Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διπλή προεδρία» προτείνουν Σιράκ και Σρέντερ

Στην κατεύθυνση της «ομοσπονδιοποίησης» κινείται η γαλλο- γερμανική πρόταση για «διπλή προεδρία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την πρόταση ανακοίνωσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, θέμα που απασχολεί τη Γενική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως και τη διαμόρφωση κοινής θέσης.

Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο Ζακ Σιράκ, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να προτείνουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους μια «διπλή προεδρία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από την Ευρωβουλή, και έναν πρόεδρο του Συμβουλίου, εκλεγόμενο από τους ηγέτες των χωρών - μελών.

Οι δύο ηγέτες δεν αποσαφήνισαν τι σχέση θα υφίσταται μεταξύ των δύο προέδρων, είπαν όμως ότι η συμφωνία αυτή ικανοποιεί τις απόψεις τόσο του Παρισιού όσο και του Βερολίνου, όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. «Η Γαλλία δέχτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Σιράκ. Πρόσθεσε ακόμη ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ηγείται ένας πρόεδρος που θα εκλέγεται από την πλειοψηφία των ηγετών. Η θητεία αυτού του προέδρου προτείνεται να διαρκεί είτε πέντε χρόνια είτε δυόμισι και να μπορεί να ανανεωθεί για άλλα δυόμισι. Ο Γερμανός καγκελάριος είπε από την πλευρά του ότι αυτή ήταν μια αποδεκτή συμφωνία, επειδή ενισχύει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιφυλακτικά αντιμετώπισε τη γαλλογερμανική πρόταση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο οποίος έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συμβολή» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα την ανάγκη αποφυγής ενδεχόμενων προβλημάτων, όπως είναι η διαμόρφωση «δύο παράλληλων κέντρων εξουσιών στο ίδιο επίπεδο».

Αμηχανία χαρακτήριζε την απάντηση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε χτες σχετικά με την πρόταση για «διπλή προεδρία» απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και περιορίστηκε να δηλώσει: «Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις και ήδη προετοιμάζουμε, με τη δουλιά μας, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν ως Προεδρία, προκειμένου να έχουμε θετικές εξελίξεις στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Θα υπάρξουν, βέβαια, πολλά στάδια, πολλές συναντήσεις και συστηματική δουλιά προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι η πρόταση στην οποία κατέληξαν οι Σιράκ και Σρέντερ είναι προϊόν ενός συμβιβασμού, καθώς οι δύο πλευρές μέχρι πρότινος υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την «αρχιτεκτονική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ. Η γαλλογερμανική πρόταση αν και παρουσιάζει μεγάλη ασάφεια όσον αφορά στη σχέση μεταξύ των δύο προέδρων παρουσιάζει μεγαλύτερη συγγένεια με τις γερμανικές απόψεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν εδώ και δύο χρόνια από τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και οι οποίες οδηγούν σε μια Ενωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα, στην οποία τα κράτη - μέλη οφείλουν να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στα ομοσπονδιακά όργανα.

Επίσης με τη γαλλογερμανική πρόταση καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό οδηγεί και στην κατάργηση του δικαιώματος των μικρότερων κρατών - μελών να ασκούν την προεδρία, αφού η εκλογή προέδρου από τα μέλη του Συμβουλίου θα οδηγεί (όπως είναι φυσικό) στη διαχείριση της προεδρίας από τις «μεγάλες δυνάμεις» αποκλειστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ