Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση αύριο Κληρίδη - Ντενκτάς

Νέα απευθείας συνάντηση θα έχουν αύριο, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι, κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής, θα συμφωνηθεί πρόγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων για τις επόμενες βδομάδες.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται, επίσης, ότι, κατά τη χτεσινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν στη βάση του αναθεωρημένου «σχεδίου Ανάν» της 10ης Δεκέμβρη, με στόχο την επίτευξη λύσης μέχρι τις 28 Φλεβάρη και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μάρτη. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είχαν την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ύστερα από τρεις μήνες, χτες το πρωί.

Η συνάντηση έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο. Στη συνάντηση δεν παρίσταντο οι σύμβουλοι των δύο πλευρών. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 4 περασμένου Οκτώβρη, στη Νέα Υόρκη, τρεις μέρες πριν ο Ντενκτάς υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι το «σχέδιο Ανάν» περιέχει πολλές παγίδες για τους Τουρκοκυπρίους.

Πριν μεταβεί στη συνάντηση, ο Ντενκτάς έγραψε σε βιβλίο μνήμης για την επέτειο του θανάτου του πρώην αντιπροέδρου της Κύπρου Φαζίλ Κουτσιούκ, ότι οι Τουρκοκύπριοι που υποστηρίζουν το «σχέδιο» αποτελούν μειοψηφία.

Οταν οι παγίδες στο «σχέδιο» γίνουν κατανοητές, πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης, τότε ο κόσμος θα βρει το σωστό δρόμο και θα δράσει με σύνεση.

Ο αριθμός αυτών που θέλουν να υπογραφεί το «σχέδιο Ανάν» χωρίς οποιοδήποτε κόστος, έγραψε ο Ραούφ Ντενκτάς, είναι πολύ μικρός.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι θα θέσει ενώπιον της ψευδοβουλής το θέμα του χρονοδιαγράμματος, που έχει τεθεί μέχρι τις 28 Φλεβάρη για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εάν δεν επιτύχει, όπως είπε, να εξασφαλίσει τις αλλαγές που επιθυμεί στο «σχέδιο» του Κόφι Ανάν.

Υποστήριξε ακόμα ότι η ψευδοβουλή θα πρέπει να αρχίσει την επεξεργασία λεγόμενου νόμου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενόψει της πιθανότητας να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα τεθεί τον προσεχή Μάρτη ενώπιον των Τουρκοκυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ