ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»
«Πέταξαν» 200 εργαζόμενους στο δρόμο!

«Στο δρόμο πετάει» η διεύθυνση του εργοστασίου «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» τους εργαζόμενους, επικαλούμενη ζημία του εργοστασίου! Την Κυριακή 19/1/2003 στις 11 π.μ. η διεύθυνση των Κλωστηρίων ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι τους απολύει για ένα μήνα, ενώ είπε πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αποφασίσει για την τύχη του εργοστασίου.

Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Ν. Πρέβεζας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στα Κλωστήρια, γιατί το κλείσιμό τους αφορά όλη την κοινωνία του νομού και σημειώνει σχετικά ότι ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη δουλιά, για να μην περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση όλων. Το Συντονιστικό καλεί όλους τους εργαζόμενους την Παρασκευή 24/1/2003 στις 6 μ.μ. στη μεγάλη διαδήλωση στο Ναύπλιο(Τα λεωφορεία ξεκινάνε από την Πρέβεζα στις 10 π.μ. και έχουν αφετηρία το Φόρο).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό σημειώνεται: «Ο Αργυρός επικαλείται οικονομικά προβλήματα στο εργοστάσιο εξαιτίας ζημίας της επιχείρησης, γεγονός που δε συμβαδίζει με το ότι υπάρχει παραγωγή, πωλούνται τα προϊόντα, ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας, ενώ από στοιχεία φαίνεται πως ο κλάδος παρουσιάζει μεγάλη κερδοφορία για το κεφάλαιο...». Προφανώς, τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο Αργυρός (ιδιοκτήτης) θέλει να ρυθμιστούν τα χρέη του προς το δημόσιο και να του δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά προγράμματα».

Στη σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού των Σωματείων επισημαίνεται πως η τακτική του εργοστασιάρχη ήταν γνωστή στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και στο σωματείο του εργοστασίου αλλά δεν έκαναν το ελάχιστο που είχαν υποχρέωση. Να οργανώσουν δηλαδή την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και να κάνουν το πρόβλημα των Κλωστηρίων πρόβλημα της κοινωνίας της Πρέβεζας. Το Σωματείο, μάλιστα, των εργαζομένων στα Κλωστήρια, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό, καλλιεργούσε αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Ενώ μέλη του ΔΣ έφτασαν σε σημείο να κατηγορούν τους συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων ότι με την αγωνιστική δράση και τακτική τους «εκνευρίζουν» τον εργοστασιάρχη και θα έχουν ευθύνες αν θα κλείσει το εργοστάσιό του - αν είναι δυνατόν!

Να σημειωθεί πως πριν κάποια χρόνια ο Αργυρός, ακολουθώντας την ίδια τακτική, είχε κάνει το ίδιο με το εργοστάσιο των Φιλιατών και όταν απέσπασε από το δημόσιο αρκετά δισ. «πανωπροίκια», προκειμένου να ...διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων, το έκλεισε, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Αρκετές φορές, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο Αργυρός κάνοντας το ίδιο, απειλώντας δηλαδή να κλείσει το εργοστάσιο, φαίνεται να απέσπασε από την πολιτεία τεράστια ποσά από χρήματα του ελληνικού λαού. Τα χρήματα, βέβαια, που έπαιρνε δεν τον εμπόδιζαν καθόλου να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και να κάνει μαζικές απολύσεις.

ΙΚΑ
Η εκχώρηση στους ιδιώτες οδηγεί στη διάλυση

Ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας

Σαν αναγκαία λύση, προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, την εκχώρηση υπηρεσιών του ΙΚΑ, στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, σημειώνει σε ανακοίνωση η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» ΙΚΑ. Οπως υπογραμμίζεται, η επιλογή αυτή, παραπέμπει στην πολιτική διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας -συνταξιοδότησης.

Στη συνέχεια, η Παράταξη ανατρέπει το άλλοθι της κυβέρνησης, δείχνοντας πως οι αποφάσεις της, ωφελούν τους επιχειρηματίες και όχι τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους: Το τζογάρισμα δισεκατομμυρίων στο χρηματιστήριο, η ανάθεση «μελέτης» στην εταιρία «Αστικά ακίνητα» της ALPHA BANK για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, η ανάθεση σε ιδιώτη της επεξεργασίας των ασφαλιστικών περιοδικών δηλώσεων, η παραχώρηση του τηλεφωνικού ραντεβού 184 σε ιδιωτική επιχείρηση, διώχνουν, όπως τονίζεται, τους ασφαλισμένους από τις ουρές των ιατρείων του ΙΚΑ και τους στέλνουν στους επιχειρηματίες της Υγείας. Επιπλέον, όπως τονίζει η δημοσιοϋπαλληλική ενότητα, διοχετεύουν τεράστια ποσά στα διάφορα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, αναθέτουν τη μηχανογράφηση στον ιδιώτη «ειδικό», εκχωρούν τη γραμματεία και το πρωτόκολλο των συντάξεων σε ιδιώτη και συνεχίζουν και με τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Τέλος, επισημαίνονται οι σοβαρές ευθύνες των ηγεσιών των παρατάξεων, που βοήθησαν με τη στάση τους τη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική. Ενώ προτείνεται, η ανάγκη πρωτοβουλιών από τους εργαζόμενους και η πίεση για διεκδικήσεις προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες τους (δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση, καμία σύμβαση με ιδιώτες, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με διαφάνεια κι αξιοκρατία κ.ά.).

Σημειώνεται ότι για την ανάθεση της εκπόνησης πρωτογενούς έρευνας στην ιδιωτική εταιρία «PROJECT SOLYTIONS AE», από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ και τη διάθεση στελεχών της «για επικούρηση των υπαλλήλων του ΙΚΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η ωρίμανση των φακέλων για τη μηχανογραφική τους επεξεργασία», υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ(ΣΕ-ΙΚΑ) που τη θεωρεί παράνομη, βάσει άρθρων(103) του Συντάγματος και άρθρων (37) του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δε νομιμοποιείται κανένας χωρίς να είναι υπάλληλος του ΙΚΑ, να συνεπικουρεί υπάλληλό του, στο έργο του. Το αντίθετο είναι παράνομο και την ευθύνη έχουν οι υπάλληλοι που αποδέχονται τη συνεπικουρία και όσοι την επιτρέπουν ή την επιβάλλουν.

Απλήρωτοι στη δακοκτονία

Την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας καταγγέλλει με Ερώτησή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, γιατί καθυστερεί να πληρώσει όσους εργάστηκαν στη δακοκτονία. Απαιτεί επίσης την άμεση καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους. Επιπλέον, η απαράδεκτη καθυστέρηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη συνέχιση της σοβαρής αυτής εργασίας, άμεσα συνδεδεμένης με την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Δεν είναι ευθύνη πλοιάρχου ο απόπλους

Στην κρίση του πλοιάρχου μετέθεσε την ευθύνη του απόπλου των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρώτα την ευθύνη είχε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός αξιοποίησε τον διαλυτικό κανονισμό 3577/1992 της ΕΕ και τον Ν. 2932/2001. Η ρύθμιση είχε ζητηθεί από την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Ετσι, οι εφοπλιστές και τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών θ' αποφασίζουν για τον απόπλου. Στην πράξη, θα εκβιάζονται οι πλοίαρχοι με απόλυση αν αρνηθούν να εκτελέσουν τις εντολές των εφοπλιστών.

Η παραπάνω απόφαση δείχνει την αδιαφορία του υπουργού για τους κινδύνους σε βάρος της ζωής επιβατών και ναυτεργατών.

Το θέμα έθεσε, με Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Ο υπουργός ρωτήθηκε ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ν' αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση, να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και σε κάθε περίπτωση ν' απαγορεύεται ο απόπλους των επιβατηγών και φορτηγών οχηματαγωγών, καθώς και των άλλων κατηγοριών πλοίων που εκτελούν εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Οπως αναμενόταν... ανέστειλε τις κινητοποιήσεις

Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ - ΟΤΑ, «προτιμώντας» να παραμείνει στις υποτυπώδεις αυξήσεις του υπουργείου Εσωτερικών επικεντρωμένες κυρίως στα επιδόματα, παρά να κλιμακώσει τη δράση της και να διεκδικήσει αιτήματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ενδεικτικό της επικρατούσας λογικής, η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. Από τη μία επιβεβαιώνει την απουσία ικανοποίησης του συνόλου των αιτημάτων της Ομοσπονδίας, από την άλλη όμως επιλέγει ν' αφήσει «ανοιχτές» τις διεκδικήσεις της και σε περίπτωση που δεν πετύχει η «διαδικασία διαλόγου» με τους αρμόδιους να επανέλθει. Η λογική της Ομοσπονδίας φάνηκε κι από τα λόγια του Προέδρου, ενώ τη μέρα της απεργίας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αιτήματα, αργότερα θεώρησε ότι δεν υπάρχει απεργιακό κλίμα. Ομως, η 24ωρη απεργία δήλωνε το αντίθετο, κυρίως σε δήμους με σωματεία προσανατολισμένα σε μη συναινετικές λογικές και με αγωνιστική συνέπεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ