Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το σχέδιο «Ανάν», οι εκλογές στην Κύπρο και οι «aristeroi»

Γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα λύση του Κυπριακού;

Οχι, δε φταίει η εισβολή, οι Αγγλοαμερικανοί, η Αγκυρα, η Αθήνα, ο ιμπεριαλισμός. Φταίει που «η εθνικιστική ιδεολογία, ελληνική και τουρκική, δεν μπορεί να φανταστεί τον κόσμο χωρίς το κυπριακό πρόβλημα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η επίλυση του Κυπριακού εξακολουθεί να εμφανίζεται σαν όνειρο θερινής νυκτός».

Πότε μπορεί να λυθεί;

Σήμερα ή ποτέ, γιατί «ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να ευνοεί τώρα το διακανονισμό του προβλήματος» και «για πρώτη φορά από το 1974, οι διεθνείς συγκυρίες εμφανίζονται τόσο ευνοϊκές για έναν έντιμο - όσο κι αν αυτός είναι οδυνηρός - συμβιβασμό».

Πώς μπορεί να λυθεί;

Μα... με το «σχέδιο» γιατί «η πρόταση Ανάν είναι αναμφίβολα το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει κατατεθεί ποτέ, αφού πρόκειται για το μόνο σχέδιο που προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένη μορφή στις αφηρημένες συμφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές». Και μάλιστα «αυτούσιο» καθώς «το συγκεκριμένο σχέδιο όμως δεν έχει κατατεθεί ως βάση για επιμέρους διαπραγμάτευση, αλλά ως βάση για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «παρόλο που η διασύνδεση του Κυπριακού με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεδομένη στις χρονικές προθεσμίες που αποτελούν ουσιαστικό μέρος του σχεδίου Ανάν, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία δηλώνει απροβλημάτιστα ότι δέχεται να διαπραγματευτεί το σχέδιο, αλλά δε θεωρεί πως δεσμεύεται από τις προθεσμίες που ενσωματώνονται σ' αυτό».

Αρα το πρόβλημα για τη μη λύση βρίσκεται - προφανώς - και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί πέρα από το ότι θα έπρεπε «υπεύθυνα» να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο «της αναβολής των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά και γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ...επιθυμεί την ομοσπονδία!!!: «Αν η ελληνοκυπριακή ηγεσία αποδεχόταν ειλικρινά την ιδέα της ομοσπονδίας, δε θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου. Το γεγονός τώρα ότι η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη φαίνεται να έχει έντονες αντιρρήσεις, φανερώνει πως η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία ούτε έχει ειλικρινώς αποδεχτεί την ιδέα της ομοσπονδίας...».

Και για να είμαστε πιο σαφείς, το πρόβλημα του αρθρογράφου φαίνεται να είναι... ειδικά το ΑΚΕΛ (το οποίο ίσως και να κυβερνούσε τη χώρα από το '60 και δεν το πήραμε χαμπάρι), το οποίο υπονοείται πως κάνει μικροπολιτική, που ταυτίζεται με τους εθνικιστές, μέχρι που... δεν επιθυμεί λύση(!) κτλ. κτλ.

«Είμαστε πραγματικά έτοιμοι ή πρόθυμοι να ζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους και να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος; Με δεδομένη την κυριαρχία της μικροπολιτικής κομματικής λογικής, το κεφαλαιώδες αυτό ερώτημα φυσιολογικά έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αναγκάζοντας τον αντικειμενικό παρατηρητή να διερωτηθεί για ακόμα μια φορά κατά πόσον η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία επιθυμεί όντως τη λύση του Κυπριακού. Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι σ' αυτή την περίοδο έντονου διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, το παραδοσιακά διαλλακτικό ΑΚΕΛ στηρίζει τον παραδοσιακά αδιάλλακτο Τάσο Παπαδόπουλο για την προεδρία τής (εξ αντικειμένου, υπό διάλυση) Κυπριακής Δημοκρατίας; ΄Η ότι βουλευτές του ΑΚΕΛ καταφέρονται εναντίον του σχεδίου Ανάν με τον ίδιο ακριβώς πολιτικό λόγο που χρησιμοποιεί και το ακραίο εθνικιστικό και απορριπτικό κόμμα Νέοι Ορίζοντες; ΄Η ότι το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται πως η υποβολή του σχεδίου Ανάν αποτελεί προϊόν συνωμοσίας των συνεργατών του προέδρου Κληρίδη;».

Η σημείωση στο τέλος του άρθρου πως «Το κείμενο είχε σταλεί στα "Ενθέματα" πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, με την υποβολή των υποψηφιοτήτων Κληρίδη και Μαρκίδη για την προεδρία» επεξηγεί πιθανά το γιατί δεν υπάρχει προτροπή ψήφου στον εν λόγω δημοσίευμα.

Και για να λυθεί η απορία των αναγνωστών, όχι, το παραπάνω άρθρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «παρέμβαση» ή «πίεση» ή «νεοταξίτικη επίθεση», ούτε προέρχεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Είναι ατόφιος «aristeros» - εκσυγχρονιστικός λόγος, άρθρο «αλληλεγγύης» στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος της Κύπρου, και αν δε μας πιστεύετε να σας πούμε πως το άρθρο, αποσπάσματα του οποίου απολαύσατε παραπάνω, ο κ. Καίσαρ Β. Μαυράτσας, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το δημοσίευσε στην - πάντα φιλόξενη - «Κυριακάτικη Αυγή» της 12/1/2003, σελ. 22, για όποιον αντέχει...


Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ