Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οψιμο ενδιαφέρον για τους τραυματίες - ανάπηρους του ΔΣΕ

Στον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ έφτασε ένας φάκελος με μια επιστολή κάποιας «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» που την υπογράφει ο Γ. Μανδίκος, καθώς και ένα προσχέδιο καταστατικού «Πανελλήνιου Συνδέσμου Αναπήρων Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Οπως αναφέρει η επιστολή, οι λόγοι που ανάγκασαν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας στην ενέργειά της αυτή είναι ότι δεν παρέχονται στους ανάπηρους του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οι διευκολύνσεις «που παρέχονται στους ανάπηρους του κυβερνητικού στρατού που κατέστησαν ανάπηροι την ίδια χρονική περίοδο του εμφυλίου πολέμου», ότι δεν τους χορηγούνται φάρμακα ούτε ορθοπεδικά και άλλα ευεργετήματα που απολαμβάνουν οι δεύτεροι.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διαπιστώνει επίσης ότι δε λύνονται τα ζητήματα των αναπήρων του Δημοκρατικού Στρατού διότι «δεν υπάρχει κάποιος να τους συμπαρασταθεί», να φροντίσει για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Για τους προαναφερόμενους, λοιπόν, λόγους η Επιτροπή Πρωτοβουλίας (ΕΠ) θεωρεί αναγκαίο και επείγον την ίδρυση ενός «Πανελληνίου Συλλόγου Αναπήρων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», για να αναδείξει και προωθήσει, να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων των Αναπήρων με το κύρος ενός Πανελληνίου Συλλόγου.

Η ΕΠ προτείνει μάλιστα «ο σύλλογος για να κρατήσει τη συνοχή και την ενότητά του δε θα πρόσκειται σε κανένα από τα τρία αναφερόμενα κόμματα (εννοεί της Βουλής). Και δε θα γίνεται, φορέας κομματικών είτε πολιτικών «ντιρεκτίβων».

Επειδή όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν είναι αντικειμενικά, αποσιωπούν πραγματικά γεγονότα, σκόπιμα τα αγνοούν, παραποιούν την αλήθεια είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα πράγματα όπως έχουν.

Σωματείο του ΔΣΕ με χιλιάδες μέλη, που παλεύει για την ικανοποίηση των υλικών και ηθικών αιτημάτων των αγωνιστών του ΔΣΕ και του Εμφυλίου γενικότερα υπάρχει, είναι η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ / Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων 1944-67. Δημιουργήθηκε το I987 και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών με την Απόφαση 507/1987.

Η ανάγκη δημιουργίας της προέκυψε ιδιαίτερα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με το Ν. 1285/82 αναγνώριζε την Εθνική Αντίσταση μόνο μέχρι τον Οχτώβρη του 1944. Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποσιωπούσε μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, το Δεκέμβρη 1944, μεταβαρκιζιανή περίοδο 1945-46, Εμφύλιο Πόλεμο, Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας έως το Ι949. Μια ηρωική και τραγική, συνάμα, περίοδο συνέχισης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα σε ιδιόμορφες συνθήκες ύστερα από την ένοπλη αγγλική επέμβαση και την επιβολή με τη βία νέας εξουσίας μοναρχοφασιστικής, μιας ιδιόμορφης κατοχής.

Αυτή, λοιπόν, την περίοδο - Δεκέμβρης 1944, μεταβαρκιζιανή περίοδος 1945-46 τρίχρονος ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ για την ανεξαρτησία, την τιμή της Ελλάδας ενάντια στην αγγλική επέμβαση το Δεκέμβρη και στην αμερικανική το 1946-47, με το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ - θέλησε να σβήσει από τη νεότερη ιστορία του λαού μας το ΠΑΣΟΚ με την απόφαση της κυβέρνησής του.

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1986-87, που έγιναν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑθ-ΔΣΕ, τη συμμετοχή και συμπαράσταση, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων οδήγησαν τελικά στην απόφαση της Ελληνικής Βουλής. Που με το Ν. 1863/89 αναγνωρίζει τον Εμφύλιο Πόλεμο και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και δίνει το δικαίωμα σ' όλους τους αγωνιστές που υπέφεραν, που έμειναν ανάπηροι από τραύματα στις μάχες ή από βασανιστήρια και τις κακουχίες στις εξορίες και στις φυλακές, τους δίνει το δικαίωμα πολεμικής σύνταξης και άλλων προνομίων που χορηγούνται στους ανάπηρους πολέμου.

Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ και με τη βοήθεια των οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ από το 1989 οργάνωσε και κινητοποίησε τα μέλη της, τους αγωνιστές του ΔΣΕ να διεκδικήσουν, όσοι είναι ανάπηροι και θύματα, το βοήθημα που χορηγεί το κράτος για την αναπηρία τους. Από τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα υποβλήθηκαν πάνω από 12.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 5.890 εγκρίθηκαν και οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν. Οι απορρίψεις αυτές δεν έγιναν επειδή δεν ήταν ανάπηροι ή διότι είχαν μικρά ποσοστά αναπηρίας αλλά για άλλους, όχι σοβαρούς, λόγους. Διότι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αυτόπτες μάρτυρες την ώρα του τραυματισμού τους, πράγμα αδύνατο ύστερα από 50 χρόνια ή γιατί δεν παρουσίασαν επίσημα ντοκουμέντα του ΔΣΕ από νοσοκομεία κλπ. που ήταν εντελώς αδύνατο να ευρεθούν.

Ομως, το κωμικοτραγικό της υπόθεσης αρχίζει μετά την ψήφιση του Ν. 1863/89. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αδίκως απορρίφθηκαν χιλιάδες αιτήσεις, αλλά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται, παραβιάζεται από την κυβέρνηση, και τα όργανά της. Ενώ χορηγείται αναπηρική σύνταξη σ' αυτούς που εγκρίθηκε η αίτησή τους, δεν τους χορηγείται ταυτότητα αναπήρου πολέμου! Τους κατατάσσουν στην κατηγορία θυμάτων «ειρηνικής περιόδου» παρά το γεγονός ότι ρητά αναφέρεται ότι η περίοδος Ι946-49 είναι περίοδος πολέμου... Δεν τους εξομοιώνουνε με τους ανάπηρους άλλων πολέμων Ι940-41 κλπ. με αποτέλεσμα να τους στερούν μια σειρά ευεργετημάτων που έχουν οι άλλοι ανάπηροι (ιατροφαρμ. περίθαλψη, βοήθεια σε αναπήρους με ακρωτηριασμένα άκρα κλπ).

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, η κυβέρνηση με το στόμα υπεύθυνων υπουργών της δηλώνει ότι «χρειάζεται πολιτική απόφαση». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι; Ποια άλλη πολιτική δύναμη, εκτός από την Ελληνική Βουλή, σε μια δημοκρατική κοινωνία που λένε ότι είμαστε, μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση; Η Βουλή όμως πήρε την απόφαση 1863/89. Επομένως, η κυβέρνηση και τα όργανά της ή δεν αναγνωρίζουν αυτήν την απόφαση της Βουλής, ή την παραβιάζουν συνειδητά οπότε δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα ηθικής και νομικής τάξης.

Για τα ζητήματα, λοιπόν, αυτά και για τις παραβιάσεις του νόμου και την απαίτηση ικανοποίησής τους η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ κάθε χρόνο, τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, με υπομνήματα της ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων των αναπήρων του ΔΣΕ. Και σε όλες τις επερωτήσεις αυτές η κυβέρνηση απαντούσε ότι θα ρυθμίσει το ζήτημα. Και όμως έως σήμερα οι ανάπηροι αναμένουν... Περιμένουν πότε θα σταματήσουν οι ψεύτικες υποσχέσεις και η δημαγωγία των αρμοδίων που μόνο σαν προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και ψηφοθηρίας μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της ΝΔ και, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ που κυβερνάει είκοσι περίπου χρόνια αυτόν τον τόπο, έδειξαν με τη στάση τους πως: Ούτε διάθεση ρύθμισης των ζητημάτων αυτών υπάρχει, ούτε η εχθρική ουσιαστικά στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και προς το ΔΣΕ άλλαξε. Αλλά ούτε και η μισαλλοδοξία τους, δηλαδή ο χωρισμός των πολιτών σε δυο κατηγορίες όπως γίνεται με τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και τους συνεργάτες των κατακτητών και τους εχθρούς του λαϊκού κινήματος, σταμάτησε.

Σ' ό,τι αφορά ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, είναι φαίνεται συνεπές στην πολιτική που εφάρμοσε απέναντι στην Εθνική Αντίσταση από τη στιγμή που έγινε εξουσία στον τόπο τούτον: Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση έως τον Οχτώβρη του 1944 και προσπάθησε να σβήσει όλη τη δραματική μεταπολεμική περίοδο ίσως, για να καλύψει ενοχές αυτών που τα δημιούργησαν και των ιδεών που πρεσβεύουν. Και, αφού δεν το κατόρθωσε διότι ήταν αδύνατο, επιχειρεί με την ψευτιά και την παραπλάνηση να επηρεάσει τους αγωνιστές που για διάφορους λόγους γίνονται θύματα της πολιτικής και της τακτικής παραποίησης των γεγονότων.

Από την άποψη αυτή, είναι λαθεμένη, εξωπραγματική και απαράδεκτη η πρόταση - θέση της επιστολής ότι τα μέλη που θα εγγραφούν στο εν λόγω σωματείο δεν πρέπει να ανήκουν σε κόμματα, για να μην παίρνουν «ντιρεκτίβες» από αυτά. Η ουσία της υπόθεσης δεν είναι αν πρέπει ή όχι να ανήκει ένα μέλος του σωματείου σε κάποιο κόμμα ή όχι διότι μπορεί και να ανήκει αλλά μπορεί και να μην ανήκει. Η ουσία βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζουν τα ζητήματα αυτά τα διάφορα κόμματα. Φυσιολογικό θα είναι ότι τα μέλη του σωματείου δεν πρέπει να ακολουθούν εκείνα τα κόμματα που δε θέλουν να ρυθμίσουν τα ζητήματα των αναπήρων, του ΔΣΕ, που κωλυσιεργούν με κάθε τρόπο για τη λύση τους, που παραποιούν την ιστορία όπως έγινε με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που δε βγαίνουν ανοιχτά και ντόμπρα να εξηγήσουν στους αγωνιστές την εχθρική απέναντί τους στάση.

Ανιστόρητη και εξωπραγματική είναι και η άποψη που ρίχνει και στο ΚΚΕ την ευθύνη της μη ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των αναπήρων του ΔΣΕ. Την ευθύνη και τη σκόπιμη άρνηση ρύθμισης των αιτημάτων αυτών πρέπει να την απευθύνουν στα κόμματα του δικομματισμού - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που επί 20 χρόνια κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Είναι ανεύθυνο και παράλογο να εξισώνεται ο συνεχής επίμονος και διαρκής αγώνας του ΚΚΕ για τα συμφέροντα των εργαζομένων για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτωνόπως και αυτά τωναναπήρων του ΔΣΕ, με την αντιλαϊκή και εχθρική προς την Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ και τα αιτήματά τους μισαλλόδοξη πολιτική.

Απατηλός είναι, τέλος, και ο ισχυρισμός της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» ότι σε τέτοια ζητήματα ζωής χωράει κάποια αφηρημένη ουδετερότητα που δεν αποκαλύπτει τον αίτιο, αυτόν που ευθύνεται για τη λύση των ζητημάτων, αυτόν που εξαπατά, παραβιάζει αρχές, παρανομεί. Αν ισχύσει αυτή η λογική σημαίνει ότι σκόπιμα παραποιούνται τα γεγονότα, για να εξαπατούνται οι αγωνιστές ανάπηροι του ΔΣΕ, να γίνονται θύματα μιας απάνθρωπης τακτικής, όργανα της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα πράγματα είναι φανερά, ο κόσμος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε. Οι θέσεις μας είναι γνωστές όπως και οι απόψεις μας. Γνωστές είναι και οι ΠΑΣΟΚικές πολιτικές απόψεις του προέδρου και του γεν. γραμματέα της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας». Το ερώτημα που αιωρείται είναι: Αλήθεια, ο πόνος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αναπήρων του ΔΣΕ προκάλεσε το όψιμο ενδιαφέρον της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας», ή μήπως η διαδικασία που προτείνεται είναι προϊόν ντιρεκτίβας με πολύ δολερό το σκοπό;


Του
Δ. ΚΑΣΙΟΥΡΑ
Ο Δ. Κασιούρας, είναι Πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ