είναι το Ναύπλιο. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και να απαιτήσουμε 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, σταθερή εργασία κ.ά. Δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος», ήταν το μήνυμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Σημαία της η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Μείζων προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες εντάσσονται στη λογική της Λισαβόνας. Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι προ των πυλών, ενώ η επιβολή αυστηρής «δίαιτας» στον ελληνικό λαό, για την επίτευξη του στόχου της «πραγματικής σύγκλισης» θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2015, αντί του 2010, όπως είχε δηλώσει προ καιρού η κυβέρνηση.

Αυτά προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των στόχων της «ατζέντας» της Λισαβόνας από τις χώρες - μέλη, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των αντεργατικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και τις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά συστήματα. Επιδίωξη είναι η Ελληνική Προεδρία να ηγηθεί των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά το Ν. Χριστοδουλάκη «αυτά τα ζητήματα για άλλη μια φορά έρχονται στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν τις «σημαίες», τη στόχευση της Ελληνικής Προεδρίας, με στόχο το Μάρτη να μπορέσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσουν νέα πνοή, μια νέα ώθηση σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια πανευρωπαϊκά».

Για την αγορά εργασίας ο υπουργός ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ότι χρειάζεται «αύξηση της κινητικότητας». Είναι βέβαια γνωστό σήμερα, ότι πίσω από το όρο αυτό υποκρύπτονται βάρβαρες πολιτικές, περαιτέρω απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας. Τις προθέσεις αυτές επιχείρησε να τις χρυσώσει πίσω από φράσεις «ασφάλειας και ποιότητας της εργασίας, την οποία πρέπει να έχει ο εργαζόμενος». Επιχείρησε μάλιστα να εμφανίσει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές σαν το μέσο δρόμο μεταξύ της νεοφιλελεύθερης άποψης που ζητά την πλήρη απορύθμιση και της άλλης αντίληψης που μπατάρει σε μία λογική αδράνειας...

Οσο για το νέο πακέτο των ανατροπών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ανοίξει μέτωπο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε σχετική ερώτηση για το πώς κρίνει η κυβέρνηση τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χαρακτηρίζει περιορισμένη τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως επισημαίνεται, είναι αβέβαιο εάν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, ο υπουργός δήλωσε κατ' αρχάς σύμφωνος με αυτές τις επισημάνσεις. «Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά που επισημαίνεται το πρόβλημα ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην ΕΕ θα δέχονται ολοένα και μεταλύτερες επιβαρύνσεις λόγω της αλλαγής στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού», δήλωσε ο υπουργός. Στο διά ταύτα όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας κατέφυγε σε περίτεχνες εκφράσεις, όπως ότι «οι επισημάνσεις αυτές δε σηματοδοτούν με κανένα απολύτως τρόπο, καμιά αλλαγή πολιτικής στον ασφαλιστικό τομέα».

Περιοδείες

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς συνεχίζουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ να απλώνουν το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στη ΧΑΡΤΕΛΑΣ, στην «Ολυμπιακή» στα Σπάτα, στους εργάτες του Δήμου Ηλιούπολης. Ενώ ο Δ. Κουμπούρης θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, σήμερα και αύριο. Ακόμα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΠΑΜΕ, στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζουν τις περιοδείες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα: Σήμερα, στις 7 π.μ. στη Δυτική Περιφερειακή του Υμηττού και την ίδια ώρα στη Γ΄ Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού. Την Παρασκευή, 17 του Γενάρη και ώρα 7 π.μ. στη Δ΄ Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού.

Επίσης, περιοδείες θα κάνει σήμερα η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και στον «ΥΦΑΝΤΗ». Ακόμα, στις 20-21 του Γενάρη σε «Μετροπόλιταν - Ιατρικό Φαλήρου» και «Ιαση».

Δηλώσεις συμμετοχής

Σύμφωνα και με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις συμμετοχής μόνο στο ΠΑΜΕ, θα αναχωρήσουν περίπου 150 πούλμαν για το Ναύπλιο και έπεται συνέχεια.

Για τα πούλμαν που θα ναυλώσει η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στο Ναύπλιο, δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων γίνονται κεντρικά στα τηλέφωνα 210-5238.744 και 0977-201579 καθώς και στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές που στήνονται καθημερινά. Τα γραφεία της Επιτροπής Αθήνας βρίσκονται στην οδό Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

Κάλεσμα για ευρύτατη συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Συνδικάτου (τηλ. 210 3827181, 210 3827122) και στα κατά τόπους Παραρτήματα.

Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που συγκροτήθηκε πρόσφατα έχει δηλώσει τη συμμετοχή της στο Ναύπλιο και γι' αυτό το λόγο θα μισθώσει πούλμαν. Δηλώσεις συμμετοχής στους Ν. Σιτζάνη 0977-208256 και Φ. Βαρδή 210-6117487.

Ακόμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών ανακοίνωσε ότι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στα τηλέφωνα 210 3802923 και 210 3810081.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ