Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το παράδειγμα της Βενεζουέλας

«

Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτήν τη διαμάχη. Δεν την επιθυμούσαμε. Εκείνοι την ήθελαν και οργάνωσαν αυτήν την αντιπαράθεση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και, κατά συνέπεια, θα τους απαντήσουμε με πόλεμο». Με τα λόγια αυτά, απάντησε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στους πάτρωνές τους, τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που προσπαθούν, με όλα τα ανέντιμα και ανήθικα μέσα, να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνησή του, γιατί δεν υπακούει στα κελεύσματα των αφεντικών της Ουάσιγκτον.

Αφού, με το αποτυχημένο πραξικόπημα των επίορκων στρατηγών και, στη συνέχεια, με τις απεργίες και τα λοκ - άουτ, ιδιαίτερα στο χώρο της βιομηχανίας πετρελαίου, που είναι η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της Βενεζουέλας, δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον έλεγχο της χώρας, προτρέπουν τώρα τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους, τις τράπεζες να κλείσουν, για να μποϊκοτάρουν το εθνικό νόμισμα, προσπαθώντας έτσι να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Τσάβες σε παραίτηση.

Εμπνευστές και ενορχηστρωτές όλης αυτής της ανίερης «συναυλίας» είναι επιφανείς «μαέστροι» της υπερδύναμης (πρώην στρατηγοί, ναύαρχοι, στελέχη «πρωτοκλασάτα» της CIA και των μυστικών υπηρεσιών), που συντονίζουν, φανερά, το έργο των επίδοξων ανατροπέων του νόμιμου Προέδρου και της κυβέρνησής του.

Σε αυτή, λοιπόν, την ιταμή πρόκληση των «κοσμοκρατόρων» της Ουάσιγκτον και των ντόπιων υποτακτικών τους, ο Πρόεδρος Τσάβες δε δίστασε να απαντήσει με πόλεμο. Και τούτο γιατί ξέρει ότι, απέναντι στις απεργίες και τις δολιοφθορές, στα λοκ - άουτ των βιομηχανικών συγκροτημάτων και στις συνωμοσίες των διεφθαρμένων στρατηγών, αυτός διαθέτει την ψυχή, άρα και τη δύναμη του λαού της Βενεζουέλας, ενός λαού ενωμένου και αποφασισμένου να σπάσει, επιτέλους, τις αλυσίδες μιας σκλαβιάς αιώνων και να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας και προοπτικής για την πολύπαθη χώρα του.

Σ' αυτόν τον ηρωικό αγώνα του, ο λαός της Βενεζουέλας έχει την αμέριστη, ηθική και υλική, συμπαράσταση όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η Κολομβία και η Δομινικανή Δημοκρατία χορήγησαν στη Βενεζουέλα τρόφιμα, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις. Η Βραζιλία του Προέδρου «Λούλα» την προμηθεύει με το πετρέλαιο που χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σαμποτάζ των «πετρελαιάδων». Η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο βρίσκεται, επίσης, στο πλευρό του Προέδρου Τσάβες, συμπαραστάτης στη μεγάλη μάχη που δίνει ο λαός της Βενεζουέλας, για να κρατήσει όρθια και να σταθεροποιήσει την ειρηνική Μπολιβαριανή Επανάστασή του.

Το παράδειγμα της Βενεζουέλας, ας γίνει μάθημα για όλους τους λαούς και, ιδιαίτερα, για κάποιους «δικούς» μας εδώ, ευρωλάγνους «ανανεωτές». Ο ιμπεριαλισμός δεν αντιπαλεύεται και δεν καταργείται με ...ευχολόγια, με τον ευγενικό και «πολιτισμένο» αγώνα των διαφόρων «φόρουμ», ΣΥΝασπισμένων και «διαθέσιμων», λιποτακτών του λαϊκού αγώνα, αλλά με ταξικό πόλεμο. Για την ανατροπή του και για το χτίσιμο του «εφικτού κόσμου» (που δεν είναι άλλος από τον κόσμο του σοσιαλισμού), χρειάζεται αγώνας «δόντι με δόντι», σθεναρή αντίσταση και δυναμική αντεπίθεση όλων των λαών της Γης, αποφασισμένων να επιβάλουν, με όποια θυσία, το Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, που οι αδίστακτοι πολεμοκάπηλοι καταπατούν και παραβιάζουν κατάφωρα.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ