ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό αντάμωμα

Παλλαϊκό χαρακτήρα αναμένεται να έχουν τα συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα (Πέμπτη 23 του Γενάρη) και στα Φάρσαλα (Τρίτη 28 του Γενάρη)

Παλλαϊκό χαρακτήρα αναμένεται να πάρουν τα συλλαλητήρια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, καθώς δηλώνουν συμμετοχή πλήθος δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων και αγροτών, αλλά και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Συλλαλητήρια θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη, 23 του Γενάρη, στις κεντρικές πλατείες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, την Τρίτη 28 του Γενάρη στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα των Φαρσάλων, ενώ προετοιμασίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες επαρχίες του Νομού Λάρισας.

Ολοι μαζί και δυναμικά

Στην Καρδίτσα, το συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι τέσσερις Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία, καθώς θα πάρουν μέρος:

  • Εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μετάσχουν στην 3ωρη στάση εργασίας, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, άνεργοι, από το ποσοστό του 35% (!) που φαίνεται να φτάνει η ανεργία στο νομό, και συνταξιούχοι.
  • Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι θα κλείσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, συντασσόμενοι με σχετική απόφαση που πήραν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους.
  • Αγρότες, οι οποίοι θα φτάσουν από τα χωριά στην πόλη, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, φέρνοντας το μήνυμα της αντίστασης στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και ερήμωσης της υπαίθρου.

Ανάλογη θα είναι η κινητοποίηση στα Τρίκαλα, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων του νομού να κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, προκειμένου να συμπαραταχτούν αγωνιστικά με τους αγρότες, οι οργανώσεις των οποίων - Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών - πήραν την πρωτοβουλία για την κοινή κινητοποίηση.

Κινήσεις για αγωνιστικό αντάμωμα αγροτών-εργατών-ΕΒΕ γίνονται και στα Φάρσαλα, στην πλατεία των οποίων, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Κοινή στόχευση και προοπτική

Οι κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων στη Θεσσαλία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Θεσσαλοί συνειδητοποιούν, κατά πρώτον, την κοινότητα των προβλημάτων, την αιτία τους, η οποία βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, και την ανάγκη ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική μέσα από μαζικούς και δυναμικούς αγώνες.

Κι είναι, πλέον, φανερό ότι τα προβλήματα και τα αιτήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι αλληλένδετα, καθώς όταν ο μικρομεσαίος αγρότης δεν έχει εισόδημα και ξεκληρίζεται - κι αυτό γίνεται, με γοργούς ρυθμούς, στα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Μαγνησίας - ο έμπορος και ο βιοτέχνης χάνει πελάτες, ο εργάτης χάνει τη δουλιά του, ο νέος δυσκολεύεται ακόμα πιο πολύ να σπουδάσει κι ο γέροντας να ζήσει αξιοπρεπώς.

Συνειδητοποιούν, ταυτόχρονα, οι Θεσσαλοί και την αναγκαιότητα της λαϊκής συσπείρωσης, των κοινωνικών συμμαχιών, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων.

Κι είναι αυτή η συνειδητοποίηση «ένα το κρατούμενο» στη μάχη που θα συνεχιστεί για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο, μέσα από τους αγώνες, μπορεί να φέρει τη Λαϊκή Εξουσία και μέσα από τη Λαϊκή Οικονομία να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Προετοιμασίες του συλλαλητηρίου

Αγροτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου της 27ης Γενάρη 2003, που οργανώνει η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα Αγροτών έγινε, χτες (17-1-2003) το πρωί, στο χώρο όπου στεγάζεται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, το μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μάνθος Γισδάκης και εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγ. Γεωργίου και Εσπερίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε έντονη η δυσαρέσκεια για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για τη στάση συγκεκριμένα που κρατάει εδώ και χρόνια η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας και του υπουργείου Γεωργίας πάνω στο θέμα της δακοκτονίας.

Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η δακοκτονία, όπως τόνισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, έγινε τουλάχιστον καθυστερημένα και ήταν αναποτελεσματική και, έτσι, καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου από το δάκο. Η παραχθείσα ποσότητα λαδιού, επομένως, ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη και η ποιότητα του λαδιού κακή με μεγάλη οξύτητα, κάτι που επιδρά καθοριστικά και στην τιμή του λαδιού. Ετσι, έχουμε μεγάλη απώλεια του εισοδήματος του Κερκυραίου ελαιοπαραγωγού που προσεγγίζει στο 70%, όπως τόνισαν παραγωγοί, και απαιτείται αποζημίωση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Από τους αγρότες συνδικαλιστές προβλήθηκε το αίτημα η διοίκηση της ΕΑΣ Κέρκυρας να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στο αγροτικό κίνημα της περιοχής και να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου. Αποφασίστηκε, τέλος, η παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα να ετοιμάσει πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στην Κέρκυρα, τον Μάιο.

Κατολισθήσεις «απειλούν» να εκτρέψουν τον Αχελώο!

Μεγάλες κατολισθήσεις που έγιναν στον Αχελώο - κοντά στις πηγές του και στο φράγμα Συκιάς - έχουν ως αποτέλεσμα να «κωλώσει» το ποτάμι και να δημιουργηθεί ένα φυσικό φράγμα, όπου η στάθμη του νερού έχει ανεβεί στα 20-25 μέτρα. Κάποιοι, κάνοντας χιούμορ, λένε ότι «εφόσον δεν την κάνουν οι κυβερνήσεις, αποφάσισε ο Θεός να κάνει την εκτροπή του Αχελώου για να σώσει τον θεσσαλικό κάμπο», αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι σοβαρή, καθώς εγκυμονούνται κίνδυνοι να πλημμυρίσουν χωριά και περιοχές που βρίσκονται ένθεν κακείθεν του ποταμού, δηλαδή προς το Νομό Αρτας και το Νομό Καρδίτσας. Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες ότι το νερό και τα μπάζα που έχουν συγκεντρωθεί μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα λίγα έργα που έχουν κατασκευαστεί και σχετίζονται με την εκτροπή, μειώνοντας, έτσι, ακόμα περισσότερο τις ελπίδες ότι κάποτε θα ολοκληρωθεί αυτό το «έργο πνοής» για τη Θεσσαλία.

Πάντως, άνθρωποι δεν υπήρχαν στην περιοχή των κατολισθήσεων - εκτός από δυο άτομα που φυλάνε το φράγμα Συκιάς - για να κινδυνεύσουν άμεσα, καθώς, εδώ και 22 μήνες, τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου έχουν σταματήσει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται προβλήματα που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Η διακοπή των εργασιών, πριν δυο χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι οι 350 εργάτες που δούλευαν στα έργα εκτροπής. Οσον, δε, αφορά στους αγρότες της Θεσσαλίας, που επί 25 χρόνια ακούν συνεχώς ότι ο Αχελώος εκτρέπεται και νερό να έρχεται δε βλέπουν, δε φάνηκαν να προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς γνωρίζουν ότι ο Αχελώος είναι το «σήμα κατατεθέν» της ΠΑΣΟΚικής ψευτιάς κι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκτροπή...

Παρούσες!

Οι γυναίκες του χωριού αποτελούν ένα κομμάτι της αγροτιάς και βιώνουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τις οδηγεί στη φτώχεια και το μαρασμό. Με πίκρα, οι αγρότισσες βλέπουν την εγκατάλειψή τους από την πολιτεία, καταλαβαίνουν το εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» αν ολοκληρωνόταν το «όραμα» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το 2000 έφτασε και γιορτάστηκε πανηγυρικά, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προχώρησε, η νομισματική ένωση έγινε, αλλά για τις αγρότισσες η ποιότητα ζωής στο σκαλοπάτι της νέας χιλιετίας, αντί να βελτιώνεται, πάει να προσαρμοστεί σε «τριτοκοσμικά μοντέλα», παρότι έχουν αποκτήσει πλυντήρια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Βλέπουν με ανησυχία οι αγρότισσες να ξεκληρίζονται τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, το αγροτικό εισόδημα, χρόνο με το χρόνο, να συρρικνώνεται, τα παιδιά τους να φεύγουν μακριά, μεγαλώνοντας τις «λίστες» των ανέργων στα αστικά κέντρα. Καταργήθηκε το πενιχρό εκείνο εισόδημα που είχε κατακτήσει η αγρότισσα σαν «σύνταξη» και τώρα είναι ξανά ανασφάλιστη, αφού το αγροτικό νοικοκυριό δεν αντέχει να πληρώνει τα «ανταποδοτικά τέλη» που επέβαλαν οι «ευρωπαϊκοί εκσυγχρονισμοί». Οι αγρότισσες του Νομού Καρδίτσας, της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας είναι, σε μεγάλο βαθμό, πεπεισμένες ότι το επάγγελμα του αγρότη, με την πολιτική των στρεμματικών περικοπών στις καλλιέργειες, των περιορισμών στην παραγωγή προϊόντων, των μειώσεων στις τιμές και στις επιδοτήσεις, που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της ΚΑΠ, της «Ατζέντας 2000» και των αποφάσεων του ΠΟΕ, δεν έχει μέλλον.

Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει ν' ανατραπεί. Δεν είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι η οργανωμένη αντίδραση, ο ενωτικός αγώνας της αγροτιάς. Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 23 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι γυναίκες θα είναι εκεί, παρούσες! Θ' αγωνιστούν, μαζί με τους άνδρες - τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες - για να μην ερημώσουν τα χωριά μας, για μια καλύτερη, ανθρώπινη ζωή.


Ντίνα ΜΠΑΝΤΗ
Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ