Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Σημαία της η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Μείζων προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες εντάσσονται στη λογική της Λισαβόνας. Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι προ των πυλών, ενώ η επιβολή αυστηρής «δίαιτας» στον ελληνικό λαό, για την επίτευξη του στόχου της «πραγματικής σύγκλισης» θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2015, αντί του 2010, όπως είχε δηλώσει προ καιρού η κυβέρνηση.

Αυτά προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των στόχων της «ατζέντας» της Λισαβόνας από τις χώρες - μέλη, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των αντεργατικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και τις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά συστήματα. Επιδίωξη είναι η Ελληνική Προεδρία να ηγηθεί των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά το Ν. Χριστοδουλάκη «αυτά τα ζητήματα για άλλη μια φορά έρχονται στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν τις «σημαίες», τη στόχευση της Ελληνικής Προεδρίας, με στόχο το Μάρτη να μπορέσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσουν νέα πνοή, μια νέα ώθηση σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια πανευρωπαϊκά».

Για την αγορά εργασίας ο υπουργός ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ότι χρειάζεται «αύξηση της κινητικότητας». Είναι βέβαια γνωστό σήμερα, ότι πίσω από το όρο αυτό υποκρύπτονται βάρβαρες πολιτικές, περαιτέρω απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας. Τις προθέσεις αυτές επιχείρησε να τις χρυσώσει πίσω από φράσεις «ασφάλειας και ποιότητας της εργασίας, την οποία πρέπει να έχει ο εργαζόμενος». Επιχείρησε μάλιστα να εμφανίσει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές σαν το μέσο δρόμο μεταξύ της νεοφιλελεύθερης άποψης που ζητά την πλήρη απορύθμιση και της άλλης αντίληψης που μπατάρει σε μία λογική αδράνειας...

Οσο για το νέο πακέτο των ανατροπών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ανοίξει μέτωπο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε σχετική ερώτηση για το πώς κρίνει η κυβέρνηση τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χαρακτηρίζει περιορισμένη τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως επισημαίνεται, είναι αβέβαιο εάν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, ο υπουργός δήλωσε κατ' αρχάς σύμφωνος με αυτές τις επισημάνσεις. «Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά που επισημαίνεται το πρόβλημα ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην ΕΕ θα δέχονται ολοένα και μεταλύτερες επιβαρύνσεις λόγω της αλλαγής στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού», δήλωσε ο υπουργός. Στο διά ταύτα όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας κατέφυγε σε περίτεχνες εκφράσεις, όπως ότι «οι επισημάνσεις αυτές δε σηματοδοτούν με κανένα απολύτως τρόπο, καμιά αλλαγή πολιτικής στον ασφαλιστικό τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σαρώστε τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα...»(2003-01-15 00:00:00.0)
Αντίσταση στην Ευρώπη του κεφαλαίου(2003-01-08 00:00:00.0)
Φιλοδοξία για νέες εργασιακές ανατροπές(2002-12-31 00:00:00.0)
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση(2001-04-18 00:00:00.0)
Ούτε ένα ΕΥΡΩ για ανεργία - ασφαλιστικά - συντάξεις(2001-03-07 00:00:00.0)
Συμφωνία για "καλύτερη" μερική απασχόληση!(1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ